atiker grand-kia rio 3 ayar yardım

Konusu 'ATİKER LPG AYARI VE ATİKER LPG PROGRAM ANLATIMLARI' forumundadır ve Hsn63 tarafından 6 Ekim 2017 başlatılmıştır.

1. Hsn63

Hsn63 LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    62
    herkese merhabalar arkadaşlar. aranıza bir kaç gün önce katıldım ve oldukça güzel bilgiler edinmeye başladım. bu nedenle paylaşımda bulunan ve sitede katkısı bulunan herkese kendi adıma teşekkür ederim.

öncelikle başka konuda yazdığım ve başımdan geçenleri buraya ekleyeyim.

bende ocak 2017 de rio sedan aracıma grand kit taktırdım. aylarca şehir içinde kullandıktan sonra temmuz ortasında tatile çıktım. yoldayken araç 4-5 ve 6. viteste 4000 devir üstünde silkeleme yapmaya başlıyor. bilmem aynı sorunu yaşadınız mı? neyse efendim yol üstündeki en yakın şehire girip yaklaşık 1 saat şehir içinde atiker bayisi bulmakla uğraştıktan sonra ücretiyle ayar yaptırdım. usta sorunun gaz basıncı olduğunu söyledi ve regülatördeki alyan anahtarlı kısımda gazı biraz daha açtı. ayar yaptı ve yola çıktım. bir tık daha düzelmiş olsa da sorun çözülmedi. o şekilde 4000 deviri geçmeyen araçla yolu tamamladım. tatil sonrası fırsat bulunca şehrimdeki kiti takan ustaya gittim durumu anlattım. direkt enjektörleri ve ecu değiştirdi. taktı keşfe çıktık arıza lambası yakmasa da yine 4000 devir üstünde tekleme devam etti. hata koduna bakınca 1 ve 4 nolu bobinde ateşleme arızası olduğunu, değiştirip gelmem gerektiğini söyledi. gidip değiştirdim ve ta ta ta taaaam. hiç bir değişiklik yok :) gülermisin ağlarmısın. bobin adedi 330 tl den 660 tl çöp. aracı kendi yetkili servisine götürdüm. servis bana bobinlerin sağlam olabileceğini ama bujileri değiştirmemi önerdi. elimde lpg takılırken ki zamandan kalan (sağlam olsun diyerek bujileri değiştirmiştim) bujiler vardı. onları takıp bobinleri taktım. küçük bir iyileşme hissetsem de (belkide psikolojiktir) yinede sorun devam ediyordu.

sonunda bu siteden kablo almaya karar verdim ve dün elime geçti. akşam hemen arabaya geçtim ve başladım ayarlarını kurcalamaya. kendimce tespit ettiğim ve hala bu hata nasıl yapılır dediğim 2 hata tespit ettim.

1. silindir hacmi 1400 olması gerekirken 1600 yazılmış !
    2. enjektör tipi yanlış seçilmiş.

bunları düzeltikten sonra otomatik ayar yaptırdım, çıktım yola. sorun hangisinden kaynaklıydı bilemiyorum ama arabayı zorladım Allah zorladım. ama hiç tekleme olmadı :) sonunda sorun çözüldü.

yazı çok uzadı farkındayım ama belki sizlerinde böyle basit bir ayar hatasından kaynaklanan arızanız vardır. bir kablo alarak emin olmanızı tavsiye ederim.

gelelim bu yapılan ayar sonrası sabah ki deneyimime.

sabah ilk çalışma sonrası aracın önünden, sanki araç stop anında vites değiştirirken şanzumandan gelen sese benzeyen bir ses eşliğinde bir kaç ileri geri tekleme yaptı. sanki motor bölümünden bişeyleri kapağı açılıp kapanıyor gibi bir ses. hatta sanırım aracı stop ettikten sonra hemen bu ses normal olarak geliyor. olması gereken bişey kapanıyor gibi.

bu sorunu da çözersem sanırım lpg konusunda sorunlarım bitmiş olacak. işte bu nedenle fotoları ekliyorum. araçta atiker grand kit var.

resimler 2. mesajda :)

2. Hsn63

Beğenilen Mesajları:
    62
    ana menü

parametreler- genel ayarlar

parametreler-sensörler

parametreler-map

parametreler-gaz/benzin

parametreler-obd II

parametreler-sıcaklık/basınç

parametreler-extralar

kalibrasyon

kalibrasyon-manuel test

3. Hsn63

Beğenilen Mesajları:
    62
    2.resimde tam olarak görünmemiş ancak araba 80kw ve regülatör basıncı 1.3 olarak görünüyor.

4. Hsn63

Beğenilen Mesajları:
    62
    3. resimde (parametreler-sensörler) yapmam gereken bir değişiklik var mı?

4.resimde (parametreler-map) yapmam gereken bir değişiklik var mı?

5.resimde (parametreler-gaz/benzin) yapmam gereken bir değişiklik var mı?

gaz enjeksiyon ms ile benzin enjeksiyon ms arasında çok fark görünüyor bu normal mi? değilse ne yapmam gerek?

6. resimde (parametreler-obd II) yapmam gereken bir değişiklik var mı?

7. resimde (parametreler-extralar) yapmam gereken bir değişiklik var mı?

8. resimde (kalibrasyon) nozul küçük olarak gösterilmiş değiştirmem gerekir mi? sağ tarafta ön katalizatör kırmızı çerçeve içine alınmış 3.06 v. olarak görünüyor. bu değer fazla mı? yada bir sorun mu var?

9. resimde (kalibrasyon-manuel test) yapmam gereken bir değişiklik var mı?

durum bu arkadaşlar. uzun bir yazı oldu. özür dilerim. ama umarım bu verilere bakarak verilen cevaplar diğer herkes için açıklayıcı nitelikte olur.

5. powerkırk3

powerkırk3 UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    2.311
    merhaba
    2 .resimde çıkmayan kısımda 80 kw demişsiniz aracınız 108 bg mi değilse doğrusunu yazabilirsiniz
    düşük basınçta benzin (bar) kısmına 0.65 olması daha sağlıklı
    basınç 1.3 değil 1.24 okunuyor onuda düzeltebilirsiniz.

bahsettiniz ses benzinden lpg geçerken mi oluyor yoksa lpg de çalışıyorken mi

6. Hsn63

Beğenilen Mesajları:
    62
    evet araç 109 bg.
    benzin bar kısmını not aldım düzelteceğim.
    basınç 1.3 diye genel ayarlar kısmında yazılmış. alttaki resimde görebilirsiniz.

bahsettiğim ses, sabah ilk çalışma sonrası araç gaz geçtikten sonra ilk harekette ve vites değişiminde oluyor. araç bi kaç yüz metre gittikten sonra sorun düzeliyor. sanki gaz kelebeği (yada adı her neyse) hızlıca bi kaç kez açılıp kapanıyor bu da teklemeye neden oluyor.

7. Hsn63

Beğenilen Mesajları:
    62
    genel ayarlar

gaz map haritası

benzin map haritası

8. Hsn63

Beğenilen Mesajları:
    62
    genel ayarlarda regülatör basıncı 1.3 seçilmiş otomotik olarak. onun için önerilen bir basınç değeri var mıdır?

gaz map haritasında t. benz. -t. gaz yazan tabloda ayar% kısmına bir düzeltme gerekir mi? zira aradaki fark epey çok.

9. Hsn63

Beğenilen Mesajları:
    62
    bu arada siz değerli ustalarında yorumlarını merak ediyorum. @x-calibur , @Destek teşekkürler şimdiden.

10. Hsn63

Beğenilen Mesajları:
    62
    bu arada grand kit için bu programda benzin ve gaz eğrisi olmadığı için sitede anlatılan yardımları uygulayamıyoruz. bu konuda benzin gaz eğrisini nasıl eşitleriz ?

11. powerkırk3

powerkırk3 UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    2.311
    Hasan Bey size problem tam çözecek değil ama üzerini örtecek önerim geçiş sıcaklığını 40 veya 45 derece yapmanız.
    Parametreler sıcaklık /basınç ekranında lpg sıcaklığı grafiğinde değişikli yapabiliyorsanız doğru ayarları yakalayabilirsiniz.
    mapi düzenlemesini ise Yakıt 1 hızlı ve yavaş değerlerin kullanarak yapabilirsiniz.
    1 kişi aracı tablodaki devirlerde kullanırken 2. kişi bilgisayarda kullandınız devir deki tüm satırı işaretleyerek değerler toplamını (+ ve - işaretlerine dikkat ederek) yüzdesel değişiklik yapabilir. Mantığı bu ama benden daha çok yardımcı olacak forumda arkadaşlarımız var
    Kusura bakmayın ancak bu kadar yardımcı olabiliyorum . Kolay gelsin

Son düzenleme: 6 Ekim 2017
    x-calibur ve Hsn63 bunu beğendi.
  12. Hsn63

Beğenilen Mesajları:
    62
    teşekkürler bizim proğramlar farklı sanırım. zaman ayırdığınız için teşekkür ederim :)

13. x-calibur

x-calibur Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Hasan Bey aracınız kia Rio nun teknik özellikleri nedir? 1400 cc 4 silindir kaç beygir yada kW mi? 2.2 nozül işaretlenmiş Ahcf işaretlenmiş ama gerçekten üstünde bunlar mı var? Enjektörlerin ve nozullerin bir fotosunu atabilirmisiniz? Nozül üstünde rakam yada harf yazar onları bir okuyun. 2.2 ise gerçekten bu harita değerleri yüksek.

14. zcustun

zcustun LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    38
    Benzin enjeksiyon süresi 2,5ms gazın 5ms. Fazla baya. Granddaki enjektörler baya hızlı iken bu değer 3- 3,5 ms olması daha sağlıklı olabilir. Nozul büyütme var mı tam bilmiyorum bunlar biraz farklı enjektörler tabi ama 2,2 seçilmiş sayfada. 2,2 böyle ise 2,5 mm çap denenebilir.

Hsn63 bunu beğendi.
  15. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Öneriler doğru yönde.

Nozzle 2.3-2.4 mm

Basınç 1-1.1 bar olursa enjeksiyon süreleri düşer, yüksek devirdeki sıkıntılar ortadan kalkar.

Hsn63 bunu beğendi.
  16. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Nozzle sokulup delinecek

Basınç ya regulator üstünden ayarlanacak.

Program da yeniden kalibrasyon yapılacak.

Hsn63 ve Burak bunu beğendi.
  17. Hsn63

Beğenilen Mesajları:
    62
    araç 1.4 80 kw (109hp)-nozulun ölçüsüne birazdan söküp bakarım.

lpg enjektörleri üzerinde yazan ahcf idi. fotolarını 1 saate atarım.

18. Hsn63

Beğenilen Mesajları:
    62
    bende pek anlam veremedim enjektör sürelerine. aslında grand kitin ilk serilerinde romano enjektör kullanılmış. sonra nedense gold un enjektörlerine geri dönülmüş. bendeki de sanırım goldun enjektörleri. nozul fotosunu çekip koyarım.

19. Hsn63

Beğenilen Mesajları:
    62
    nozullara bakarım. fotolarını atarım. basınç konusunda bir ara gittiğim lpg ustası regülatörün basınç ayarını alyan anahtarıyla değiştirdi. bu nedenle basınç ecu resetledikten sonra 1.3 ün üstünde idi. (haritada 1.3 değerinden başka gösterilen alan olmadığı için imleç en sona dayanmış haldeydi) belki değer daha da büyük olabilir anlayacağınız.

20. x-calibur

x-calibur Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Gold enjektörleri takıldı ise dediğiniz gibi Ahcf grand enjektörler ahcr diye geçiyor. Nozüllerin üstünde belki değeri yazar ama bizim ustalar orjinal yerine kendi matkapla deldiklerini kullanıyorlar bu yüzden üstünde yazana da güven olmuyor.
    Gerçekten 2.2 mm nozül ve 1.3 bar regülatör basıncında sizin harita değerleri 130 150 160 gibi olurdu maksimum

Hsn63 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş