FİAT STİLO MW – LANDİRENZO OMEGAS LPG AYARI HAKKINDA

Konusu 'LANDI RENZO LPG AYARI VE PROGRAM ANLATIMLARI' forumundadır ve tr74ercan tarafından 24 Mart 2015 başlatılmıştır.

1. tr74ercan

tr74ercan LPG-C03a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    5
    Aracım stilo wagon 2004 model 1.6 16 valf 103 bg 1405 kg + lpg

Mart 2014 te lpg takıldı. Öncesinde lpg yoktu. Enjektörlerin 2 mm oldugu söylendi.fan motoru ile motor arasında oldugundan yazılarını ben okuyamadım. Yine aracı aldıgımda triger seti yag ve filtrelerle antifirizi değişti bogaz kelebegi map sensörü temizlendi. Sonra termostat değişti. Aldıgımda aracta çift tırnak buji oldugundan yine aynı buji takıldı. Bu da çekiş düşüklüğü özellikle klima açıkken dur-kalklarda stop etmeye sebep oldu. 15 bin km sonra lpg bujisi aldım çekiş sorunu düzeldi.stop etme arada devam ediyor. Lpg bujisi de yakıtı arttırdı ve orijinal NGK BKR5EZ bujiye geçtim. Yagı mobil 10/60 ile değiştim. Silindir komprasyon ölçümleri 160 cıktı. Galiba değer psi. Yeniye yakın oldugu söylendi. Katalizor lambda sensör deliğinden bakılarak kontrol edildi. Sorun görülmedi. Son susturucu çürüktü değişti.
    Ayar hakkındaki sorunlara gelince:

Aynı ayarda diger araclara baktıgımda map değeri onlarda 0,32 bende 0,39 0,41 arası sabit

Lambda voltajı ( elm 327 ile bakınca ecuda 1 voltun altında ) landi programda benzinde 2+ volt lpg geçince 4+ volt. Bu lambdanın arızalı oldugu mu demek. Aracta hata kodu yok arıza göstermiyor.

Landi programda su sıcaklığı yolda 76 derece üstüne cıkmadı benim gördüğüm. Elm 327 ile bakınca 88 – 90 civarı sıcaklık. Gaz sıcaklıgı yolda 30 – 36 derece. Gaz basıncı 1,25 altına inmiyor. Olgun lpg ile görüstüm 1,25 ile 1,38 arası normalmiş bu kitte. Yüklenmelerde 1,9 a kadar cıkmakta. Ayar vidası tamamen gevşek. Usta öyle bıraktı diye bende öyle bıraktım. Sitede basıncı 1,5 cıkarın diye okuyunca max 1,4 e cıktı ama arac dengesiz çalsıtı. Yeni kalibrasyon yaptım bi kaç kere ama düzensizlik devam etti. Yol bilgisayarı yakıt miktarı Safranbolu – Karabük arasında 18 lt ile rekor kırdı. Gaz kesmelerde basınç 1 bara iniyor hemen normale geliyor. Haricinden 1,25 den asagı inmiyor. Durk kalklarda stop etme sebebi bu gaz kesmelerde basıncın düşmesi olabilir mi ayardan bunu düzelteyim mi.

Aracta enjeksiyon süresi ecu sıfrlanınca benzinde en düsük 3,6 ms. Sonrasında bu 3,9 – 4,1 ve üzeri oluyor. Benzinden gaza gazdan benzine geçişlerde benzin enjeksiyon süresinde önemli bir fark yok. Otomatik lpg ayarından sonra yolda benzin ve lpg enjeksiyon sürelerini eşitledim. 0,3 lpg yüksek durumuna kadar ayarladım fakat yakıt miktarı 90 km hızlarda uzun yol sayılır 10 lt üzerinde. Yol bilgisayarı 12/14 göstermekte nedense ama depo dolu bos hesabıma göre minimum 10 lt. Yakıt rekorlarım 33 lt lpg ile 240 km ve 390 km. yani cok dengesiz.
    YOLDA SON.JPG
    ters kablo ile çarpan değerleri
    TERS TEK TIRNAK.JPG
    Bu ilk resimdeki ayar ecu sıfırlama sonrası yolda ayarlanan bir ayar. 2-3 aydır Kullandıgım ayar da değer olarak buna yakın değerlerde.motora baglanmadan olan ikinci resimdeki ayar ise bir arkadasın rölantide stop derdinden kurtuldugu için kabloları ters baglayıp denediğim ayar. 10 km de yol bilgisayarı yakıt miktarı 15,6 dan 14 e kadar düstü. Fakat rölantide % 90 stop etmekte. Bu ayarı yolda düzeltmedim sadece otomatik ayar. Bu ters kablo ile ayarda oynama yapayım mı. Kabloları düzelteyim çarpanları mı yükselteyim. Bendeki çarpanlar sitede resimlerinden gördüğüm araclara bakarak düşük gibi ama lpg-benzin enjeksiyon sürelerim eşitti kablo değişmeden önce.kablo değişince lpg cok yüksek oldu benzin düstü.Kablolar soldan 1A-2B-3C-4D seklindeydi ben 1D-2C-3B-4A olarak yapmıstım.

Bu iki resim arasında yakıt miktarı hangisinde düsük olması normal. Yani örnek olarak basınç sabit 4 ms enjeksiyon süresinde çarpan 100 iken mi 150 iken mi az yakar. Ayarda önemli olan bu değerlerle birlikte benzin ve lpg enjeksiyon sürelerinin eşit olması mı yakıt miktarını düsürür. Çünkü 4 ms de çarpan 100 iken benzin –lpg enjeksiyonu esit dersek 150 yapınca dengeler değişiyor. Ecu gaz kesmeye mi uğrasıyor.

Lpg Ecu sıfırlama sonrasında yeni yazılım hangisini yüklememiz lazım
    PROGRAM 3 4  silindir.JPG PROGRAM ECU.JPG

Files programmezione EVO dakini mi 3-4 silindir programlama dosyasındakini mi. Bir de programdaki kırmızı değerdeki yazıları kontak anahtarı çıkartılıp yapılır diyor fakat ben yapamadım galiba.

kırmızı.JPG

Az önce kabloları değişip dogrusunu bağladım. Oto kalibrasyon yapıp bıraktım. Son iki resim o kalibrasyona ait fakat yolda benzin – lpg enjeksiyon farkı 2+ lpg yüksek. Lpg geçiş sıcaklığını 40 derece yaptım. Kışın 30 dereceydi. Bunun dogrusu hangisi kış 30 yaz 40 mı tersi mi.
    OTO BENZİN.JPG OTO GAZ.JPG
    yazı cok uzun oldu kusura bakmayın. kabloyu aldıgımdan beri ayar işini hallettim sayılır fakat cok yakma işini halledemedim. ben lambda sensörlerin 2 sini de değişeyim mi ve lpg bujisine tekrar geçeyim mi. cevaplarınız için şimdiden tesekkür ederim.

2. Destek

Destek Administrator Staff Member

Beğenilen Mesajları:
    1.102
    Merhaba,
    kablo sıralaması her zaman triger tarafından başlar ve 1 2 3 4 şeklinde devam eder.
    Güncelleme için en yeni tarihli olanı seçmelisiniz.
    Normal değerler son haritalarda gözüküyor.
    Map değerlerinin tamamını seçip %4-5 aralığında artırma yaparsanız yol bilgisayarı verisi normale döner.
    Aracın az yakması ideal ayarı bulmanıza bağlı. Yani benzin enjeksiyon süresinin değişmediği ayardan bahsediyoruz.
    Birde tam gazda lpg enjeksiyon süresinin 13-14 üzerine çıkmaması önemli.
    Bu noktalara dikkat ederek tekrar bir kalibrasyon denemesi yapabilirsiniz.
    Kablo sıralamasını düzeltmeyi unutmayın. Bozuk ayar bahsetttiğiniz derecede yakıtı artırmaz.
    Donanımsal bir problem olma ihtimalide var.

3. tr74ercan

Beğenilen Mesajları:
    5
    kablo sıralamasının doğruluğunu test amacıyla triger tarafını 1 kabul ederek 1 nolu bobinin kabloyu cıkardım. ecudan 1 nolu bobin arızası verdi. sıralama dogruydu ama rölantide stop olayı çözülür belki diye denedim fakat düzensiz çalıstığından akşam değişmiştim zaten.

güncelleme için yeni tarihli olanı yapacağım ama anlamadıgım her 2 kısımdaki yani ""3-4 programlama dosyası"" ile ""files programmazione EVO"" kısımlardakini de mi güncellemem gerekli yoksa sadece birini mi.eger biri yeterliyse hangisi.

önceki ayarda tam gazda enjeksiyon süresi 13*14 de falan durdugu yok 20+ zorluyordu. demekki ideal ayardan cok uzakmış. donanımsal problem ne olabilir. lambda voltajı benzine geçince niye çok yükselmekte. programdan ayar mı bozuk lambda sensör mü bozuk. lpg değişim ısısı kışın 30 du akşam 40 yaptım. yaz kış sıcaklık 40*30 mı tersi kışın 40 yazın 30 mu olacak.

"" benzin enjeksiyon süresinin değişmediği ayar "" sorunumun coğu da zaten bunun ne demek oldugunu anlamadımdan kaynaklanmakta.
    ilk resimdeki değerlerde yolda giderken enjeksiyon sürelerinin her kademesinde lpg ve benzin enjeksiyonsüreleri eşitti. lpg nin süresi artı 0,2*0,3 yüksekti. "benzin enjeksiyon süresinin değişmediği ayar" demek lpg ve benzin enjeksiyon sürelerinin aynı olması mı demek yoksa lpg den benzine geçiş yaptığımda lpg enjeksiyon süresi değer olarak her neyse benzin enjeksiyon süresi de deger olarak farklı olsa da lpg den benzine geçildiğinde benzindeki değerlerin sabit kalması mı demek.

lpg bujisinden performans olarak memnunum ama yakıtı arttırıyor diye cıkarttım. yakıtı etkiler mi lpg bujisi

4. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.102
    Doğru olan dosya dışında kabul etmeyecektir zaten.
    Programda lambda sensörü tipi yanlış seçilmiş olabilir.
    Lpg ye aldığınızda mevcut benzin enjeksiyon süresi değeri değişmeyecek.
    Lpg bujisi önermiyoruz. Aracın orjinal bujileri her zaman tercihimiz(ellenmeden)

tr74ercan bunu beğendi.
  5. tr74ercan

Beğenilen Mesajları:
    5
    cevaplarınız için tesekkür ederim. ayarı bugüne kadar yanlış yapmışım bunu anladım. lambda seçim seceneklerini değiştirerek denerim. bir yerde lambda voltajı benzinde neyse lpg ye geçişte de aynı olmalı diye okudugumdan sormustum voltaj değişikliğini.

ilk fırsatta benzin ve lpg ECU larını sıfırlayıp bir müddet benzinde kullandıktan sonra yeni lpg ayar işine başlarım

Son düzenleme: 24 Mart 2015
  6. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.102
    Yanlış anlaşılma olmasın.
    Lambda voltajı evet aynı olması lazım.
    Fakat sizin ayarlarınızda dediğiniz değerde sapma yaptıracak bozukluk yok.

tr74ercan bunu beğendi.
  7. Oktay DOGAN

Oktay DOGAN UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    10

8. Oktay DOGAN

Oktay DOGAN UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    10
    kablo sıralamsını enjektörden değilde programdan yaparsanız daha iyi anlarsınız...
    guncelleme ye gelınce de 2 farklı dosya var dıyorsunuz her 2 sinide deneyın zaten birini kabul edecek digerini kabul etmezz....
    basınc ayarını landi renzo da 1.20 1.25 yapın ...ısı degerlerıne gelince de baska marka olsa kışın 40 yazın 30 derece ayarlanıor ama landi de 40 den asagı inemıyoruz diye hatırlıyorum
    bujı lere gelince de mumkun oldukca tek tırnak bujilerı onerıyoruz ,
    bırde sızın lpg lambda kablosu baglı mı bı kontrol ettirirseniz sevinirim cogu ustalarımız baglamıyor o kabloyu
    lambda sensörünü de 1 olarak işaretleyınız 6 8 silindir araclarda 2 işaretlenırr

tr74ercan bunu beğendi.
  9. tr74ercan

Beğenilen Mesajları:
    5
    böyle bir sıralama görmedim programda. F3 diagnosis te idi galiba. gaz kesme falan vardı. fakat doğru baglantıyla yani 1a 2b 3c 4d seklindeyken düzgün çalısmakta. ters baglantıda rölantide stop etmekte. programdaki kablo sıralamasının resmi olsaydı iyiydi.

gözle görebildiğim kadarıyla lambda baglı değil zaten. tekrar detaylı bakarım. geçiş sıcaklığı bende 40 dan aşağı ayarlanmakta. kışın 30 yapmıstım dün 40 yaptım ters yapmısım demekki. lambda adet 1 işaretli fakat voltaj tarafı ayarsız galiba.seceneklerde (0-1) (0-5) (5-0) ve (08-1.6) seçenekleri var tek tek denerim o sorun değil. basıncı da 1,25 ten aşagı düşürmeden ayarlayayım bakalım

10. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.102
    Fiziki bağlantı olmayınca lambda ayarının bir önemi yok.
    Artı lamba bağlantısı kullanıcıyı bilgilendirmek içindir. Ayarlara etkisi mevcut değil.

Oktay ustam hoş geldin.

tr74ercan bunu beğendi.
  11. dr.arrican

dr.arrican LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    132
    Lambda kısmına yorum yapmıyorum fikir sahibi değilim. Map değeriniz biraz yüksek gibi (0,35. birkaç yerde okuduğum ve forumda birçok araçta gördüğüm kadarı ile 0,28-0,30 gibi bir değer olmalı.)

Ayar kısmına göz atarsak. Lpg enjeksiyon süreleriniz (5,8 ms) yüksek. Bunu 4 ms altına indirmek gerekiyor, genellikle 3,5-3,6 ms civarına ayarlıyoruz. bunun için de ya basınç açmanız ya da nozulları büyütmeniz gerekiyor.

Motor yükte iken lpg enjeksiyon sürelerinizi maksimum 12-14 ms civarında tutmamız lazım. Bu konu ile ilgili olarak şu konuyu okumanızı tavsiye ederim.
    http://www.mscsi.net/destek/index.p...tem-lpg-ayari-sirali-sİstem-detayli-ayar.594/

tr74ercan bunu beğendi.
  12. tr74ercan

Beğenilen Mesajları:
    5
    hava filtre kutu ve borularını kotrol ettim. bir kaçak çatlak göremedim. hava filtre kutusundan kaputun altına giden boru eksikti. onu aldım bugün taktım. map basıncı ,034 ten asagı inmiyor. boğaz kelebeğinin hortumu söküp kelebege baktım tam kapatmıyor mu diye. kelebeği tornavidayla ittim ama oynama yok denecek kadar az. map değerinde değişme yok. kelebek girişini elimle kapattım. cok az bi delik kalana kadar. yine değerde oynama yok. az daha kapatınca stop ediyor zaten.

regülatörden basıncı 1,38 e kadar cıkarttım. gaza basıp çekince ve tekrar gaza dokunmadan rölantide dalgalanma yapmaya başlıyor ve basınç 1.0 ile 1,8 arası dalgalanıyor ve sonuçta stop ediyor. bu durum 1,30 da da aynı. regülatörden ayarı 1,25 de bıraktım. enjeksiyon süreleri benzin 3,5 lpg 4,2 gibi su anda. fazla yol gitmediğimden deneme imkanım olmadı. ayar vidası tam sıkılıyken basınç 1,38 lerde oluyor ama gaz verip kesince yine 1,0 lara düsüyor. bu normal mi.

benim yolda yaptıgım önceki ayarda bir sıkıntım yok gibiydi. rölantide stop etme sadece ve klima açıkken oluyordu. o durum da nadiren oluyordu. sıkıntım yakıt fazlalığı. bu sitede videoda regülatörün fandan uzakta olması gerekli diryordu. benim regülatör dogru yerde ama enjektörler fan motorunun önünde. yakıt sıcaklıgı yolda gaz kesince 28 normalde max 34 derece. regülatörde su sıcaklıgı 76 üstüne cıkmıyor. motorda su sıcaklıgı 88 hatta 90 derece. enjektörlerin yeri yanlış mı değişmeli miyim yerini.

13. Necmi Işıklı

Necmi Işıklı LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    63
    Regülatör bağlantılarını da bir ,kontrol et istersen giriş çıkışları falan. Yada regülatör seviyesi radyatörün üzerindemi.

14. tr74ercan

Beğenilen Mesajları:
    5
    regülatör yerinde ve bağlantılarında sıkıntı yok. radyatörden yüksekte değil. yalnız bugün taktıgım hava boru devresinin ucu kaputun altında açıktaydı. ordan fazla hava gelmiş olabilir. sonraki denemelerde değişiklik var mı bakacağım. rölantide test sırasında sıcaklık yükseliyor hem su hem lpg sıcaklığı. yola cıkınca düşmesine sebep enjektörlerin yeri olabilir mi diye aklıma geldi

15. tr74ercan

Beğenilen Mesajları:
    5
    aracın map basıncının düşmesi için birkaç boru devresini kontrol ettim. ama sonuç aynı. map 0,34-,036 dan asağı düşmüyor. map basıncıyla daha da ugrasmak gerekirse manifolt sökülüp contaları mı değişmeliyim yada bogaz kelebegi mi değişmeliyim. lpg basıncı 1,4 olduktan sonra çekişi biraz düzeldi. yakıt yol bilgisayarında düşmekte. uzun yola cıkmadığımdan yakıt durumu tam ne oldu bilmiyorum. fakat enjeksiyon süresi benzinde 3,2-3,6 lpg 3,9-4,3 den aşagı inmedi. tam gazda yolda bakamadım ama 12-14 ms yi geçmiyor. önncesinde yolda 16-18 ms yi buluyordu. enjektörlerin yerleri radyatörle motor arasında oldugundan söküp bakamadım. sormak istediğim landirenzo enjektörleri de matkapla deliğini 2,5 mm yapabilir miyim. servise gitsem 1 yıl oldu takılalı yeni enjektör vermez. parayla alsam pahalı. servise gidip bu enjektör olmadı desem hiç kabul etmeyecek. enjeksiyon süresini düsürebilmek için 2,5 mm ile delmeyi düsünüyorum.
    motor stilo ile aynı motor.

Oktay DOGAN bunu beğendi.
  16. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Map tablosunun goruntusunu paylasabilirmisiniz?

17. dr.arrican

dr.arrican LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    132
    Sizinle aynı aracı ya da aynı motoru kullanan aracı olanların map basınçları nerelerde geziyor bir araştırır mısınız? Ben gözlemlerime ve bir forumda okuduğum yazıya dayanarak konuşuyorum. Bu konu ile ilgili açıklayıcı teknik bilgilere sahip değilim.

18. tr74ercan

Beğenilen Mesajları:
    5
    dr.arrican benimde gözlemlediğim map basıncının 0,28-,032 arasında oldugu. stiteden arkadasların verdikleri cevaplarda 0,39 hatta 0,46 olan da var. fakat bu degerlerin normal mi yada bogaz kelebekleri saglam mı bilmiyorum. aracını yeni rektefe eden bir arkadasa yazdım. cevap ne gelecek bakalım.

maycicek ustam degerleri video yada fotoyla paylasacam

Oktay DOGAN ve dr.arrican bunu beğendi.
  19. tr74ercan

Beğenilen Mesajları:
    5
    yukarıda son resimdeki ayar ile 160 km kadar aracı kullandım. max hız 70/80 kmşehir içi sayılır. basınç 1,4 iken çekiş daha iyi. yakıt 11,5/100 km. yol bilgisayarı daha az gösteriyordu. aracın çalışması bozulmaya başladı. sogukken benzinde ilk kalkışlarda bayılıyor. yokuşlarda lpg de vitesi düsürdüğüm zaman 5ten 4e 4ten 3e aldıgımda tepkisiz kalıyor. bazen de rölantide stop etmeler baslıyor. fakat videodaki ayarla aracın çekişi gidişi değişmiyor uzun zaman. benzin-lpg süreleri eşit olacak denildiğinde ben ayarı videodaki gibi yapmıştım daha öncesinde de. bundan önceki ayarlarda lpg basıncı 1,2 ydi. videodaki ayarla yol bilgisayarında yakıt 90 km hızda 11,5 yol bilgisayarında.

ENJEKTÖR AÇMA.jpg

bu resimdeki HIZLANMADA ZENGİNLEŞTİRME ve MAZDA ZAYIFLATMA ne işe yaramakta. hızlanmayı sıfır yaptım değişen birşey olmadı. yeni yazılım yükledikten sonra bu menüde görünmeye basladı ve 50 ayarlı olarak duruyordu. mazda ayarı hep vardı fakat hiç değiştirmedim ben ayar sıfır olarak duruyor.

videoda da görüldüğü gibi enjeksiyon süresi 4,6 lpg basıncı cutoff da 2,8 lere gelmekte. lpg yolda bitti. yenisini alınca enjeksiyon süreleri eşitken lpg alımından sonra lpg enjeksiyon süresi +1 önde. ayarı ellemedim aynı duruyor bakalım.

bu videoya göre enjektör çapları büyütülmeli mi. lambda sensörler mi değişmeli. yoksa yüksek olan map değerini mi düşürmeli. map değerini düşürmek için aklıma gelenler manifold contaları yada bogaz kelebeği değişmeli. yada böyle devam mı edilecek.

20. tr74ercan

Beğenilen Mesajları:
    5
    önceki videoda hava sıcaklıgı +2 ile -1 arasındaydı. bu günkü ayarda hava sıcaklığı 14 derece. lpg sıcaklıgı normal mi. motor sıcaklığı 90 derece fakat lpg regülatörde 75 derecelerde. bu durum normal mi.

lpg basıncını arttırmak iyi oldu. ayar vidası sona kadar sıkılı. çünkü bugün yine basıncı düsürdüm. ve ilk kalkışta enjeksiyon süresini 40 ms ye çıktığını gördüm. normal yolda da gaza basınca 17-18 ms zorlamakta. basınç 1,4 iken max 15 ms de kalıyor. bu videoda otomatik ayarı yaptıktan sonra fazla bi düzeltmeye gerek kalmadı. bu depoyu da bu ayarla bitirip yorumlarda yeni bir fikir gelmesse bu ayarda bırakırım artık.

Sayfayı Paylaş