Getz nozul değişimi ve lpg ayarı

Konusu 'ATİKER LPG AYARI VE ATİKER LPG PROGRAM ANLATIMLARI' forumundadır ve emrahdt tarafından 22 Ekim 2015 başlatılmıştır.

1. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Merhabalar.

Aracım 2004 model Getz. Aracın özellikleri 1341cc, 4 silindir , silindir başına 3 valf (12v), manuel vites, 63 kw (84 hp). Aracımda yüksek devirde tıkanma boğulma sorunları sebebiyle girdiğim çözüm arayışında sadece lpg ayarının yeterli olmadığını öğrenmemle Msc elektronik ve diğer bir kaç uzman arkadaşın tavsiyesi ile araçta bulunan 1.5 mm lik nozulları 2.3 mm ile değiştirmiş bulunmaktayım.

İlk defa böyle bir işe giriştim. Kafamda birçok şey oturmuş durumda an itibari ile. Lpg hortumu eskidiğini ve uç kısmında kaçak olduğunu farketmemle, yıpranmış kısmı kesip düzelteyim derken alelacele yapmak zorunda kaldım gece karanlığında ve nozul değişimine kadar gitti olay gündüzü bekleyemedim.

Araçta atiker fast sistem var. Kalibrasyon sonrası "lpg enjektor rekoru büyük lutfen değiştirin" diye uyarı verdı. Bu uyarının sebebi nedir?

Ayrıca P1 basıncı ayağıma gazdan çekmemle 1.3 - 1.4 civarına kadar çıkıyor gazı vermemle 0.95-0.98 civarında regülatorüm bozuk galiba doğrumuyum?

Yorumlarınızı bekliyorum.

Bu arada yeşil ve mavi çizgiler çıkmadı sebebi nedir?

2. powerkırk3

powerkırk3 UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    2.311
    Kalibrasyon sonrası "lpg enjektor rekoru büyük lutfen değiştirin" diye uyarı verdı. Bu uyarının sebebi nedir?
    Bu uyarı sıkıntı değil tamam mı tıklayıp geçebilirsiniz

ayrıca P1 basıncı ayağıma gazdan çekmemle 1.3 - 1.4 civarına kadar çıkıyor gazı vermemle 0.95-0.98 civarında regülatorüm bozuk galiba doğrumuyum?
    Motor cut-off olduğunda (enjektör zamanları sıfırladığında) veya benzine geçtiğinizde basıncın yükselmesi doğaldır regülatör basıncı 0.10 bar dan daha fazla değişim yaparsa arızalı olduğundan şüphe edebiliriz.

oktayoo, emrahdt ve maycicek bunu beğendi.
  3. powerkırk3

powerkırk3 UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    2.311
    Bu arada yeşil ve mavi çizgiler çıkmadı sebebi nedir?
    Mavi çizgi benzinde, yeşil çizgi lpgde kullandıkça oluşur.
    Her iki çizgi içinde hızınız önemli değil gaz pedalını rölanti üstünde orta konumda ve son konumda çizgi oluşuncaya kadar araç hareket halinde iken tutmaya çalışın (mayçiçek ustadan alıntıdır) imkanınız yoksa zaten kullandıkça oluşacaktır
    Çizgiler oluştuktan sonra resimleri paylaşırsanız çizgileri üst üste getirme konusunda yardımcı olurum
    Veya daha önceki konuları okuyabilirsiniz.

oktayoo, maycicek ve emrahdt bunu beğendi.
  4. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Bahsi geçen benzin ve lpg çizgilerinin oluşması için tahmini kaç dakika veya km yol almak gerekiyor?

Regülator 0,1 bardan fazla değişim yaparsa arızalı olduğundan şüphe edebilirsiniz demişsiniz. Bahsettiğiniz değişim anı cut-off harici olan zamanlarda mı, yani atıyorum araç rolanti halindeyken 0,1 bar değişim olursa mı regülatörün sağlam olduğundan şüphelenmek lazım?

5. powerkırk3

powerkırk3 UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    2.311
    benzin ve lpg için 3-5 km bütün devir aralığında kullanmanız yeterli olacaktır
    Evet cut-off zamanı haricindeki zamanlarda
    mesela basıncı motor sıcakken 1 bara ayarladınız daha sonra motor soğukken lpg geçtiğinizde basınç 0.9 barın altına 1.1 barın üstüne çıkarsa ve tekrar basıncı uyarlamanıza rağmen basınç değişimi oluyorsa regülatörü değiştirmek gerekir
    regülatör motor çalışma sıcaklık aralığında basıncı -+0.10 bar hatalayla sabit tutması gerekir
    birde sürüş esnasında tam gazda basınç düşmesi oluyor mu kontrol eder misiniz

Son düzenleme: 22 Ekim 2015
  6. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Sayın powerkırk3 tarif ettiğiniz şekilde kontrol edeceğim hafta sonu inşallah bozuk değildir regülator. Regülatoru değiştirebilirmiyim bilmiyorum zaten hortumlar da eskimiş değiştirsem mi diye düşünüyorum map hortumu kaçırıyordu ucunu kesip tekrar taktım şimdilik ama sanayiye gitmek istemiyorum.

Sabah 15 dakikada işe geldim yaklaşık 6 km yol yaptım sonrasında arabayı hanıma devrettim kendi anahtarıyla arabayı aldı yani araba yaklaşık 1 dakika aradan sonra tekrar çalıştırıldı her sabah ki rutinimiz bu şekilde. Neyse uzatmayım yaklaşık 300 metre sonra arabada silkinme olmuş ve stop etmiş hanım tekrar çalıştırıp gaza yüklenmiş ve devam etmiş yoluna. Forumda okuduğum kadarıyla enjektör hata zamanı yükseltilecek veya lpg'ye geçiş süresi uzatılacak.. Sizce hangisini ilk önce denemeliyim?

7. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Merhabalar..

Şimdi nette okurken çok büyük ve komik bir hata yaptığımı farkettim.. Benzine dönüş ile lpgye geçiş ayarlarını aynı yapmışım. Ezbere iş yaparsan böyle olur işte :):):)

Benzine dönüş ayarlarını olması gerektiği gibi 0 derece ve 0 rpm yapınca lpgye geçiş düzelecek inşallah..:cool:

powerkırk3 bunu beğendi.
  8. powerkırk3

powerkırk3 UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    2.311
    Forumda okuduğum kadarıyla enjektör hata zamanı yükseltilecek veya lpg'ye geçiş süresi uzatılacak.
    Enj. Hata Zamanını yükseltirseniz zaten lpg ye geçiş süresi uzayacaktır
    genelde bu ayarı geçişi daha az hissedilir yapmak için arttırıyoruz sizde deneye bilirsiniz
    Benzin pompasını araç lpg iken kesen role var mı lpg kitinden olmayan sonradan taktırılan bir role
    varsa lpg den benzine geçerken stop etme silkeleme gibi şikayetlere sebep oluyor.
    Benzine döniüş lpg ısısını 0' ayarlayınız.. kolay gelsin

emrahdt bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş