Benzin Pompa Kesici Röle ve Kalibrasyon problemi Yardım

Konusu 'ATİKER LPG AYARI VE ATİKER LPG PROGRAM ANLATIMLARI' forumundadır ve Rate34 tarafından 10 Ocak 2018 başlatılmıştır.

  1. Rate34

    Rate34 Member

    Katılım:
    10 Ocak 2018
    Mesajlar:
    39
    Beğenilen Mesajları:
    14
    öncelikle herkese saygılar iyi forumlar dilerim.oldukça faydalı ve bilgili insanların yazılarını okudum ve kendi problemim için sizden yardım rica ediyorum.burada hiç bir menfaat gözetmeksizin bu işten para kazanan lpg ustalarına göre de bence kat kat daha bilgili ve ilgili insanların olduğunu bilmek güzel.neyse lafı fazla uzatmadan kendimce problemimi anlatabilecek bir kaç fotoğraf ve anlatım yazıcam.Umarım sabırla okur bana yardımcı olursunuz.[​IMG]
    Aracım ford fiesta 1.25 motor 2013 model.65 bin km
    lpg bakımları yani filtreleri yeni.lpg takılalı 18 bin km oldu
    yaklaşık 4-5 gün önce aracıma uygun bosch iridyum buji taktım.çok güzel etkieri oldu
    (alt devirlerin bariz dolgunlaşması ve canlanması)
    atiker gold obd li sistem mevcut sanırım safefast
    ayar kablom ile birlikte gelen SAFEFAST yazılımı kullanıyorum.
    2 gün önce internetten atiker benzin pompa kesici röle sipariş ettim ve tarif edildiği şekilde pompanın + ucunu kesip röleyi bağladım.lpg ye geçtikten 1 dakika sonra benzin pompası duruyor.buraya kadar herşey çok normal ve güzel
    sorun şurada başlıyor.
    araç lpg ye geçti yolda gidiyorum ışıklarda durdum kalkış yaptım vites 1-2-3 ve hızım 60-70 lere çıktı hiç bir problem yok herşey süper.tabi lpg ye geçtikten 1 dk sonra benzin pompası duruyor işte o andan sonra sıkıntılar başlıyor.
    benzin pompası durmuş vaziyette iken lpg de aracı kullandığımda 2.-3.-4.-5. vitesler arası geçişlerde bariz bir yığılma veyahut boğulma gibi araç çekişten düşüyor.bu durum şu devirlerde oluyor.
    2.vites gaza basıyorum ilerliyorum, araç 2 bin devir üzerine çıktı ve vites yükseltmem gerekiyor debriyaja basıyorum devir saati 1200 devirlere yaklaşıyor ve 3. vites e geçip ayağımı debriyajdan çekip gaz pedalına basıyorum ve hüsran sanki birisi arabayı tutuyor sanki gaz yetişmiyor.bunu her viteste aynı devir aralığında yapıyor.ama 2 bin devir üzerinde sıkıntı yok.
    bu durumu birde araç ile hareket halindeyken lpg kablosunu laptopa bağlayıp ekran videosu çektim.
    aracın o boğulma anında bizim yeşil top hangi sırada nerede ne yapıyor baktım gözlemledim ve zaten boğulduğu sıra çok belli orada gezip duruyo
    MAP1 de İNJ çizelgesinde aşağıya doğru İNJ = 10,00 ve 12,00 da iken devir de 1500-2000 arası işte burası problemli yer.zaten gelişmiş mod da otomatik kalibrasyonda da tamamlanmayan bir tek inj = 10,00 satırı kalmıştı
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    herneyse şimdi diceksiniz ki aracın lpg ayarlarında benzin ilavesi vardır o seçeneği kapat.hemen aklıma geldi ve kapattım sonuç hiç bir şekilde azalmadı değişmedi.
    biraz sinir oldum ve şunuda denedim.mesela yolda gidiyorum aracın lpg düğmesinden benzine alıp tekrar gaz a geçiyorum.tabi bu esnada kesici röle zaman ayarlı olduğu için araç lpg de giderken bile 1 dk daha benzin pompası çalışıyor.heh işte bu esnada hiç bir sorun olmuyor.vites geçişleri ivmelenmeler gaz yemesi herşey süper problem yok.özellikle kontrol ettim aracımda benzin ilave seçeneği aktif değil.onun yerine örn.4500 devirden sonra benzine geç seçeneği aktif.ben bu olanlara anlam veremedim araç benzin pompası olmadan düzgün ivmelenmiyor çok ilginç.tabi durum böyle iken ekran fotoğrafları aldım.

    Şimdi benim yaptığım ve denediğim diğer işlemler ise şöyle.
    Röle montajından sonra bu problemle karşılaştığım için
    lpg ayar menüsünden otomatik kalibrasyon yaptım durum değişmedi.
    map reset tuşuna bastım araba saçmaladı ve tekrar otomatik kalibrasyon yaptım yine değişmedi.
    baktım yapacak birşey yok.otomatik kalibrasyon menüsünün yanında birde gelişmiş mod var ona tıkladım.
    laptopu aracıma bağladım kabloyu içeri alıp kaputu kapattım ve yola koyuldum.60 km yol gittim gece gece önce kare kutuların içi mavi küçük kutularla doldu daha sonra rakamsal harita ayarlamasını yaptı.yolun yarısında bu işlem sürdü ve en son şurada iyice saçmaladı araç
    çizelgede İNJ/RPM satırlarında inj: 10,00 bir türlü yeşil olmadı.ve oralara gelince araba bariz gazdan kesildi durma noktasına geldi.neyse baya zorladım bu şekilde ama baktım olmuyor çektim sağa rolantide bekleme yaptım araç kendi kendine stop ediyordu gaz versemde yemiyor.6 sefer çalıştırdm bekledım ama nafile en son çareyi TAMAMLAMAYA ZORLA butonunda buldum.daha sonra şu vites geçişlerinde ivmelenmedeki sorunun değişmediğini farkettim.en son olarak bildiğim deneyecek başka birşeyim kalmadı ve buraya yazayım dedim.

    gelişmiş otomatik kalibrasyondan sonraki ekran fotoğraflarını yüklüyorum bir önceki ayarları falan hiç karıştırmıyım çünki problemde hiç bir değişiklik olmadı.o yüzdenvaraçta şuan olan ayarların ekran fotoğrafını yüklüyorum daha mantıklı olucağını düşünüyorum.

    Birde ilginç bir durum oluştu.map reset tuşına bastıktan sonra NUZZLE ölçüsü çok küçük görünürken o düzeldi ve tam ortada yeşil yerde durdu.şaşırdım neyse iyi bişey sanırım.
    sabırla okuyup yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.
     
    x-calibur bunu beğendi.
  2. Rate34

    Rate34 Member

    Katılım:
    10 Ocak 2018
    Mesajlar:
    39
    Beğenilen Mesajları:
    14
    KUSURA BAKMAYIN KONUYU DÜZENLEYEMİYORUM ÇEKTİĞİM EKRAN VİDEO SU LİNKTEDİR.
    vites geçişlerinde aracın yığılması boğulması ve gaz yemiyor gibi davranışı video da yeşil top un sabir şekilde kaldığı zamanlarda oluyor.umarum anlaşılır biçimde olur.
     
    x-calibur bunu beğendi.
  3. Cliosymbol

    Cliosymbol LPG-C01a-pro Kullanıcısı

    Katılım:
    21 Ocak 2017
    Mesajlar:
    1.005
    Beğenilen Mesajları:
    1.131
    Öncelikle safefast kitte pratikte bilgim olmadigi icin yanlış bir şey yazarsam düzeltecek arkadaşa teşekkür ederim bir kaç şey dikkatimi çekti bunları yazarak aklinda bir kac şeyin yerine oturabilecegini düşünerek yaziyorum.
    1. Regulatör 105 derecelere kadar çıkmış. Bu normal degil. Sicaklik düzeltme bu kittede olmasi lazim ama şurada diyemeyecegim onu bulup gerekli düzeltmeleri kesinlikle yapmalisin gaz ısındıkça fakirlesir
    2. Gaz kesme dedigi kolon ltf-stf degerleriyle ilgili bir yer. Yavas yakit kesme duzgun. Stf yani topun oldugu kolon fakir %30.
    3. 8 ms kismini tümüyle kopyalayip alttaki 10 ve diger tüm ms lere kopyalaman gerekiyor bu kitte.
    4. Benim aractada ayni roleden var. Regulator sensorü problem yaratmisti bayagi bir bulamamislardi lpgciler bende kablo almadan roleyi aldim.sonradan takayim durmasin bosa dedim bir problem yaratmadi daha simdiye kadar kalibrasyonuda saglikli yapiyor.zaten kalibrasyon bitince role devreye giriyor.
     
    x-calibur bunu beğendi.
  4. x-calibur

    x-calibur Super Moderator

    Katılım:
    7 Haziran 2015
    Mesajlar:
    3.331
    Beğenilen Mesajları:
    3.064
    Hocam hiç panik yok, sizin kitiniz OBD bağlantılı bir kit olduğu için değerleri görebiliyorsunuz. STFT LTFT diye bilgileri forumumuzdan ve internetten rahatlıkla öğrenebilirsiniz. STFT sizin yazılımda YAKIT KESME HIZLI olan kısım LTFT de YAVAŞ yazan kısım. birde sizin kitte OBD ADAPTASYON (OTO İYİLEŞTİRME DEVREDE) var o açık olunca da GAZ KESME kısmı da görünür.
    Bu bilgilerden sonra sizin fotolarda görünen sizin yakıt ayarınız MAP HARİTASI çok küçük değerlerde yakıt az geliyor ve araç ECUSU yakıtı arttırmaya çalışıyor. Siz tüm haritayı seçip %25 - %30 gibi arttırırsanız tüm sorunlarınız hallolur Allahın izniyle. Zaten bir satırda o düzeltmeyi yapmışsınız. 8 ms ve 14 ms satırı bakın siz onu muhtemelen kendiniz ayarlamışsınız, alttaki 138 li kısımlarıda (tüm satır ve sütunları 8 ms ve 14 ms satırı hariç ) %25 -%30 gibi arttırınca takip edersiniz YAVAŞ VE HIZLI yakıt kesme kısımlarını. GAZ KESME kısımlarını.
    Burada ilk önceliğiniz takılan enjektörler gerçekten AHCF enjektör mü çünkü seçiminiz o şekilde. ayrıca benzinde aracın durumu nasıl bakın, aracı benzine alın ve kullanın alttaki yavaş ve hızlı yakıt düzeltmeleri toplamı SIFIR olacak şekilde yada +- 2-3 olacak şekilde ise aracınız benzinde iyidir ve araçta sıkıntı yoktur. Bunları netleştirdikten sonrada LPG ayarınıza bakın. Kısacası işiniz çok kolay
     
    Cliosymbol ve leoncu bunu beğendi.
  5. Rate34

    Rate34 Member

    Katılım:
    10 Ocak 2018
    Mesajlar:
    39
    Beğenilen Mesajları:
    14
    STFT VE LTFT ile ilgili bilgim yok malesef onlar nedir bilmiyorum ilk mesajımda anlatımlarımda gaz kesmek derken aracın verdiği tepkiden bahsetmeye çalıştım bu değerlerden değil malesef ne yapacağımıda bilmiyorum affola.

    öncelikle şunu farkettim nasıl yaptım bilmiyorum ama attığım fotoğraflarla çektiğim video arasında evet haklısınız 8 ve 12 satırı değişmiş ben değiştirmediğime eminim. 10 ve 12 satırıyla oynamıştım.daha sonra kalibre işi bitince hemen haritayı kayıt etmiştim ki bir yeri kurcalayıp daha çok bozarsam başa dönebileyim diye öylede yaptım.tekrar haritadaki değerleri kontrol edicem.
    bu otomatik adaptasyonu hatırlıyorum önceki zamanlardan ama dün akşam bulamadım bunu.
    onun dışında haritanın %30 arttırmak bence işe yaramıcak ama denicem neden yaramıcak derseniz.
    sadece roleyi bağlayıp hiç birşeye dokunmadan önce ekran fotoğraflarını aldım.oradaki değerler baya yüksek hatta fotoğrafını atayım bakın.harita o durumda iken bile vardı bu vites yükselttikten sonraki yığılma buyrun bakın eski haritaya ve gaz kesme çok düşük.
    [​IMG]

    ecu sıfırlama hiç yapmadım dolayısıyla ayarları bozmadım lpg ciler hangi enjektör tipini seçti bilmiyorum ama krom kaplı bir enjektör var benim araçta.kit gold olduğundan sanırım.internetten emsal fotoğrafını koyuyorum
    [​IMG]
     
  6. Rate34

    Rate34 Member

    Katılım:
    10 Ocak 2018
    Mesajlar:
    39
    Beğenilen Mesajları:
    14
    Ayrıca tüm olayı özetleyecek bir soru sormak istiyorum.araç lpg ile çalışmasına ve gidiyor olmasına rağmen neden benzin pompası durunca bu boğulma sorununu yaşıyorum ????
     
  7. Rate34

    Rate34 Member

    Katılım:
    10 Ocak 2018
    Mesajlar:
    39
    Beğenilen Mesajları:
    14
    Evet öncelikle az önce map1 de 10 ve 12 satırlarını 8 ile aynı yaptim sonuc hic degismedi baska ne yapmam gerek ?
     
  8. Cliosymbol

    Cliosymbol LPG-C01a-pro Kullanıcısı

    Katılım:
    21 Ocak 2017
    Mesajlar:
    1.005
    Beğenilen Mesajları:
    1.131
    Hocam ben sana bunun cevabini vereyim. Obd adaptasyon yuzunden bu sorunu yasiyorsun. Yani otomatik iyilestirme olayi. Yazdiklarini tekrar okuyunca aklima geldi. Pompaya röle takili halde kalibrasyon yaptim birgun yeni yeni ugrasiyorum programla ayarla. Otomatik adaptasyonu açtım. 500 m. gidiyorum araç stop ediyor marş yapiyorum 500 m. Gidiyorum yine stop ediyor. Farkına vardım oto adaptasyon açınca böyle oluyor dedim kapattim düzeldi sonradan araştırdım bu adaptasyon araç yolda seyrederken belli devir ve enjeksiyon sürelerinde benzin gaz arasında geçişler yapiyormuş. Benzin haritasini yakalamak için muhtemelen lpgnin fakir kaldiği kısımlarda benzin takviyesiyle haritayi toparlayıp gaza geçiş yapıyordu. Bence senin sorununda bu lpg haritan zaten fakirmiş aracın benzin gaz gecisi yaparak dedigim sekilde ayar yapiyor ama senin pompa kapalı olunca yığılma oluyor pompa açınca toparlıyor. Adaptasyonu kapatıp dene birde pompa rölen açık olsun haritayida @x-calibur üstadın dedigi şekilde zenginleştir.
     
    x-calibur bunu beğendi.
  9. Rate34

    Rate34 Member

    Katılım:
    10 Ocak 2018
    Mesajlar:
    39
    Beğenilen Mesajları:
    14
    yığılma 2 bin devire gelince kayboluyor pompa sürekli kapalı.dediğiniz çok mantıklı geldi bir deneme yapacağım.yani başka ihtimal gelmiyor aklıma araç benzini kullanmıyorsa neden pompa kapalıyken yığılıyor ve neden benzin pompası çalışırken birşey olmuyor.şuan fakir diyorsunuz ama program genişmiş mod da otomatik kalibrasyonu 60 km yolda kendisi bu şekilde ayarladı
     
  10. Rate34

    Rate34 Member

    Katılım:
    10 Ocak 2018
    Mesajlar:
    39
    Beğenilen Mesajları:
    14
    cafer bunu beğendi.
  11. powerkırk3

    powerkırk3 UZMAN

    Katılım:
    17 Kasım 2011
    Mesajlar:
    2.191
    Beğenilen Mesajları:
    2.311
    Benzin pompasına alınan 12 volt deponun üzerindeki selenoid den alındı ise lpg ecusuna fazladan akım yüklüyor lpg ecusunun çalışması bozuluyor.
     
  12. Cliosymbol

    Cliosymbol LPG-C01a-pro Kullanıcısı

    Katılım:
    21 Ocak 2017
    Mesajlar:
    1.005
    Beğenilen Mesajları:
    1.131
    60 km icinde röle devredemiydi.
     
  13. Rate34

    Rate34 Member

    Katılım:
    10 Ocak 2018
    Mesajlar:
    39
    Beğenilen Mesajları:
    14
    evet ama mesela bazı yerde program benzinde devam etti veya aracı sağa çekip beklerken bir kaç kere stop ettiğinde tekrar çalıştırınca lpg ye 1-2 dk da geçiyordu haliyle röle de 1 dk gecikmeli o arada röle devre dışı diğer her türlü devrede idi.yani benzin pompası çalışmıyordu.az önce yola çıktım tekrar denemeler yaptım haritayı hiç ellemedim.sorunu çözdüm sanırım
    x-calibur arkadaşımızın dediği gibi haritayı %30 arttırdım ama 8 ve 10. satır hariç.sorunu şöyle çözdüm.otomatik adaptasyonu kapatsam da işe yaramadı birde CUT-OFF diye bir seçenek aktifti onu kapatınca düzeldi tamamen gitti bizim yığılma işi.bende bir ekran görüntüsü aldım.
    [​IMG]
    otomatik adaptasyonu açtım tabi hiç bir sorun yok ama içime şu harita sinmedi.ince dokunuşları sizin yönlendirmeniz dahilinde yapayım diyorum çünki bu işten hiç anlamıyorum.birde bu arada map1 deki değerleri yükselttikten sonra nozzle ölçü değeri çok küçük değerine 1 adım kaydı.şuan yeşil le küçük arasındaki sınır çizgisinde.
    Bu konuyu açarken şöyle bir yol izlemiştim.araçtaki durum ve ayarlar seçenekler şöyle idi.
    kalibrasyon öncesinde sadece map resetleme tuşuna basıp kalibrasyon yapmıştım.
    2 kere normal kalibrasyondan sonra GELİŞMİŞ MOD da otomatik kalibre yaptım yani yol ayarına çıktım
    yol ayarı sırasında şunlar açıktı
    OBD otomatik iyileştirme, cut-off,switch-back transition,benzin pompa kesici hep devrede idi yani benzin pompası kapalı idi.
     
  14. cafer

    cafer LPG-C01a-pro Kullanıcısı

    Katılım:
    24 Ekim 2016
    Mesajlar:
    401
    Beğenilen Mesajları:
    168
    Bu hangi program
     
  15. Cliosymbol

    Cliosymbol LPG-C01a-pro Kullanıcısı

    Katılım:
    21 Ocak 2017
    Mesajlar:
    1.005
    Beğenilen Mesajları:
    1.131
    Dogru nozul ölcüsü enjektörlerinin minimum çalışma süresilerine göre ayarlaniŕ örnegin benim atiker 3 ohm enjektörler minimum 4.00 ms çalışma süresi öneriyor ben 2 mm nozul ile 4.50 gibi bir süre alıyorum stabilite daha iyi oldugu için bu sürede kaldim 1.8 mm nozul ile 5.50 ms idi buda yüksek devirde yetersiz çalışma süresi demek. Sendeki enjektörler 2 ohm neredeyse benzin enjektörlerine yetisebilecek kapasitede. Basıncın güzel ancak son attigin resimde yavas yakit kesme yani Ltft degerin aşırı fakir kalmış. Sen lpg enjeksiyon süreni benzine yaklaştıracak kadar nozul buyutup bir daha kalibrasyon yap. Tekrar harita paýlasırsin bizde yorumlarimizi yine yapariz.
     
  16. Rate34

    Rate34 Member

    Katılım:
    10 Ocak 2018
    Mesajlar:
    39
    Beğenilen Mesajları:
    14
    Şimdi ben tekrar yol ayarina cikip benzin pompa rolesini devre disi mi birakayim ne yapayim ? Yada otomatik kalibrasyon yapip oyle birakiyim mi ? Obd duzeltme aktif suan onuda kalibrasyon sirasinda kapatmaliyim galiba ?
     
  17. powerkırk3

    powerkırk3 UZMAN

    Katılım:
    17 Kasım 2011
    Mesajlar:
    2.191
    Beğenilen Mesajları:
    2.311
    Tekrar yazıyorum
    Benzin pompasına alınan 12 volt deponun üzerindeki selenoid den alındı ise lpg ecusuna fazladan akım yüklüyor lpg ecusunun çalışması bozuluyor.
    Bence o pompa rölesinden kendini de arabayı da kurtar..
     
  18. Rate34

    Rate34 Member

    Katılım:
    10 Ocak 2018
    Mesajlar:
    39
    Beğenilen Mesajları:
    14
    Tetik icin kullanilan bir uç hic zannetmiyorum o kadar akım çeksin ama en fazla + ucu mecbur gaz kesiciden alip - yi şase den alirim
     
  19. Cliosymbol

    Cliosymbol LPG-C01a-pro Kullanıcısı

    Katılım:
    21 Ocak 2017
    Mesajlar:
    1.005
    Beğenilen Mesajları:
    1.131
    Üstad rölede 3 adet kablo var birisi şaseye birisi benzin pompasının artı ucuna birisi tank üzerindeki kesicinin artı ucuna bağlanıyor. En azından ben o şekilde bağladım bağlantı şemasına göre. Selenoidden alındı derken neyi kastediyorsun tam olarak. Rölenin ecu ile bir alakası yok diye biliyorum. Bende hiçbir problem yok. Tabi kit ve araç özellikleri bakımından sorun yaratan araçlarda var.
     
    Son düzenleme: 10 Ocak 2018
  20. powerkırk3

    powerkırk3 UZMAN

    Katılım:
    17 Kasım 2011
    Mesajlar:
    2.191
    Beğenilen Mesajları:
    2.311
    Tank üzerindeki kesiciye bağlanan rolenin ucu lpg ecusundan fazla akım çekilmesine sebep oluyor benim eski sistem role varken kullanımda sıkıntı çıkarmazken kalibrasyon bitiremeden hata verip yarıda kesilmesine sebep oluyordu.
     
    Cliosymbol bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş