OBD li sistemlerde MAP Harita Ayarı ve Nozül Ayarı soruları

Konusu 'LOVATO LPG AYARI VE LOVATO LPG PROGRAM ANLATIMLARI' forumundadır ve x-calibur tarafından 3 Ekim 2015 başlatılmıştır.

  1. x-calibur

    x-calibur Super Moderator

    Katılım:
    7 Haziran 2015
    Mesajlar:
    3.331
    Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Bugün bir konudan dolayı AEB sistemlere baktım, Lovato da bu sistemlerden herhalde. Yabancı bir dökümanda okuduklarım kafamı karıştırdı.

    1- Doğru enjektör nozül değerini çek etmek için aracın LPG de çalışırken ki LPG enjeksiyon süresi 4,5-6,0 ms arasında olmalı diyor.
    2- Eğer ki sistem OBD li ise BENZİN ENJEKSİYON süresine göre değil STFT-LTFT değerlerini hem benzinde hemde LPG de aynı olacak şekilde ayarlayın diyor.

    Ama benim burda okuduklarım ile hiç uyuşmuyor bu yazılanlar.

    1.PNG

    2.PNG
     
  2. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    865
    rölantide 4.5-6 arasında olursa, tam gazda performansı yakalayabilmek için LPG süresi 20 ms yi geçecektir. (atmosferik)

    6000 devir de enjektörün %100 açık olması demektir, bu durumda aeb beyin otomatik benzine atıyor aracı.

    3 ohm enjektörler rölantide 3.5 ms lere kadar sorunsuz çalışabiliyor.

    neden yüksek süreye ihtiyacımız olsun, paylaştığınız döküman hatalı yorumlar içeriyor malesef.

    OBD için tek yorumum var: doğru nozzle + basınç seçin, lpg süresi rölantide 3.5-4 ms arasında olsun. obd otomatik düzeltme aktif olsun, hiç sorunsuz kullanırsınız.

    sadece tam gaz performansı için manuel müdahale gerekir (genelde 8-10 ms ve daha büyük enjeksiyon sürelerine müdahale edilince, başka hiç birşeye gerek kalmaz.

    ben yaklaşık 10.000 km dir, ilk yaptığım ayarla kullanıyorum, LFT değeri +/- %5 arasında değer de ve genelde %1-2 seviyesinde dolaşıyor.
     
    x-calibur bunu beğendi.
  3. x-calibur

    x-calibur Super Moderator

    Katılım:
    7 Haziran 2015
    Mesajlar:
    3.331
    Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Üstad şöyle bir durum var,

    LOVATO OBD2 sistemde kalibrasyonu yaptığımızda, OBD Adaptivity açık olunca kesinlikle Benzin enjeksiyon sürelerini tam yakalayamıyorsunuz. Adaptivity kapalı olunca, bu adaptivity de hani bu obd sisteminin müdahale etmesi, türkçesini hatırlayamadım şimdi, Benzin enjeksiyon süresini eşitlemeye kalkınca da bu sefer STFT LTFT değerleri normal benzindekinden çok çok farklı olmaya başlıyor. Normalde benzinde gaza basınc STFT artı 0,8 1,6 2,3 gibi değerlere çıkıyor, eşit benzin enjeksiyon süresinde bu sefer obd adaptivity aktif lpg kullanımda - ,8 -1,6 -2,3 gibi değerlere gidiyor. Yani hızlanma aşamasında araba gaz kesmeye çalışıyor.

    Kusura bakmayın bilgilerinizi her zaman dikkate alıyorum, heyecanla okuyorum yazdıklarınızı ama bu LOVATO OBD2 sistemde ben hala daha bir şeyleri oturtamadım kafamda. Ya OBD adaptivity yi kapatacağım o şekilde benzin enjeksiyon süreleri eşit şekilde gideceğim yada bu adamların yazdıklarına uyacağım. Ama bu adamların yazdıkları bana bu OBD sistemde daha mantıklı geldi, çünkü STFT - LTFT değerleri bu şekilde adam akıllı değerlere geçiyor. AKTİF UYARLANABİLİRLİK miş adaptivity
     
  4. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    865
    %2-3 problem değilki.

    benzinde bile kullanıldığında %2-3 oluyor zaten.

    sürelere takılmayın, lft ve sft değerleri +/- %5 ise sistem iyi çalışıyor demektir.

    kesinlikle OBD adaptivity işaretli olsun yani sürekli düzeltme.

    bir süreleri neden eşitlemeye çalışıyoruz? LFT ve sft değerleri çok yüksek olup, aracın benzin çalışmasını etkilemesin diye, sizde de +/- %5 aralığında olduğuna göre sorun yok demektir.

    %0 (sıfır) ütopik değer, hiç bir zaman ulaşılmaz :) zaten gerekte yok.
     
  5. x-calibur

    x-calibur Super Moderator

    Katılım:
    7 Haziran 2015
    Mesajlar:
    3.331
    Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Bugün köye gittim, malesef şehirde iyice arabaya bakacak yer yok. Benim enjektör nozullerine baktım üzerinde B yazıyor, araştırmama göre benim arabaya 1600 cc 97 kw araçta D boyutunda kullanılması lazım. Üçkâğıtçı adamlar, merkeze şikayet edeceğim bakalım ne diyecekler, onlar referans vermişlerdi bu ustaya. Referans verdikleri böyle ise diğerleri nasıl kim bilir.
     
  6. x-calibur

    x-calibur Super Moderator

    Katılım:
    7 Haziran 2015
    Mesajlar:
    3.331
    Beğenilen Mesajları:
    3.067


    Bugün ayar yapayım biraz dedim :)
     
    RomanoyaAyarVerenAdam bunu beğendi.
  7. x-calibur

    x-calibur Super Moderator

    Katılım:
    7 Haziran 2015
    Mesajlar:
    3.331
    Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Arkadaşlar, malum hepimizin kablosu var ve bu işlere meraklıyız. İyiki de kablomuz var ve böyle bir ortamımız var, sorup soruşturup öğreniyoruz. Bugün 2. bir bayiiye gittim. İnanın buradakilerde bir haltlardan anlıyorlarsa adım Murat değil. Vay anasını ya cehalet diz boyu, sadece patronları ağzı laf yapan birşeyleri bildiklerini sanan tipler hepsi bu kadar. Bu kadar da olmaz yahu, arabalarımızı kimlere emanet edip te LPG montajı yaptırıyoruz anlayamıyorum. Sözüm işini layığıyla yapanlara değil ama bana denk gelmedi demek ki :) Bu arkadaşlar montaj konularında belki yeterli bilgilere sahipler ama kesinlikle YAZILIM konusunda hiç bir bilgiye sahip değiller.

    Hani PC niz arızalanırda bilmediğiniz için Bilgisayarcıya gidersiniz , onlarda yaptıkları bir formatır falan ama on yere girip çıkarlar sanki çok bir şey yapıyorlarmış gibi size gösterirler ya ve bilmediğiniz için de sizde vay anasını adamlar derya deniz dersiniz ya o şekilde bunlar yahu. Bugün nozullerin çapını arttırmaya gittim, B sınıfı enjektör varmış. 1600 cc 98 Kw Valvematic arabaya B sınıfı takmışlar yani 1,8 mm enjektör. Bugün yükseltme amaçlı gittim niyetimde D nozul yani 2,2 mm taktırmak vardı. Adamlara gittim ellerinde B den başka nozul yok, işlem yapalım dediler, bende matkapla deleceksiniz herhalde dedim. Zaten bunu deyince afalladılar, zaten hepsi öyle deliniyor falan demeye başladılar neyse delinsin bakalım dedim, deldiler falan taktılar arabaya. Benim arabada ben basıncı 1,4 barlara getirmiştim, amacım kitin standartlara uygun olarak 1 barda ve rölanti gaz ms süresi 4,5 ms altında olmamasını sağlamaktı. Bu şekilde yazılımda Regulatör basıncını 1,38 bara ayarlamıştım. Adamlar eviriyorlar çeviriyorlar yok bu nozül büyük geldi olmadı Allah Allah falan diyorlar, bende ufaktan tırstım, başka sıkıntılar var herhalde dedim. Adamlar basıncı düşürmeye korkuyorlar bakmıyorlar ki yazılım ayarları nedir ne olması lazım, tek bildikleri otomatik kalibrasyon ve sağa sola olmadık şeylere tick koymak yada değiştirmek. Neyse böyle kullan bakalım dediler, bende eve geldim, Regülatör basıncını yazılımdan 1,01 bara getirdim herşey normale döndü :) Orada tırsmış olmasaydım belki D sınıfı 2,2 mm nozule deldirecektim.

    Burada okurdum maycicek Murat hocam, der dururdu Matkapla del Matkapla del diye, garibime giderdi. İnanın matkapla deliyorlar ve gidipte nozul almanın bir anlamı yokmuş. Neyse işi öğrendim en azından korkuyordum bu LPG gaz işlerinden patlar matlar diye, ama yapılanları görünce yuh dedim içimden. Bir nozul sökebilmek için anahtar, tornavida enjektörlerin bağlantısını sökmek için vede matkap :) Hepsi bu kadarmış. Ama kafamda soru kaldı, hiç gaz kaçak testi falan yapmadılar, huylandım bak şimdi acaba sıkıntı olur mu ki? Bu arada nozul çapının ,2 mm büyümesi bile enjektörün sesini azalttı. Basıncıda düşürdük ondan dolayı da iyi oldu herhalde.
     
  8. x-calibur

    x-calibur Super Moderator

    Katılım:
    7 Haziran 2015
    Mesajlar:
    3.331
    Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Bugün arabada otomatik kalibrasyon yapayım dedim, nozzle büyük uyarısı geldi iyimi :) 1 bar basınçta matkapla 1,8 den 2,0 mm e çıkarılan nozullere büyük dedi sistem. 1,8 mm de iken TAM diyordu. Arkadaşın bir lafı vardı bana Ölüyü fazla yıkama ya ossurur ya zıçar derdi, ossurttuk herhalde hahahahha. Allah verede zıçmaya :)
     
  9. bbygt

    bbygt Member

    Katılım:
    10 Ağustos 2014
    Mesajlar:
    73
    Beğenilen Mesajları:
    22
    bir zamanlar lovato nun italya sitesinden indirmiştim
    burada enjeksiyon süresi 4,5 ms nin altına düşmesin yazıyor.
    ve valvetronic vs araçlar için daha küçük nozul kullanılmasını tavsiye ediyor.
     

    Ekli Dosyalar:

    x-calibur bunu beğendi.
  10. x-calibur

    x-calibur Super Moderator

    Katılım:
    7 Haziran 2015
    Mesajlar:
    3.331
    Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Biliyorum hocam bunu, bu listeye göre benim aracımda E nozul olması lazım, valvematic olduğu içinde bir yada 2 aşağısı tavsiye ediliyor. C yani en aşağısı
     
  11. karatech

    karatech Member

    Katılım:
    28 Eylül 2015
    Mesajlar:
    67
    Beğenilen Mesajları:
    48
    Abi selam, müsait olduğunda bakar mısın çektiğim videoya? Konu açmadım, kalabalık etmesin.



    @x-calibur
     
    Son düzenleme: 5 Kasım 2015
    x-calibur bunu beğendi.
  12. x-calibur

    x-calibur Super Moderator

    Katılım:
    7 Haziran 2015
    Mesajlar:
    3.331
    Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Selam, mantığı çok iyi anlamışsın ama çok hızlı hızlı hareket ediyorsun. Sağlıklı göremeyebilirsin, çünkü her gaz veriş ve gazdan ayağımızı çektiğimizde benzindeyken bile çok farklı değerleri görebiliyoruz. Belli Devir ve MS satır sütün yerlerinde sabit tutmaya çalış, bak oradaki LTFT-STFT ve GAZ AYARI kısımlarına. Zaten olayı anlamışsın, her değişiklikte görüyorsun LTFT yi nasıl aşağıya yada yukarıya çektiğini ECU nun. Ne kadar çok fazla nokta o kadar çok hassas ayar.
     
    maycicek bunu beğendi.
  13. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    865
    mantık doğru ama değişiklikler, satır ve sütunun kesiştiği noktalara değilde, noktanın o anda bulunduğu tüm satıra uygulamak gerekir.

    yani 3000 devirdeki 6 ms ile 5000 devirdeki 6 ms aynı değerlerde olmalı yaklaşık olarak. sadece 3000 devirdeki 6 ms arttırmak/azaltmak olmaz.

    bu arada LPG süreleri fazlasıyla yüksek, nozzle büyümeli veya basınç artmalı

    rölantide 6-6.5 ms LPG enjeksiyon süreleri gözüküyorki hiç iyi birşey değil, tam gazda 4000-4500 devirden sonra enjektörler tam açık kalır, benzine geçer bu sistem.

    Hedef değer rölantide 3.5-4 ms lpg değerine ulaşmak.

    öncelikle nozzle büyütüp, sonrasında yetersiz kalırsa basınç arttırma yoluna gitmek gerekir.
     
    x-calibur bunu beğendi.
  14. karatech

    karatech Member

    Katılım:
    28 Eylül 2015
    Mesajlar:
    67
    Beğenilen Mesajları:
    48
    Hanım kullanırken anca bu kadar oldu :)
    Otobanda ince ayarını yaparım artık

    @x-calibur
     
  15. karatech

    karatech Member

    Katılım:
    28 Eylül 2015
    Mesajlar:
    67
    Beğenilen Mesajları:
    48
    Hocam teşekkürler, nozzle büyütebilirim bakıma gittiğimde. Zaten araba hantal, 4-5 bin devire çıkana kadar gidiyoruz gideceğimiz yere :)

    @maycicek
     
  16. x-calibur

    x-calibur Super Moderator

    Katılım:
    7 Haziran 2015
    Mesajlar:
    3.331
    Beğenilen Mesajları:
    3.067
    ahhh ahhhh bilmem mi bende hanımla ayarlayam dedim az kalsın kavga moduna giriyorduk. Çözümü böyle video kaydı yapıp evde izlemekte buldum :)
    Murat hocam, Karatech kardeşimle aynı arabaya sahibiz, dediği gibi bizim arabada fazla devir çok çok bağırttırırsak oluyor. B nozul var ondada bende de B nozul vardı yani 1.8mm şimdi orjinal C nozul 2.0 taktım. Otokalibrasyon C nozule büyük diyor. Ama ben kafama göre harita yaptım. İlk kullanmaya başladım bu C nozulle araba sapıtır gibi oldu, gaz azdı arabada sıcaklık yükselince soğukken arttır dediği yerde ısınınca tam tersi azalt diyordu. Ama dediğim gibi bi harita yaptım kafamdan bu sıkıntıda kalktı gibi şimdilik
     
  17. karatech

    karatech Member

    Katılım:
    28 Eylül 2015
    Mesajlar:
    67
    Beğenilen Mesajları:
    48
    Bu dediğinizi biraz düşündüm, kafama takıldı. Bu araç valvematic, her devirde valf aralığı değişiyor, bu da farklı hava-yakıt karışımı demek. Örneğin araç aynı ms ile 3000 devirden 3500 devire geçerken valf aralığı motorun kendi iradesi dışında bir robot tarafından değiştiriliyor. Yani bu değişiklik yapılmasa farklı bir tepki göreceğiz. Bu ve benzeri teknolojiler kullanan motorlar için haritayı her satır için aynı yapmak mantıklı mı bu durumda?



    @maycicek
     
  18. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    865
    benzin MS değeri devre gore değil motor içine her 2 devirde bir giren hava miktarına gore hesaplanır.

    devirden bagimsizdir.

    gaz kelebeğinin veya sizin araçta olduğu gibi valfin acilmasi kontrol edilerek içeri giren hava ayarlanır.

    bu nedenle ilgisi benzin MS satirinin tamami hemen hemen ayni değere sahip olmalidir teorik olarak.
     
  19. karatech

    karatech Member

    Katılım:
    28 Eylül 2015
    Mesajlar:
    67
    Beğenilen Mesajları:
    48
    Tavsiyelerinize göre ayarı tamamladım, biraz uzun sürdü. Son 5-10 dakikasına müsait olduğunuzda bakabilir misiniz? Bir de benim regülatör sıcaklığı videonun tam ortalarında 65 derecelere inmiş, termostat açık kalıyor olabilir mi?



    @x-calibur
    @maycicek
     
  20. x-calibur

    x-calibur Super Moderator

    Katılım:
    7 Haziran 2015
    Mesajlar:
    3.331
    Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Videonun sonunda yaptığın ayarlar güzel ama tabii video sonu olunca devamını göremedim :) Bu arada bizim arabalarda 2ms satırı diğer satırlara oranla çok düşük gaz çarpanları oluyor. Senin daha da kısman lazım. Rölanti kısmı hariç. Rölantide kontrol etmek zaten çok kolay, araba durduk yerdeyken müdahale edebilirsin. 2,5 ms-3 ve 4,5 ms satırlarını 750 devirde rölantide çalışırken, klimayı aç son FAN ayarına getir en soğuk dereceye ayarla, sonra AC yi kapa fanlar çalışsın şeklinde bu 4 satır MS-750 devir sütünunu ayarlayabilirsin. Dediğim gibi 2 ms satırını 750 devir hariç diğer sütunlarda aşağıya indir. Hatta videonun bir yerinde 1500 devir sütununda baya kullanırken üst tarafta GAZ AYARI kısmındaki değer kadar düşürmen gerekirdi. %-13 gibi falan dı herhalde. İyi yoldasın iyi :) LTFT değerlerimizi abartı yapmadıktan sonra Allahın izniyle arabamızın motorunda - egzoz sisteminde hasarsız kullanırız
     
    karatech bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş