Yeni Başlayanlar için Atiker Fast NANOFAST Tek Seferde Lpg Ayar Kılavuzu

Konusu 'ATİKER LPG AYARI VE ATİKER LPG PROGRAM ANLATIMLARI' forumundadır ve emrahdt tarafından 29 Ekim 2015 başlatılmıştır.

  1. emrahdt

    emrahdt Active Member

    Katılım:
    21 Ekim 2015
    Mesajlar:
    295
    Beğenilen Mesajları:
    177
    Herkese merhaba.

    Lpg ayarı yapmaya başlamadan önce forumda okuduklarımı kısa kısa kendim için not tuttum. Bu notları da yanıma alarak lpg ayarımı sorunsuz bir şekilde yaptım. Belki yeni başlayan arkadaşlara yardımcı olur düşüncesi ile notlarımı dijitale aktardım, düzenledim ve burada paylaşıyorum. İlk defa lpg ayarı yapan ben için biraz cahil cesareti olacak bu notları paylaşmak ama paylaşmadan olmuyor biraz da cesaret aşılarım belki bu işe girişecek olan arkadaşlara. Hatam varsa lütfen düzeltin.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Yeni Başlayanlar için Atiker Fast (1.3.2.0) Tek Seferde Lpg Ayar Kılavuzu


    **Aracın LTFT (anlık yakıt düzeltme) ve STFT (uzun dönem yakıt düzeltme) değerlerinin +-%5 aralığında kalması tavsiye edilir. Bu aralık dışında kalıyorsa aracın benzinle çalışmasında sıkıntı vardır ve LPG ayarı yapılmadan önce araç gözden geçirilmelidir. Bu değerler -araca göre- ya 100~150 km benzinde kullanılarak ya da akü kutbu sökme vb. yöntemlerle araç ecusunun sıfırlanması ile düzeltilebilir. Düzeltildikten sonra LPG ayarı yapılması tavsiye edilir. Değerleri okumak için araç obd portuna bağlanan ELM bluetooth cihazları kullanılabilir. STFT ve LTFT değerleri + ya gidiyorsa fakir karışım vardır ve bunun sonucunda enjeksiyon süreleri (+) artırılıyordur. Tersi durumda – ye gidiyorsa zengin karışım var ve enjeksiyon süreleri (-) düşürülüyordur.


    Parametreler Sekmesi

    ** Kaydet butonu ile halihazırdaki parametrelerin tedbir amaçlı kaydedilmeden işe başlanılmaması tavsiye edilir.


    1. Araç silindir sayısı aracın kataloğunda motor özellikleri kısmında neyse o değer girilmelidir.

    2. Programda doğru araç bobin tipi seçildiğinde, programdaki devir ile aracın devri aynı olur.

    3. Devir sinyalinin alındığı noktadaki voltaj seçilir. Enjektörden alınmış ise 12v seçilmelidir. Ön tanımlı ayarda ne ise öyle dursun

    4. Araçta turbo yoksa standart motor tipi seçilir.

    5. LPG’ye geçme sıcaklığı kışın 25 yazın 30~35 derece tavsiye edilir.

    6. LPG’ye geçiş devri 600~700 olması önerilir.

    7. Enjektör hata zamanı yükseltilince vites geçişlerinde silkelenme azalır, LPG ye geçiş kolaylaşır. Benzer bir şekilde LPG’ye geçiş problemi varsa LPG’ye geçme zamanı yükseltilebilir. LPG’ye geçme zamanı 3 saniye önerilir.

    8. Alttaki ikinci çalışma ayarları benzine aittir. Benzine geçme sıcaklığı 0 derece geçme devri 0 rpm olacak şekilde düzenlenmelidir. LPG’de maksimum devirden sonraki devirlerde araç benzinde çalışır. Örneğin bu değer 3000 olursa 3000 devirden sonra araç benzinde çalışır. Araçta bir problem yoksa 6000~7000 girilebilir. Zaten 6000~7000 devir kolay kolay aşılmaz. Enjektör hata zamanı 200~300 girilebilir.

    9. “Başlangıçta anahtar kapalı” ve "benzin enjektör +kontrolü” kutucuklarını boş bırakabilirsiniz.

    10. Maximum basınç oto kalibrasyon ile belirlenecek, herhangi bir değer girmeye gerek yok oto kalibrasyonda çıkan değer olarak bırakılması tavsiye edilir. Minimum basınç 0.65 bar olması tavsiye edilir. Minimum basınç ne kadar düşük olursa LPG bitiminde depoda o kadar gaz kalır. Minimum basınç değeri düşerse LPG menzili artar fakat LPG bitimine doğru araç fakire düşer.

    11. LPG enjektör tipi fast sistemlerde genelde Valtek 3 ohm oluyor. (Kırmızı enjektör)

    12. Şamandıra seviye sensöründeki değerler deponun boşalması ve dolması ile deneme yanılma ile bulunuyor. Ön tanımlı değerleri değiştirmeye gerek yok olduğu gibi bırakılabilir.



    Oto Kalibrasyon Sekmesi

    Başlat tuşu ile oto kalibrasyona başlanır. Gaz sıcaklığı 30~40 derece iken kalibrasyon yapılması tavsiye edilir. Kalibrasyon sırasındaki yönergeler dikkatle takip edilmelidir. Kalibrasyon işlemi araçta tüm yükler kapalı (far, klima vs) iken yapılır.


    Hata Sekmesi

    Herhangi bir hata varsa hatanın durumuna göre bir uzmandan yardım istenmelidir. Anlık geçici hatalar kısmında lpg sisteminde denetim diye bir hata var ise lpg filtresi değiştirilmeli, kaçak kontrolü yapılmalı ve sağ üst köşedeki açık mavi “i” butonuna tıklayarak bakım süresi girilmelidir. 10000 km veya 20000 km girilebilir.


    Harita Sekmesi

    1. Haritadaki turuncu çizginin başladığı değer yani çarpan ekseninde bulunan değer 1 ila 1.4 arasında olması tavsiye edilir. Eğer değer 1,4 den büyükse fakir karışımdan dolayı LPG miktarı artırılmıştır, nozul çapının veya P1 basınç değerinin büyümesi gerekir. Eğer turuncu çizginin başlangıcı 1’den küçükse tam tersi durum söz konusudur zengin karışımdan dolayı LPG azaltılmıştır nozul çapının küçülmesi veya P1 basınç değerinin küçülmesi gerekir.

    2. Turuncu çizginin istenen aralıkta çıkmaması durumunda 1 bar basınçta (P1 basıncı) ilk önce nozul çapı değiştirmek en uygun müdahaledir. Nozul çapının değiştirilmesinin yetmediği zamanda P1 basıncına müdahale edilmelidir. Nozul çapı kabaca silindir başına düşen beygir ile veya -daha pratik olarak- uygulama yapılan araçla aynı veya benzer motorlarda daha önce yapılan uygulamalar ve tecrübeler araştırılarak bulunabilir. Nozullar matkapla büyütülebilir veya fabrikasyon olarak satın alınabilir. Sökmesi takması kolaydır, 10 numara anahtar uygundur.

    3. P1 basınç değeri manuel olarak regülatör üzerinden alyan anahtarı ile ayarlanan bir değerdir, artırmak için saatin tersi yönde çevrilir. Genel uygulamalara bakıldığında P1 basıncının 1 bar olması tavsiye edilir. Çalışma basıncının yüksek olması enjektör ömrünü olumsuz yönde etkiler.

    4. Kalibrasyon sonrası turuncu çizgi istenen yerde ise rölantide benzin ve lpg enjeksiyon sürelerine bakılır. Bu sürelerin birbirine eşit veya yakın olması tercih edilir. LPG enjeksiyon süresinin rölantideyken 3.5~4 ms arasında olması gerekir. Örneğin rölantide 6 ms gibi bir değer okunuyorsa tam yükte enjektörler yetersiz kalabilir. LPG enjeksiyon süreleri kabaca benzin süresi + 0,5~1,5 ms olabilir. Atikerin kullandığı Valtek tipi LPG enjektörlerinin 3,8 ms den az çalışmaması tavsiye ediliyor.


    YOL TESTİ

    1. Kalibrasyon sonrası yukarıda sayılanlar eksiksiz yapıldıysa yapılacak yol testi genelde sadece doğrulama amaçlı oluyor. Yol testi LPG ecusu ile bilgisayarın bağlantısı kesilmeden, araç her devirde her iki yakıt tipinde de kullanılarak yapılır. Test sırasında haritada mavi-benzin ve yeşil-lpg çizgileri oluşur. Ortalama 5~6 km mesafede iki çizgide oluşabiliyor. Aracınızı testte ne kadar çok kullanırsanız o kadar çok nokta işaretlenir ve çizgiler ne kadar çok noktadan oluşursa sonuç o kadar doğru olur.

    2. Test sonrası haritada çıkacak mavi ve yeşil çizgiler üst üste binmediyse, turuncu çizgiye sadece binmeyen kısımlarda müdahale edilip çizgiler üst üste bindirilebilir. Çok abartı bir durum varsa ayarlar veya LPG sistemi gözden geçirilmelidir. Turuncu çizgi yukarı çıkarıldığında LPG artırılmış tersi durumda azaltılmış olur. Çizgiye sağ tıklayıp yeni noktalar oluşturulabilir. Ok tuşları ile bu noktalar aşağı yukarı hareket ettirilir.

    3. Araç rölantide benzinde iken mavi renkli benzin suresi not edilir. Daha sonra LPG ‘ye geçilip aynı şekilde yine mavi renkli benzin süresi gözlemlenir. Eğer benzin süresi artıyorsa yakıt miktarı (yani LPG miktarı) yetersiz geliyor ve aracın kendi ecusu bunu algılayıp benzini artırıyor demektir. Bunu düzeltmek için ( benzin süresi iki durumda da eşit olana kadar) haritada tüm turuncu çizgiyi seçip yukarı ok kullanarak yakıt miktarı (yani LPG miktarı) artırılır. Eğer benzin süresi azalıyorsa turuncu çizgi aşağı çekilir.

    4. Aracın LTFT (anlık yakıt düzeltme) ve STFT (uzun dönem yakıt düzeltme) değerlerinin +-%5 aralığında kalması tavsiye edilir. Bu aralık dışında kalıyorsa aracın benzinle çalışmasında sıkıntı vardır ve LPG ayarı yapılmadan önce araç gözden geçirilmelidir. Bu değerler araca göre ya 100~150 km benzinde kullanılarak ya da akü kutbu sökme vb. yöntemlerle araç ecusunun sıfırlanması ile düzeltilebilir. Düzeltildikten sonra LPG ayarı yapılması tavsiye edilir. Değerleri okumak için araç obd portuna bağlanan ELM bluetooth cihazları kullanılabilir. STFT ve LTFT değerleri + ya gidiyorsa fakir karışım vardır ve bunun sonucunda enjeksiyon süreleri (+) artırılıyordur. Tersi durumda – ye gidiyorsa zengin karışım var ve enjeksiyon süreleri (-) düşürülüyordur.


    5. Yol testi sonrası enjeksiyon süreleri gözden geçirilmelidir. Maximum enjeksiyon süresinin 15 ms üzerinde olmaması gerekir. Aksi durumda nozul çapı veya basınç büyütülerek enjeksiyon sürelerinin düşmesi sağlanır.

    6. Parametre sayfasında standart motor seçildiğinde haritanın sağındaki manifold basıncı (MAP) ekseni 1 bar = 100 kPa, turbo seçilince 1 bar + 1.5 bar ( turbo basıncı)= 250 kPa olur. Bilgi amaçlıdır. Manifolt basıncı ile enjeksiyon süresi ilişkişi buradan incelenebilir. Buradaki basınç aracın manifolt basıncıdır regülatör basıncı (P1) değildir. Lpg map sensörü manifolta bağlı hortumla bu basıncı ölçer.


    **Yapılan LPG ayarında problem yoksa kaydet butonu ile pc’ye yedek alınması tavsiye edilir. Ayar sırasında ekran görüntüsünün kaydedilmesi hataların sonradan görülmesinde yardımcı olabilir.



    emrahdt
     
    Son düzenleme: 29 Ekim 2015
    Atalayx, lertek, Murat44 ve diğer 6 kişi bunu beğendi.
  2. ksk_cem

    ksk_cem Member

    Katılım:
    17 Eylül 2015
    Mesajlar:
    102
    Beğenilen Mesajları:
    22
    Arkadaşlar merhaba atiker fast sistemde hata sekmesinde 5 kere voltaj hatası çıktı bende hataları silip tekrar bağlandım bu sefer hata yoktu.Bir de aracı bağladıktan sonra harita sekmesi bu şekildeydi önceden var olan yeşil ve mavi çizgim gitmiş bunun sebebi ne olabilir sizce ?
    [​IMG]
     
  3. powerkırk3

    powerkırk3 UZMAN

    Katılım:
    17 Kasım 2011
    Mesajlar:
    2.191
    Beğenilen Mesajları:
    2.311
    +12 bağlantılarını kontrol etmelisiniz.
    Çizgiler mavi benzinde yeşil lpg de kullandıkça oluşacaktır.
     
    ksk_cem bunu beğendi.
  4. ksk_cem

    ksk_cem Member

    Katılım:
    17 Eylül 2015
    Mesajlar:
    102
    Beğenilen Mesajları:
    22
    Cevap için teşekkür ederim.
     
  5. ihsan

    ihsan Member

    Katılım:
    29 Aralık 2015
    Mesajlar:
    81
    Beğenilen Mesajları:
    4
    emrahdt arkadaşım bu ayarlar stabil değil mi ona göre bende palio 16v 1.6 var onu ayarlayacağım.
     
  6. emrahdt

    emrahdt Active Member

    Katılım:
    21 Ekim 2015
    Mesajlar:
    295
    Beğenilen Mesajları:
    177
    @ihsan Yanlis anlamadiysam buradaki ekran görüntülerinde bulunan degerleri kendi aracinizda uygulayacaksiniz. Buradaki degerler sizin araciniza birebir uymaz. Oto kalibrasyon yapıp ince ayar yapmaniz lazim. Ince ayari lpg sicakligi tam oturduktan sonra yapin hatta mumkunse elm cihazi kullanarak yapin.
     
  7. ihsan

    ihsan Member

    Katılım:
    29 Aralık 2015
    Mesajlar:
    81
    Beğenilen Mesajları:
    4
    Kalibrasyon yapıyorum. Bittikten sonra ince ayardaa yapıyorum. Hani hazırda varsa Palio için ekran görüntüsünü alıp öne göre yapacaktım. Ayar sorunsuz çalışıyor olması lazım.
     
  8. emrahdt

    emrahdt Active Member

    Katılım:
    21 Ekim 2015
    Mesajlar:
    295
    Beğenilen Mesajları:
    177
    Her aracın ayar haritası farklı oluyor. Parmak izi gibi düşünün :)...
     
  9. karapardus

    karapardus LPG-C01a-pro Kullanıcısı

    Katılım:
    21 Kasım 2015
    Mesajlar:
    82
    Beğenilen Mesajları:
    14
    Eline emeğine sağlık, toplu bir açıklama olmuş.
    eksik birkaç nokta var onlarıda tamamlarsan tam olur.
    basıç-sıcaklık ve RPM Düzeltme değerleride oldumu tamamdır işlem.
    sıcaklık ve basınç düzelme haritasını düzenlemek için kalibrasyonun yapıldığı sıcaklı ve basınç değeri göz önünde tutulmalı ve tablodaki yerine göre yüzde beş-altı artırım ve azaltıma gidilme diye biliyorum ama araca göre değişe bilir. arkadaşımın aracına PC de hazırladığım değerleri yükledim ve 100de yüz iyi duruma geldi araç. yanlış değilsem araçların güçlerine göre hazır dosyalar hazırlanıp yüklenebilir, daha sonra çarpanlarda küçük düzeltmeler yapıldığında işlem biter.
    Reno 1,6 8v araca yüklediğim dosya ekte deneme yapmak isteyenler duyurulur.
    tabiki deneme yapmadan kendi bilgilerinizi yedekleyiniz.
     

    Ekli Dosyalar:

  10. karapardus

    karapardus LPG-C01a-pro Kullanıcısı

    Katılım:
    21 Kasım 2015
    Mesajlar:
    82
    Beğenilen Mesajları:
    14
    Dosyayı araca yüklemeden önce PC den fast programını açıp dosyayı programda 'AC' yapılarak içerikde düzeltmek istedğiniz yerleri düzenledikten sonra yeni dosyayı kaydedip kendi aracınıza yüklerseniz daha iyi olur.
     
  11. ihsan

    ihsan Member

    Katılım:
    29 Aralık 2015
    Mesajlar:
    81
    Beğenilen Mesajları:
    4
    Aracım için yapmış olduğum lpg ayarını paylaştım yorum ve düşüncelerinizi bekliyorum.

    Aracın Parametreleri>RPM sinyali filitreleme ne işe yarar

    Bu ayarları yaptım lpg de test sürüşüne çıktım 3000 - 3500 devre kadar gaz yemesi çok iyi ama sonra nedense devir göstergesi 4000'e yükseliyor anacak araba sanki gitmiyor gibi oluyor 3500 e kadar verdiği çekiş gücü düşmüş gibi oluyor. Nedenini bileniniz var mı?
     

    Ekli Dosyalar:

    Son düzenleme: 2 Ocak 2016
  12. ihsan

    ihsan Member

    Katılım:
    29 Aralık 2015
    Mesajlar:
    81
    Beğenilen Mesajları:
    4
    Rpm Sensörü Nedir ?
    Rpm (Devir) Sensörü


    Rpm sensörü nedir sorusuna açıklık getirecek olursak rpm sensörü LPG sistemi montajı için gerekli rpm devir sayısı sinyalini herhangi bir LPG enjektöründen alarak ve düzenleyerek LPG sisteminde bulunan elektronik kontrol ünitesine (LPG ECU)transfer eden elektronik kontrol modülüdür.


    NEDEN RPM SENSÖRÜ?


    Sıralı sistem LPG montajı yapılan araçlarda LPG sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için arabanın (ECU) Elektronik kontrol ünitesinin rpm sinyali çıkışından alınması gerekmektedir. Bu işlem montajcı için zor ve riskli bir uygulamadır.

    Bundan dolayı genellikle LPG sistemi montajında rpm sinyali otomobilin ateşleme bobininden temin edilir. Ancak bu sinyaller motor ve bobin ısısına göre değer değişimi gösterir.

    Bu değerlerin değişimi neticesinde otogaz sistemindeki elektronik kontrol ünitesi (LPG ECU) tarafından arıza olarak algılanır ve şöyle sorunlarla karşılaşılır.



    LPG SIRALI SİSTEM MONTAJINDA DEVİRİN ATEŞLEME BOBİNİNDEN ALINMASI SONUCUNDA YAŞANAN SORUNLAR :


    * Aracın benzinli yakıt konumuna geçmesi

    * Motorun düzensiz çalışması

    * Otogaz sistemindeki elektronik kontrol ünitesinin(ECU) hasar görmesi

    * Aracın ateşleme bobinine zarar vermesi gibi birçok sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunların giderilmesi için RPM TRANSMETER takmanız yeterli olacaktır.


    Rpm Sensör Montajı

    LPG montajı gerçekleştirilecek otomobil için benzin enjektörünün herhangi birinden bağlantı alınır ve rpm sensörü modülü sayesinde sinyaller düzenli bir şekilde LPG ECU rpm girişine bağlantısı yapılır.

    Aşağıdaki resimlerde ateşleme bobini sinyalinin ECU(beyine) gönderdiği voltajlar ile RPM sensörü ünitesinin gönderdiği voltajlar
    arasındaki farkı görebilirsiniz.
     
  13. ihsan

    ihsan Member

    Katılım:
    29 Aralık 2015
    Mesajlar:
    81
    Beğenilen Mesajları:
    4
    Benim araç Palio 1.6 16v 1999 Model seyir halinde veya rolantide aniden devir düşüyor araç sönüyor viteste ise vurdurarak çalışıyor boşta ise direk sönüyor marş ile çalışıyor bu sorun üstte paylaştığım Rpm sensörü ile alakalı olabilir mi
     
    anaconda41 bunu beğendi.
  14. emrahdt

    emrahdt Active Member

    Katılım:
    21 Ekim 2015
    Mesajlar:
    295
    Beğenilen Mesajları:
    177
    Teşekkür ederim.. Basınç sıcaklık ve rpm düzeltme Fast'ın bu versiyonunda olmadığı için o konuya değinemedim. Forumda sıcaklık ve basınca göre düzeltmeleri hesaplayan bir excel dosyası hazırlamıştım. Gaz yasasına göre sıcaklık ve basınç düzeltmeleri konusunda bulabilirsiniz. Araçlar birebir aynı olursa ufak tefek dokunuşlarla ayar yapılıp ben de sizin gibi hazır bir ayarın alınıp direk yüklenebileceğini düşünüyorum fakat işin içine aracın motor performansı, nozul çapları, regülatorün basınç ayarı vs.vs. gibi parametreler girdiği için birebir ayarı alıp diğer araca aktarmak boşa vakit kaybı olabilir. Oto kalibrasyon yapıp ince ayar yapmak daha hızlı sonuç verebilir.
     
    ömerriza2016 bunu beğendi.
  15. emrahdt

    emrahdt Active Member

    Katılım:
    21 Ekim 2015
    Mesajlar:
    295
    Beğenilen Mesajları:
    177
    Devir sinyali ve enjektör tipi seçiminizde hata olabilir. Aracınızın benzinde sorunsuz çalıştığına eminseniz enjektörleri atiker 3 ohm ve devir sinyalini 12 v olarak değiştirip tekrar oto kalibrasyon yapıp benzinde ve lpg de iken ekran görüntülerini alıp ince ayar için buradaki ustalar yardımcı olacaktır.

    Rpm sinyali bobinden, araç ecusundan veya başka şekilde alınabiliyor bazı araçlarda onunla alakalı birşey bu RPM filtreleme fazla bilgim yok. İşaretlemeyeceksiniz büyük ihtimalle. Destek ve maycicek ustalardan yardım isteyebilirsiniz.
     
  16. ihsan

    ihsan Member

    Katılım:
    29 Aralık 2015
    Mesajlar:
    81
    Beğenilen Mesajları:
    4
    emrahdt tşkler. aracım için en stabili arıyorum. bugün regületör çıkış hortumu kaçak yaptı basınçlamı alakalı?
     
  17. ihsan

    ihsan Member

    Katılım:
    29 Aralık 2015
    Mesajlar:
    81
    Beğenilen Mesajları:
    4
    Son şekli bu nasıl olmuş :)
     

    Ekli Dosyalar:

  18. emrahdt

    emrahdt Active Member

    Katılım:
    21 Ekim 2015
    Mesajlar:
    295
    Beğenilen Mesajları:
    177
    Su kaçağı yaptıysa basınçla alakası yok. Ayarlarınızın iyi olup olmadığını anlamak için mavi ve yeşil çizgilerin çıkması gerekiyor. Mavi benzin ve yeşil lpg çizgileri üst üste örtüşmesi lazım. Devir sinyali sanki 12v olması gerekiyor gibi tam emin değilim genel uygulama olarak rpm sinyali bobinden alındığı için 12v oluyor diye biliyorum. Oto kalibrasyon yapıp yol testine çıkarsanız daha sağlıklı sonuç elde edersiniz.
     
  19. ihsan

    ihsan Member

    Katılım:
    29 Aralık 2015
    Mesajlar:
    81
    Beğenilen Mesajları:
    4
    Oto kalibrasyon yapıyorum ama değerlerde basınç fazla veriyor oto kalibre yapsam sonra max basıncı oto kalibrasyonun verdiğini bıraksam min basıncı kaç olsun?
     
  20. ihsan

    ihsan Member

    Katılım:
    29 Aralık 2015
    Mesajlar:
    81
    Beğenilen Mesajları:
    4
    Her ayar sonrasında test sürüşüne çıkıyorum lpg de en son paylaştığım sallamadan viteslerde geçiş yapıyor ancak ilk paylaştığım vites geçişinde sarsıntı yapııyor su ile yoğurdu koysam arabaya ayran çıkar sarsıntı ile sebebi nedir?
     

Sayfayı Paylaş