Lamda Voltajı

Konusu 'ATİKER LPG AYARI VE ATİKER LPG PROGRAM ANLATIMLARI' forumundadır ve speedystop tarafından 28 Nisan 2012 başlatılmıştır.

1. speedystop

speedystop Active Member

Beğenilen Mesajları:
    38
    Merhabalar

http://img191.imageshack.us/img191/8717/sonhh.jpg

resimdeki lambda voltaj değerini nasıl tahlil edebiliriz?

Şu volta kadar zengin şu volta kadar fakir diye ayırt edebilmemizin bir yolu varmı?

Aracım fakirmi yoksa zengindemi çalışıyor öğrenmek istiyorum.

resmi çektiğimde 0,31 olan lamda voltajı şimdilerde 0,50 civarlarında seyretmekte.

Yardımcı olmanızı rica ederim.

2. alisaridas

alisaridas Guest

çarpanlardaki 12ms ile 16ms arasındaki çukurun amacı nedir? bilmem ustalar ne söyler ancak nozulların küçük, öğrendiğim kadarıyla.

3. alisaridas

alisaridas Guest

buarada bende de aynı kit var lambda değeri aşağı yukarı sizin değerlerle aynı 0,30 0,50 arası

4. Destek

Destek Administrator Staff Member

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba
    Aracınızın egsoztu üzerinde bulunan lamda sondası veya sondalarından kablo çıkışı yapılmış mı?
    Kontrol ederseniz iyi olur.
    Lambda sensörünüz bağlı olmayabilir.

5. speedystop

speedystop Active Member

Beğenilen Mesajları:
    38
    Bu kanıya nasıl ve neden vardığınızı açıklayabilirmisiniz?

6. MSC Elektronik

MSC Elektronik Administrator

Beğenilen Mesajları:
    72
    Merhaba, forumda daha öncede yazdık, wideband olmadığı sürece lambda bilgisi hiç bir işinize yaramaz. Osiloskop ile dalga boyu ve sıklığının analiz edilmesi gerekir ki bunu zaten benzin ecu'su yapabiliyor. Yani programdan görsel olarak voltaj okuma ile kullanıcı hiç bir şey yapamaz.

http://www.picoauto.com/applications/lambda-sensor.html

Bu linkte çok güzel bilgiler var, malesef Türkçe kaynak sıkıntı.

7. beyazit60

beyazit60 New Member

Beğenilen Mesajları:
    1
    Bende merak ediyorum lpg programı bu değeri nereden okuyor. Söylediğiniz gibi bu değerler aracın karışım (zengin/fakir) hakkında gerçek bilgi vermiyor. Fakat bu değerler zaman zaman değişmekte bazen 0,18, bazen 0,35 gibi. Program hangi veriyi baz alarak bu lambda1 ve lambda2 değerlerini değiştiriyor?

8. MSC Elektronik

Beğenilen Mesajları:
    72
    Merhaba, hava/yakıt karışımı sonucu bu değer değişiyor, lpg ecu'su bilgi amaçlı bu değeri gösteriyor ama ne kadar zengin ne kadar fakir bize fikir veremiyor bu değer. Bu konuda yapılabilecek en iyi şey, aem wideband sensör ve gösterge almak. Gösterge üzerinde narrow band simulatörü oluyor, buradan çıkış alıp araç ecu'suna bağlamak. Wideband üzerinden alınan reel hava yakıt karışımı iyi bir simulatör ile ecu'ya iletiliyor, narrow band'dan gelen bilgiden daha sağlıklı. Uzun vadede yapılan bu yatırım, yapılacak tasarruf ile kapanabilir.

9. husertas

husertas Member

Beğenilen Mesajları:
    17
    Benim araç 300 km LPG ile çalışınca lft değerini bozuyor ve benzinde düzgün gitmemeye başlıyor. Bir süre benzinde kullanınca düzeliyor ama LPG'ye geçince tekrar ltf bozuluyor. Programdaki lamda voltajına bakarak karışımı zengin karışım yapsam da, fakir karışım yapsam da, ltf bozulmasına engel olamıyorum.

Lamda sensörünü yanıltarak bu durumun düzeleceğini duydum. Bu mümkün mü? Araç Tempra 2.0 16v , 150 bg.

10. MSC Elektronik

Beğenilen Mesajları:
    72
    Merhaba, Sensör üzerinde oynama ile bu durum düzeltilebilir ancak zararlı bir uygulama. Yola çıkıp lft farklarının hangi map yükünde ve devirde olduğunu bulabilirseniz o bölgede yapacağınız düzeltme sorununuzu çözebilir. Bu uygulama için en iyi ortam dyno üzerinde ölçüm yapmak.

11. husertas

husertas Member

Beğenilen Mesajları:
    17
    Selamlar,
    Benim aracın ltf'sini bilgisayardan bulmak imkansız gibi bir şey. Benim aracın bilgisayar desteği çok zayıf. Defalarca denedim.

Arabada ltf sorunu yokken rölanti enjeksiyon süresi 2,5ms oluyor, ltf problemi zirveye çıktığında ise rölanti enjeksiyon süresi 3,5-4 ms civarına çıkıyor. Demekki zayıf karışım algılıyor ve benzin enjeksiyonunu artırıyor. Ayrıca bu durumda eksozdan benzin kokusu da geliyor.

Ben şöyle bir şey düşündüm; Aracı 500km benzinle kullandıktan sonra , ltf problemi tamamen bittiğinde benzinle çalışırken Atiker yazılımından lamda voltajına bakıp, görünen değeri kaydedip, LPG'de çalışırken Lamda voltajı aynı değeri gösterecek şekilde ayar yapsak ltf bozulmasının önüne geçebilir miyiz dersiniz?

Saygılar

12. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba
    Bahsettiğiniz şekilde yaptığınızda sonuç alma olasılığınız mevcut.
    Fakat ne kadar hassas olur yapınca görebilirsiniz.
    İşe yarayacağını düşünüyorum.

13. husertas

husertas Member

Beğenilen Mesajları:
    17
    Uzunca süre benzinde kullanım ve aracın LTF'si oldukça düzeldi.

LTF düzeldiği zaman Lambda voltajı 0,90 civarında görünüyorken, aynı performansı verecek şekilde LPG ayarı yaptığımda lambda voltajı 0,46'ya iniyor.
    Voltajı 0,90'da tutmak için çarpanı çok anormal şekilde yükseklerde tutmam gerekiyor sanırım ama bu durumda da arabanın aşırı zengin karışımdan dolayı çalışması mümkün olmayacağı gibi, çalışsa bile benzinden daha pahalıya gelecek gibi görünüyor.

Sanırım LPG'nin eksoz gazı kompozisyonu benzinden farklı ve ne yaparsam yapayım benim aracın Lambda sensörü benzindeki eksoz voltaj değerini LPG'de vermeyecek.

LTF bozuk şekilde arabaya binmeye devam edeceğiz gibi görünüyor.

14. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba
    Gerekli denemeleri yaptığınızı görüyoruz.
    Benzinde kullanarak ltf'i düzelttikten sonra lambda sondasını devre dışı bırakarak deneme yapabilir misiniz?
    Arıza ışığı yanar,benzin ecu'su mudahele etmeyi bırakır,ayarlar sabit kalır diye düşünmekteyim.

15. beyazit60

beyazit60 New Member

Beğenilen Mesajları:
    1
    Bahsettiğiniz şekilde wideband sensörünü araca bağladığımızda aracın ecusu artık bu bilgiye dayanarak karışımı ayarlayacak ve uygun yakıt karışımı sayesinde uzun sürede tasarruf yapacağız. Peki bu wideband sensörünü bütün araçlara uygulayabiliyormuyuz. Yani her aracın ecusu buna izin verir mi?

16. MSC Elektronik

Beğenilen Mesajları:
    72
    Merhaba, araçta narrow band sensör var ise her araca olur. Controller üzerinden performans yada yakıt ekonomisine yönelik ayarda yapılabiliyor. Komple sistem markasına göre 600-1000 usd arasında değişiyor.

17. mehmet akgül

mehmet akgül New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    merhaba iyi çalışmalar
    lamdda sensörünün volt aralığını nasıl anlarız bu aralığı bilmediğim için benim multifast proğramında sürekli lamdda 1 ve 2 kapalı konumda bunun bi sıkıntısı olurmu

18. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba, tşk.
    Öncelikle lambda bağlantısının olup, olmadığını kontrol etmelisiniz.
    Bağlantı olmadığı zaman rakamlar kararsız bir şekilde değişim gösteriyorlar.
    Not: Genelde montajcılar lambda bağlantısını bağlamıyorlar.
    Kapalı olmasının bir zararı olmaz.Lambda bilgisi sadece bilgi amaçlıdır. Lpg kitinin çalışma düzenine etkisi bulunmamaktadır.

Sayfayı Paylaş