Linea 1.4 turbo - jet araca destro kit takılmış

Konusu 'DİĞER LPG MARKALARI AYAR VE PROGRAM ANLATIMI' forumundadır ve t_jet_çi tarafından 11 Mart 2014 başlatılmıştır.

  1. t_jet_çi

    t_jet_çi Member

    Katılım:
    11 Mart 2014
    Mesajlar:
    149
    Beğenilen Mesajları:
    9
    Arkadaşlar uzun bir ayar sürecinden sonra geldiğim nokta şu;
    -Arıza lambası söndü.
    -Çekiş ve turbonun fullemesi sorunu çözüldü.Fakat arada bir silkmeler oluyor.Ne yaptıysam çözemedim.Lpg kitinin turbo uyumlu olmamasına bağlıyorum.
    -Lft değerlerini sıfırladıktan sonra ayar yapıp yaklaşık 2000 km kullandım.Lft değeri +3.1 , Sft değeri +1.5 , -1.5 arasında gidip geliyor.
    Sizce nasıl?
     
  2. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    866
    lft sft değerleri güzel, silkeleme ne zaman oluyor? gaza yüklendiğinizde mi?

    lpg basıncı, basınç ve devirle birlikte düşüp aracınız fakir karışımda kalıyor olabilir mi?

    elm327 den oksijen sensör voltajına bakın, tam gaz yaptığınızda voltaj önce 1 volta doğru yükselip sonra düşüyorsa, yetersiz yakıttan dolayı fakir karışım durumu oluyor diye biliriz.
     
  3. t_jet_çi

    t_jet_çi Member

    Katılım:
    11 Mart 2014
    Mesajlar:
    149
    Beğenilen Mesajları:
    9
    hocam silkeleme gaza yüklenip turbo göstergesi fullendiğinde oluyor.yani turbo max çevirdiğinde.Söylediğiniz basınç ihtimalini göz önünde tutarak regülatör basıncını 1.3 bar düzeyine çıkarmıştım.Öylede kaldı.Hocam mesela silkelemenin kaynağı fakir karışım olsa zamanla arıza ışığının yanması gerekmez mi? Birde lft değeri bana düşükmüş gibi geldi.0 ' a yakın sonuçta.Araç çok fazla fakire düşüyor olsa zamanla lft değerinin çok fazla yükselmesi gerekmez miydi? Sonuçta lft değerini sıfırladıktan sonra yaklaşık 2 bin km kullandım.Lft değerini sıfırlamadan önce l% 25 lerde geziniyordu.Birde dediğiniz oksijen sensörü voltajına bakacam yarın...cevabınız için teşekkürler...
     
  4. t_jet_çi

    t_jet_çi Member

    Katılım:
    11 Mart 2014
    Mesajlar:
    149
    Beğenilen Mesajları:
    9
    Bu arada sağlıklı çalışan bir oksijen sensörünün voltaj dalgalanması nasıl olmalı?
     
  5. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    866
    elektronik enjeksiyon sistemleri iki farklı modda çalışır

    1. ci durum: gaza az bastığımız, düşük yüklerde, kapalı çevrim (closed loop çalışır), bu modda oksijen sensörü aktif görev alır, hava yakıt karışımını ölçer, ve enjeksiyon sürelerinde gerekli düzeltmeleri yapar, lft, sft closed loop çalışırken yapılan düzeltmeleri ifade eder, closed loop çalışma tamamen eksoz emisyonları / çevresel sebeplerledir

    2.ci durum: gaza tam veya tama yakın bastığımız, yüksek motor yükleri, açık çevrim, open loop, bu durumda, oksijen sensörü görev yapmaz, araç map veya maf sensörü ile giren havayı ölçer, sıcaklığı, devri ölçer ve tanımlı olan enjeksiyon süresini uygulayarak enjektörü çalıştırır, open loop tamamen performansa yöneliktir, genelde gaza belirli bir oranda basma ile aktif olur (örneğin %80, 90 gibi)

    closed loop çalışırken, oksijen sensörü sürekli dalgalanır, 0 ile 1 volt arası gezinir, bir aşağı bir yukarı :) oksijen sensörünün 0-1 volt arası ölçmesi ne zengin ne fakir karışımdır aslında, ideal karışım aralığında dalgalanıp duruyor demektir, esas zengin karışım, gaza tam bastığınızda olur, bunu genelde araçlardaki standart oksijen sensörü 1 volt veya 1 volta yakın gösterir. ama bu sadece karışımın zengin olduğunu gösterir, ne kadar zengin onu göstermez..

    sizin duruma geri dönersek, regulatörü ayarladık doğru, ama regulatörün debisi (akış kapasitesi) motorun ihtiyacından az ise, basınç düşebilir..

    ihtiyaç ne zaman artar, enjeksiyon süreleri arttıkça ve devir arttıkça, basınç arttıkça enjeksiyon süreleri artar, devirle birlikte ihtiyaç duyulan yakıt dahada artar. Bu ihtiyacı karşılayacak kadar regülatörden gaz çıkışı olmazsa, anlık olarak fakir karışım durumu olabilir.

    bu tip bir durumu oksijen sensörü voltajı şu şekilde gösterecektir:

    gaza tam bastığınızda, araç open loop a geçecek, voltaj 1 e yaklaşacaktır, daha sonra basınç düşüyor ve karışım gerçekten fakir oluyorsa, bu durumda sensör voltajı 0 (sıfır) a yaklaşacaktır.

    arıza ışığı belki anlık olduğundan yakmıyor olabilir. emin olmak için, tekleme anında, basıncı ve oksijen sensörü voltajını kontrol edin.

    Duruma göre yorum yapmaya devam edelim.
     
  6. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    866
    ek olarak birde lpg enjeksiyon süresi en fazla kaç ms oluyor onu belirtebilirmisiniz?

    turbo göstergesi tam dolduğunda, lpg ve benzin enjeksiyonu en yüksek değerine ulaşır, teorik olarak bu durumda lpg enjeksiyon sürenizin, benzin enjeksiyon sürenizden yüksek olmaması gerekli. En fazla benzin enjeksiyon süresi ile aynı olması gerekir.

    bunu da kontrol edilecekler listesine yazalım.

    çarpan eğrisinin son halinide yayınlamanızı rica ederim.
     
  7. t_jet_çi

    t_jet_çi Member

    Katılım:
    11 Mart 2014
    Mesajlar:
    149
    Beğenilen Mesajları:
    9
    [​IMG]

    Çarpan eğrisi bu hocam.Fakat obd cihazımda sorun çıktığı için oksijen sensör voltajına bakamadım.OBD cihazını modifiye edelim derken bozduk.
    Neyse bu sefer 20 km lik bir yolda basınç ve enjeksiyon sürelerini gözlemledim.Lpg enjeksiyon süresi full turboda benzin enjeksiyon süresini geçmiyor.Full turboda benzin enjeksiyon süresi 19 ms de gezinirken lpg enjeksiyon süresi 15 ms civarında oluyor.
    Bu arada silkme sorununun genelde lpg miktarı çok azaldığında oluştuğunu farkettim(Tankta 2-3 litre civarı varken oluyor)Full veya yarım depoda silkeleme çok çok az, hissedilmeyecek derecede oluyor.
    Birde bir haftadır özellikle havalar soğuduktan sonra yeni bir problem oluştu.Sabah ilk çalıştırdığımda araç benzinde çalışırken ilk 1 dk araç bayağı bir aksırıp öksürüyor.Devir saati dalgalanıyor.Araç boğuluyor gibi.Çünkü aşırı bir benzin kokusu geliyor egzostan.Bunun genelde lft sft değerlerinin yüksek olmasından kaynaklı bir sorun olarak biliyordum.Fakat en son bu değerlere baktığımda normale yakındı.(Lft değeri +3.1 , Sft değeri +1.5 , -1.5 arasında )Neyden kaynaklı olabilir aceba? Tekrar bu değerleri sıfırlamak için akü kutup başını mı söksem??
     
  8. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    866
    peki tam basınç oluşunca, LPG basıncı düşüyormu?

    silkeleme tekleme her devirde oluyor mu? yoksa yüksek devirlerdemi oluyor

    rölantide iken 1.24 bar mesela, basınç oluşunca düşüyorsa, bu problem demek.

    benim kendi aracımda da düşüyordu, atikerin kendi filtresi yerine, plastik çatal kullanarak çift filtreye geçtim, hatta lpg hattının üstünde olan yekpare basınç ve sıcaklık sensörünüde filtrelerden birinin çıkışına yerleştirdim, sensörden sonra paralel iki hattı gene teke düşürüp, enjektörlere bağladım, şu anda basıncım rölantide 1.30 barken, tam gazdan 6500 devire kadar 1.25 bardan aşağı düşmüyor, eskiden 1.05 bara kadar düşüyordu (devir yükselince)

    bunu kontrol edin önemli bir detay, ayarla düzeltilebilecek bir durum değil.
     
  9. t_jet_çi

    t_jet_çi Member

    Katılım:
    11 Mart 2014
    Mesajlar:
    149
    Beğenilen Mesajları:
    9
    Hocam silkeleme genelde düşük hız büyük vitese geçip gaza yüklenildiğinde oluyor.Fakat tanktaki lpg miktarı az olduğunda bariz daha fazla oluyor silkeleme.Benim regülatörde atiker.Başlangıçta basınç 1 bar civarındaydı.Ben basınç ayar vidası aracılığıyla basıncı 1.25 bar civarına çıkardım.Aceba bu basıncın bir standartı yok mudur? Yani turbolu araçlarda şu kadar nozul ölçüsünde basınç şu kadar olmalıdır şeklinde bir ölçü yokmudur.Açıkçası seyir halinde basınca baktım.Ama gözle görülür bir değişim gözlemlemedim.Yani En bariz 1.18 civarına düşmüştü öyle kaldı aklımda.Fakat MAP basıncı gaz basıncını geçiyor.Tam gazda 2.20 civarına kadar çıktı MAP basıncı. Eğer regülatör basıncının düşmesinden kaynaklı bir durumsa ne yapılması gerekir aceba.Basıncı 1.30-1.40 civarınamı çıkarsam?? bir faydası olur mu aceba?
     
  10. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    866
    Gaza yüklendiğinde turbo basinci peak yapar yani ziplar.. Senin sorun muhtemelen karışım fakir kalıyor.

    Tabloda 3-4 ve 5 ci noktaları yukarı alarak çizgiyi düz hale getir. Gelişme oluyor mu bakalım

    Map 2.2 olması normal aracın turbo çünkü atmosferikte maksimum 1 bar olur.
     
  11. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    866
    Regulator basıncı iyi ona dokunmaya gerek yok su anda olduğu gibi kalsın.
     
  12. t_jet_çi

    t_jet_çi Member

    Katılım:
    11 Mart 2014
    Mesajlar:
    149
    Beğenilen Mesajları:
    9
    Merhaba.Öncelikle bu başlık altında bana yardımcı olan herkese teşekkür ederim.Aylardır aracımda olan problemin ana kaynağı ortaya çıktı.Silkeleme sorununun kaynağı enjektörler.Enjektörler değiştikten sonra herhangi bir silkemele ve turbo doldurma sorunu kalmadı.Yakıt makul bir düzeye indi.% 10 gibi.enjektörler manifolda gaz kaçırmasından kaynaklı sabahları boğulma sorunu oluşuyordu.enjektörler değiştikten sonra aracımın kimyası değişti.Şuan gerçekten çok stabil ve benzinle eşdeğer çalışıyor.kaliteli hana enjektör taktırmak istiyordum.fakat aciliyetten mecburen atiker enjektör taktırdım.Buna rağmen hem yakıtta hemde performansta beklemediğim bir değişiklik oldu...
     
  13. maycicek

    maycicek UZMAN

    Katılım:
    22 Nisan 2013
    Mesajlar:
    2.607
    Beğenilen Mesajları:
    866
    güzel haber, iyi günlerde kullanın aracınızı.
     
  14. t_jet_çi

    t_jet_çi Member

    Katılım:
    11 Mart 2014
    Mesajlar:
    149
    Beğenilen Mesajları:
    9
    @maycicek hocam ilginizden dolayı size ayrıyeten teşekkür ediyorum...
     

Sayfayı Paylaş