Akıllı Enjektör Projesi

Konusu 'SIRALI SİSTEM LPG AYARI GENEL BİLGİLER' forumundadır ve Mismailt tarafından 3 Mart 2021 başlatılmıştır.

1. Mismailt

Mismailt Member

Beğenilen Mesajları:
    45
    Herkese merhaba,

Geçen sene sıfır 1.4 turbo astra j sahibi olduktan sonra LPG taktırıp taktırmama konusunda gerekli araştırmayı düşünerek işe koyuldum.Sonra internette bu forumla karşılaştım ve buradaki bilgilerle ve Hüsnü hocamla birebir iletişim ile lpg ayarının mantığını kavradım.Aracın yakıt haritası lpg yakıt haritası lpg montajı ateşleme sistemi arasındaki ilişkileri kavradım.En sonunda lpg ayarı nasıl yapılmalı bunu ogrendim ama aracım lpgsizdi.Artık aracıma lpg taktırıp kendi ayarımı yapma isteği yükselmeye başladı.Artık lpg taktırmaya aracıma çok fazla binmediğim icin ihtiyacim yoktu ayrica da lpgnin araçlardaki olumsuzluklarını biliyordum.Artik soru soracak bir sey kalmamisti.Artik sorulara cevap verebilecek seviyeye ulaşmıştım.Ilk arastirmalarim sonucunda kaliteli bir kit olarak taktirmaya karar verdigim brc lpg kitinden vazgectim.Ayar yapmayi ogrenirken sistemin mantigini kavradiktan sonra meselenin kitten daha onemlisinin araca duzgun montajin ve ayarin oldugunu ogrenmistim.Artik aracima sadece ayar yapabilmek icin lpg taktirmayi istiyordum.Bu sebeple hem ucuz olmasi hem de yazilimlari lisans istemedigi icin aracima 3500kmde iken atiker grand kitini, montaji duzgun bir lpg montaj bayiine gidip taktirdim.Lpg regulatorunun diyaframinin sicaktan dolayi zamanla formunun degisip oturacagini bildigim icin bir sure araci kullandim ve sonra ayarlarima baktim.Lpg takilan bayide aracima afr ayari yapilmisti ama takilan kitin zamanla basinclari degismis oldugu icin yeni degerlere gore aracima ayar yaptim.Artik kendi aracima canim isteyince ayar yapiyordum ve aracimin lpg ayarlarinin benzindeki gibi sorunsuz olmasi icin ugrasiyordum.Artik isin fantazisindeydim .Bu arada Piyasada lpg takan ama aracın yakıt sisteminin teoriginden bi haber nice montaj ustasinin ve lpg sisteminden anlamayan nice motor ustasinin lpg ayarsizligindan ve hatali lpg montajlarindan kaynakli sorunlar sebebiyle insanlarin araclarina deneme yanilma cözümlerle bir sürü masraf ettirdiklerini kavradım.Bu durumda ki insanlara internet ortaminda yardimci olmaya calismaya basladim.Tabi bu arada lpg ayarlarimi kusursuz yapmaya calisirken de lpg kitlerinin çözülemeyen sorunlarınin nasıl çözulebileceğini düşunmeye başladim.Özellikle bu aşamada Hüsnü hocamla hep iletisim halindeydim beraber beyin firtinalari yapiyorduk.Bu cözümlerin nasıl saglanmaya calistigini lpg ureticilerinin gelistirdikleri kitlerde goruyor ve ben de o bakis acisiyla dusunuyordum.Birgun astra 1.4t nin kronik diye adlandirilan bir probleminin parcalarini dusunurken aklimda lpg kitlerinin cozulemeyen sorunlari ile bir iliski kurdum.Sonra o iliskiden yola cikarak bakis acımi degistirdim ve bir anda bir ışık yandı aklımda.Sonra bunu kafamda sekillendirdim hayal ettim v.s derken bu yeni kesfimin lpgde cözülemeyen bu sorunu ortadan kaldırabileceğini öngördum.Tabi bu aşamada da surekli hüsnü hocamla fikir alisverisi yapiyorduk ve sagolsun kendisi beni bu konuda destekliyor ve yonlendiriyordu.Hemen dunyadaki en ünlu ve kaliteli lpg kiti ureticilerin en pahalı ürünlerini araştirdim ve bu sekilde bir uygulamanin olmadigini gordum.Bu sorunlari surekli eski bakis acisiyla cozmeye calisiyorlardi bu sebeple hep daha pahali kitler ortaya cikariyorlardi.Ama benim kesfettigim proje ile en siradan lpg kiti bile cok verimli bir hale gelebilecekti.Bu projenin olasi maliyetini ve degisik sekillerde uygulanabilirligini arastirdim.Derken daha ucuza bir yontem ve daha kompleks bir yontem olarak 2 sekle burundu projem.Bu 2 proje den kompleks olani bile piyasadaki en pahali kitin yari fiyatina satilabilirdi. Projem hazirdi ve bunu lpg kiti ureticilerine ulastirma zamaniydi.Ama tabi bu keşfim için de fikri mulkiyet hakki istemem gerekirdi.Sonucta bu bir devrim olabilirdi lpg kitlerinde.Bunu ilk uygulayacak uretici patentini alirsa dunyanin bir numarasi olma ihtimali yuksekti.Projemin detayina inmeden ustun körü mail olarak yazdim ve ureticilere gonderdim.Borkac firma dönüş yapti ama devamini getirmedi sonra arikerin teknik sorumlusu dönüş yaptı projeleri gönderdim incelediler ve gerek görmediklerini bu sorunlari yazılımla çözdüklerini soyledi. Sonra da dedim ki bu projeyi kendim hayata geçireyim ve öncelikle bir prototip hazırlayayım. Oturdum bilgisayar başına ve çizimlere başladım. Günlerce çizimler yaptım yaptığım her çizim bir sonraki aşamada karşıma ön göremediğim başka bir hata çıkardı. Yılmadım elimdeki imkanlarla 3d yazıcılarla sanayiden bulduğum parçalarla etrafımdaki insanlardan fikir alışverişleri yaparak bir prototip hazırladım ve kendim yapay ortamda denemeler yaptım ve sonuç beklediğim gibiydi ve proje beklediğim sonucu verebilecekti. Tabi bu süreçte proje biraz daha farklı bir şekil aldı. Yeni tip bir parça olarak projenin üretilebilirse piyasada nasıl bir tepki göreceğini araştırdım ve LPG montajı yapan bir ustaya parçadan söz ettim ve lpg montaj ustası bu parçayı kesinlikle kullanmak isteyeceğini belirtti. Bunun üzerine başka firmalara mailler attım ve en sonunda yurt dışında bir üretici firma daha hem de üst düzey yönetici düzeyinde konuyla ilgilendi projeyi anlattım prototip gorsellerini gönderdim arge ekibiyle incelediler ve projenin güzel olduğunu söylediler ama bu projeyi hayata geçirmek için riske giremeyeceklerini belirttiler. Sebeplerini sorduğumda ise kaçamak cevaplarından, üretim dünyasında ve onların argesinde işlerin nasıl döndüğü noktasında bilmediğim detayları anlamış oldum. Özellikle LPG kiti üretim sektöründe gerçek anlamda bir arge mevcut değil.Yani LPG kitleri nasıl daha iyi hale getirilebilir araştırma geliştirmesi değil nasıl daha az maliyetle daha fazla satış yapabiliriz derdindeler. Benim projem sizin şuan ürettiğiniz parçanın maliyetinden biraz fazla olacaktır ama siz bu konuda bir devrim yapmış olacaksınız dediğimde sessiz kalıp hiçbir cevap veremiyor oluşları benim üretim sektöründe arge yaptıklarına dair hayal ettiklerim sadece hayalmiş onu daha iyi anlamış oldum. Kısacası proje ile ilgilenme sebepleri bize maliyeti olmayan bir şey olsun. Yok eğer maliyetli bir şey ise bu riski başka bir aptal alsın eğer başarılı olursa biz de kopyalar yaparız mantığındalar. Tabi bu süreçte kendimi geliştirdiğim yeni öğrenmelerim de oldu. mesela araçların beyinlerinde uygulanan chiptuning işlemini öğrendim ve bunu öğrenmem LPG kitlerinin ne kadar ilkel kitler olduğu konusundaki düşüncemi daha da fazlalaştırdı. Çünkü chiptuningi hakkıyla bilenler (merdiven altı yapanlar var onlar ellerindeki hazır dosyaları aracın beynine yükleyen kimseler) lpgye oldukça soğuk bakıyorlar ve ben de öğrendiğimde anladım ki LPG gerçekten aracın üzerindeki sistemler ve ayarlanmış yakıt haritalarının yanında taş devri bir sistem ve benim projem lpg kitlerini bu taş devrinden belli olçüde kurtarabilecek bir sistem ama o büyük firmalar diye bildiğimiz LPG kiti üreticileri sadece göz boyayan reklamlarla çok büyük argeler yaptıklarını ve yeni sistemler geliştirdiklerini söylediklerini gördüğümde artık derinden ve manalı bir şekilde gülümsüyorum.Kısacası LPG sektöründe bir gelecek bir devrim bir buluş yapılamayacağını görmüş ve anlamış oldum. Çünkü kendilerini kapatmışlar ve sadece önlerinde kalan son yılları, bir şekilde göz boyayan reklamlarla süsledikleri sözde arge çalışmaları sonucu ortaya çıktığını iddia ettikleri depoda bekleyen parçaları satmanın peşindeler.Bu şekilde uzun bir gorişten sonra gelelim projenin ne olduğuna; başlikta da okuduğunuz gibi akıllı enjektör yani ne demek bu? Enjektörlerde malum nozzle var ve bu nozzle olçuleri reduktor basinci ve aracin motor gucune gore belirleniyor ama malum rolantiye gore ve ust devirlerde olabildiğince az fakire düşürecek bir olçü belirlenmeye çalışıyor ama bu sorun özellikle turbo araçlarda çok baş ağrıtıyor bunu da ekstra benzin puskurtmeyi artirarak çözmeye calışyorlar ben de bu sorunubortadan kaldirmak için aracin motor devrine göre regulator sicakligina ve gaz basincina göre nozzle delik ölçüsünü bir servo motor ile ayarlanabilecek vana nozzle sostemi ile çözülebileceğini düşündüm.Bu sayede rolantide nozzle deligi daralacak yülsek devirlerde delik genisleyecek bu sayede yuksek devirlerde yakit jaritasi carpanlari 100 hatta daha aşağı sayilarda bile belirlenebilecek.Ben bu sistemi öncelikle lpg kitine tümleşik dusundum yani lpg beyni tarafindan kontrol edilecek bir servo motor iel dusumdum ama ureticiler ilgi gostermeyince enjektor ureticileri icin tek basina akilli enjektor olarak degistirdim.Kendi mikroislemcisi olan ve bilgisayara baglanti soketi sayesinde hazirlanmis programi ile mikro islemciye aracin hangi devorde hangi sicaklikta nozzle delik olculerinjn programlanabilecegi bagimsiz bir enjektor haline donusturum.Bu sayede bir lpg kitine bagimli olmayacakti ve turlu lpg kitine takilabilen bir enjektor olacakti.Lpg montaj ustalari enjektoru bilgisara baglayip istedigi olculeri kendisi ayarlayacakti.Bu sayede en ucuz lpg kiti bile direk enjeksiyonlu turbolu araclara bu enjektor sayesinde takilabilecek ve verimli bir uygulama yapilabilecekti.Ama maalesef bu enjektor de ilgi gormedi uretciler tarafindan.Projeyi fikri mulkiyet icin gizli tutyordum ama artik heryerde anlatiyorum biri uretsin de lpgli arac sahiplerine faydasi dokunsun diyorum.Ama ureticilerin tek derdi maliyet kisma.Belki de benim cok faydali olacagina inandigim bu enjektor gercekten faydasizdir sizlerin de bu proje hakkindaki goruslerini almak istedigim icin buraya da yazayim dedim.En nihayetinde lpg ayari konusunda kendimi bu forum sayesinde gelistirdim.Cok uzattim kusura bakmayin.Okudugunuz icin tesekkurler.

Nevzat45, bbygt ve elekttro bunu beğendi.
  2. sararmen

sararmen LPG-C04a Pro Brc Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    38
    Merhaba,

Detaylı anlatım için teşekkürler, fikir mantık olarak güzelmiş, fakat enjektör dediğimiz parça mümkün mertebe basit yapıda olmak zorunda diye bir genel kanı var.

Dizellerde de, benzinlilerde de enjektör tasarlarken mümkün olduğunca basit yapıyı koruyarak, uzun ömür hedefleniyor diye okumuştum...

Bu sistem mevcut küçücük bir yapının içine ayarlabilir servo, elektronik devreler, motor, kontrolcü gibi pekçok yeni parçalar getiriyor. Muhtemelen işi daha da karmaşık hale getirmekten kaçındı firmalar...

Ürünü geliştirme sorununa sebep olan şeyi aslında bazı iyi firmalar " motor tip ve gücüne göre enjektör " mantığı ile çözüp dert olmaktan çıkardılar...

Mismailt bunu beğendi.
  3. Mismailt

Mismailt Member

Beğenilen Mesajları:
    45
    Firmalar pek uzun ömür pesinde değil gibialgiladim hatta bir uretici ile gorustugumde montaj ustalarinin musteri ne kadar cok bizim yanimiza gelirse o kadar iyi bile dediklerini soyledi.Zaten basit yapida olsun mantiginda olduklari aşikar.Sicakliği ve basinci çok oynak bir sistem olmasına ragmen ilkel bi regulator sistemi ile lpg kiti uretmeye devam ediyorlar.Araca özel enjektör sistemi brc prins yapiyor ama burda sadece yapilan gordugum kadariyla nozzle ile puskurtme deligini ayarlamak yerine enjektor capini sabitliyorlar ama bu da cozum degil.Gaz fazinda yakit puskurten bir sistem oldugu icin rolantiye gore basinc ve nozzle secilse ya da araca ozel debisi olan enjektor takilsa bile yuksek devirlerde illaki fakire dusuruyor.Hatta bir de soyle bir durum var.Ornegin yakit haritasinda yuksek devirlerde carpanlar sebebiyle puskurtme suresi uzadi diyelim.Emis icin eldeki sure 20ms iken log enjektorunun yeterli yakiti puskurtme suresi 27ms diyelim.Emis subabi kapandiginda 7mslik yakit iceri giremeyecek yanma odasi fakir kalacak bir sonraki emis zamaninda 7mslik yakit onceden girecek ama emisin ilk basladigi bu sirada egsoz subabi tam kapanmadigi icin bir 7mslik yakitin bir kismi ahenuz kapanmamis egsiz subabindan cikacak ve eksozdaki oksijen sensoru yanmamis yakit sebebiyle zengin karisim algilanmasina sebep olacak.Yanj aslinda fakir karisim olan durum zengin sanilacak.Iste bu paradoks sebebiyle lpg takilan araclarda ne kadar iyi ayar yapilirsa ne kadar iyi kit takilirsa takilsin illaki sorun yasaniyor.

4. cafer

cafer LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    168
    Tebrikler öncelikle elinize kolunuza sağlık.wide bant ile turbolu araçta yüksek devir i ölçünüz mu.geriye kalan 7 MS lik yakıtı nasıl dışarı atacak yanmadan.birde rolantide 3.5 MS çalışan turbolu aracın dip gazda 27 MS imkansız ancak basıncın 0.5 bar olması lazım.

Son düzenleme: 4 Mart 2021
    Mismailt ve powerkırk3 bunu beğendi.
  5. symbol

symbol LPG-C04a Pro Brc Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    969
    Güzel düşünce keyifle okudum konuyu :) ancak bir dönem bende kendimi çok vermiştim LPG konusuna ve sektörün ihtiyaçları sizin düşündüklerimizden çok farklı. Maalesef LPG sektörünün bir geleceği olmadığı için Ar-Ge ve yatırımın çok fazla olacağını düşünmüyorum ( hibrit ve elektrikli araçlar geleceğin araçları) . Ayrıca LPG sistemini kullanan ülkeler belli, dünya genelindeki kullanımı kısıtlı, bu da pazar konusunda kısıtlamalar getirir üreticiye.

İşin teknik kısmından ise bir konu kafama takıldı. 2-3 MS sürelerden nakşediyoruz, servo motor bu sürelere yeterli tepkileri verebilecek ve gaz akışını ayarlayabilecek mi ?

powerkırk3, Mismailt ve cafer bunu beğendi.
  6. Mismailt

Mismailt Member

Beğenilen Mesajları:
    45
    Servo motor devir saati bile yapilabiliyor hatta aracin kendi devir saatinden bile daha tepkili calisiyor.Zaten benim projemde servo motor cok ani tepkili programlanmayacakti cunku vuruntulara kesikliklere sebep olabilir yumusak hareketlerle nozzle deliklerini ayarlayacakti.

7. Destek

Destek Administrator Staff Member

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba, gerçekten kafa yorduğunuz belli. Lpg sistemleri hitap ettiği kitle olarak orta ve alt sınıf. Bu bağlamda kaliteli 1 ohm enjektör satılmıyor ülkemizde. Neden? Çok pahalı.
    Bobin ile ince işçilik ile yapılan kaliteli enjektör satılmıyorsa 4 servo motorlu akıllı enjektör kanımca aynı kaderi paylaşacaktır.
    100 Tlye enjektör satılan piyasada 1000 tl ve üzeri fiyata enjektör satılmaz. Prins, Brc (her iki markanın ucuz kitleri piyasadikelerle aynı özellikte enjektör kullanıyor)yazılım olarak evet güzel ama aslında en önemli farklarının enjektör olduğu herkesin gözünden kaçıyor. Daha önce yazmıştım. Yazılım üç aşağı 5 yukarı hepsinde aynı. Farkı yaratan kaliteli regülatör ve enjektör.
    Servo motor olmadan birebir benzin enjeksiyonunu 1 ohm Hana ile biz kullanıyoruz. Lpg haritası sabit 100(bütün kitlerın yazılımı bunu desteklemez).
    Bu kadar detaylı plan aslında beraberinde çıkmazları da getiriyor. Sabit nozul ile ayar yapılamayan sektörde bir kaç bilinmeyen daha ekliyorsunuz:)
    Ar-ge olmadığı doğru. Çal-ge çalışması daha çok tercih ediliyor bu sektörde.. Yapan olsa dahi projeyi kopyalamak için gerekli çalışmayı yapabilecek yerli bir tane firma var başka yok. Açık kaynak yayınlayın iki olur üçüncü çıkmaz. Düşünün şuan peynir ekmek gibi satılan İzmir menşeli bir kaç marka var. Elektronık kontrol unitesi 3 ohm altında enjektörü zaten süremiyor. Böyle bir sektördeyiz.
    Merak edenler Prins'in pahalı kitinde kullandığı Keihin enjektör fiyatı alsın. Hana 1 ohm (piyasada yok) fiyatı baksın. Yurt dışında para değil ama bizde pahalı. Malum bir kaç etken var.

Kalitex, powerkırk3 ve Mismailt bunu beğendi.
  8. Mismailt

Mismailt Member

Beğenilen Mesajları:
    45
    Aslinda proje cok pahali bir enjektor ortaya cikarmiyor.Lpg ureticileri o kadar cok maliyet hesabi yapiyor ki benim projemin entegre edildigi enjektorun maliyeti enjektore sadece 5 ile 10 euro arasinda bir ek maliyet getiriyor ama ureticinin derdi maliyetleri nasil daha cok azaltirizin pesinde.Khein enjektor perakende olarak cok pahali ama inanin ureticiye maliyeti tanesi 20euro bile degil.

9. Mismailt

Mismailt Member

Beğenilen Mesajları:
    45
    Oncelikle tesekkurler.
    7mslik yakit emis subabi kapandiktan sonra yanma odasina giremedigi icin bir sonraki emiste girmeye baslayacak ama bir sonraki emis basladiginda egsoz subabi henuz tam kapanmamis oluyor ve ust olu noktada supurulmemis egzost gazini yeni giren taze hava supurerek egzosa cikar bu noktada iceri giren yakit da egsoza cikmis oluyor bu durum her devirde yasanan bir durum degil ve ingilizce aratirsaniz exhaust scavenging diye bununla ilgili teknik ayrintiyi bulabilirsiniz.

10. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Bu sorunun kaynağı daha çok enjektör sonrası uzayan hortum boyu. Bunun için biz soran müşterilerimize tek tek, yanma odasına yakın montaj imkanı sunan enjektör tavsiye ediyoruz.. Grup halinde 4'lü enjektörde servo da olsa, keihin de olsa bu durum kaçınılmaz.

MI 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kalitex ve powerkırk3 bunu beğendi.
  11. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Kıyasıya rekabetin olduğu ama nedense kar marjı yüksek bir sektör. Kreması bol. Zahmete gerek yok. İtalyan tarafı neredeyse tekel. 2000'li yıllarda piyasada bulunan marka sayısını sektörle ilgili olanlar bilir.(satın alma yoluyla hepsinin ipi çekildi) Bizde ki durumda farklı değil. Bizde tekelin kralı var. Bir çok marka var ama düşünün bir kaç kişi bu bütün markaların sahibi. Bildiğiniz bütün markalar buna dahil. Bizdeki markanın ilgisizliği normal. Ucuzcuyuz. En iyi olarak sundukları kit Çin malı enjektör ile geliyor. Avrupa'da maliyet bir kaç Eu. Bizde: bir kaç Eu x 10...

Son bir not : 2000 li yıllarda sektörde yerli olarak olan Voltran, Vogas LPG eculeri on numara olmasına rağmen (can ile haberleşme, gerçek bir araç ECU su yapısında, sürücüleri on numara) battı. Sebep neydi biliyor musunuz! Enjektör. Evet kendi ürettikleri, bobinlerini tezgahlarında sardiklari, omajlari bir birini tutmayan enjektör. . .

12. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Bildiğiniz elite markaların aç kapa elektrikronik vanalı modelleri var piyasada. Yine bizim markanın nerdeyse iki katı fiyata satılıyor. . . Piyasa ucuz istiyor onlarda bizim mal bu demiyor. Ucuzu üretiyor. Keşke içerden biriyle konuşup, danişsaydiniz:)

13. Mismailt

Mismailt Member

Beğenilen Mesajları:
    45
    Nazorati diye bir marka var.Bu markanin uretim muduruyle uzun uzun konuştum.Turkiyedeki bu ucuzculuk hastaligi ve kaprisli musterileri nedeneiyle tum bayilerini kapatmaya calistiklarini sadece yurt disina satmayi hedeflediklerini soyledi.

14. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Üretim mi varmış bunlarda :) ha ha ha

15. Mismailt

Mismailt Member

Beğenilen Mesajları:
    45
    Bana oyle soyledi hakikati bilemiyorum.

16. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Demek millet olarak böyleyiz. Hastalık.
    İtalyan markanın Tr dağıtıcısı kendileri.

17. Mismailt

Mismailt Member

Beğenilen Mesajları:
    45
    aklimda bir uygulama daha var anlatmadan once size bi sorum var:
    Lpgde araclarin performansi benzin gibi olmuyor.sizce bunu nasil cozeriz?

18. symbol

Beğenilen Mesajları:
    969
    Ateşleme haritasını Lpg ye göre düzenlemeyi deneyim bence, benzinden daha iyi performans bile alınabilir bana kalırsa :)

19. Mismailt

Mismailt Member

Beğenilen Mesajları:
    45
    Vuruntu sensoru ateslemeyi ayarliyor.

20. symbol

Beğenilen Mesajları:
    969
    Evet ancak aracın standard benzin için oluşturulmuş ateşleme haritasına göre ayarlıyor. Lpg için ayrı bir harita olması gerektiğini düşünüyorum.

Sayfayı Paylaş