Lovato Easy Fast OBD2 Ben bu ustaları anlayamadım :(

Konusu 'LOVATO LPG AYARI VE LOVATO LPG PROGRAM ANLATIMLARI' forumundadır ve x-calibur tarafından 4 Ağustos 2015 başlatılmıştır.

1. x-calibur

x-calibur Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Arkadaşlar, üstadlar,

Ben 19.05.2015 tarihinde ilk defa aracıma LPG taktırdım, zaten bir arabaya 2. kere LPG takılmaz yanlış oldu, ilk defa şahsi arabama LPG taktırdım. Ve sonrasında da MSCSİ dan kablomu aldım, bilinçsizce başladım ama bu forum sayesinde bilinçleniyorum. Ama bugün canımı sıkan bir durum oldu, usta(!) lara olan güvenim kalmadı. Benim aracım Toyota Avensis 2011 model 1,6 Elegant Extra, arkadaşımın arabası için benim LPG yi takan ustaya gittik. Arkadaşımın arabasıda Toyota Avensis 1,6 Elegant extra ama eski kasa 2005 model, onun arabasında da LOVATO var ama OBD2 olandan değil. Neyse gittik , onun arabasındaki sıkıntı MAP sensöründen dediler, daha önce kendi lpg taktırdığı ustada MAP sensörü demiş,150-200 TL arası değişir demiş. Beni aradı birde senin ustaya gidelim dedi, benim ustada MAP sensörü dedi ve ELKE mi ne marka var 150 TL dedi BOSCH var 250 TL dedi, diğer markanın adını tam hatırlayamadım ama PRİNS te bir zamanlar o MAP sensörünü kullanıyormuş,işe yaramaz 1 yılda bozulur dedi ve bizde BOSCH MAP sensörünü taktırdık, gerçi fiyatını netten aratınca en fazla 120 TL eden bir ürün, nasip diyelim adamın kazanacağı varmış.

Neyse PC ye bağlama kısımları geldi, ben tabi bildiğim için iyicene bakıyorum nerede ne yapıyorlar falan, dediler yazılım sürümü eski güncellediler, sonra bağlantı yapıldı basınç düşük dediler, basınca baktım 1,12 lerde falan, neyse arrtırmak için forumumuzda anlatıldığı gibi regülatör üstündeki alyanı çevirdiler çevirdiler ama en fazla 1,25-1,30 ları gördü, dediler filtresi tıkalı, regülatör içindeki bir ara gel onu değiştirelim dediler. Bu yüzden basınç yükselmiyormuş. Bu arada ben sordum USTAM basınç ne olmalı dediler ki 1,40 olmalı en az, ulen benim arabada 1,0 bar diyecektim ki sustum. Sustum çünkü daha ruhsata işletmedim LPG yi, eylül başına kadar adamlarla kötü olmamalıyım :)

Bu arada orada gördüm ki bu programda SAAT AYARI gibi bir yer var, ben habire yükleme yapıp durdum herhalde bu saat ayarı falan kaybolmuştur, adamlara gidince kesin derler sen bu kadar km yol yapmışsın ama saat daha dün gibi SIFIR gösteriyor derler :) Ne yalan söyleyeceğimi bilemiyorum arabanın aküsü bitti falan desem yerler mi onuda bilemiyorum. Ruhsatı işletmiş olsam direk derim zaten kablom var diye ama maalesef elim mahkum gibi :)

Neyse esas mesele biz bu adamlara nasıl güvenebiliriz ki, aynı arabada farklı basınç ayarları. kafam karıştı iyicene. Ne yapmam lazım bilemiyorum, ama ruhsat işi bitince kesin kendim dalacağım artık ya herro ya merro diyerek. Nozzle lar kaçlık onuda bilmiyorum, belki o kısım bile hatalı.

2. Destek

Destek Administrator Staff Member

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba,
    Lovato montajlarda evet basıncı 1.40 yapıyor.
    1-2 yıldır böyle. Aynı kişi o araçta başka sizde başka uygulama yapmışsa yeni öğrenmiş diyebiliriz bu durumu.
    Map sensörü için geçmiş olsun. Bizde 85TL:)
    Ustalra güven konusunda bir şey demiyoruz:)

3. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Bende öğrenememişti herhalde :) Kablo alıp bakmasak sayenizde hiç bir halttan haberimizde olmayacak.

Üstad benim araba yukarıda da yazdım Toyota Avensis Elegant Extra 2011 model 1600 132hp VALVEMATİC motor bir araba, bu arabada en sağlıklı olması gerekn nozzle ve regülatör basıncı ne olmalı? Şu anda baktığıma göre LPG Ms, Benzin Ms in 2,5-3-4 katı gibi hatırladığım kadarı ile.

Map sensörü konusunda basiretimiz bağlandı herhalde, ama işte cehalet bazen para olarak çıkış olarak yansıyor :) Bileydim öyle ucundan sök kabloyu sonra somunu gevşet tak araştırırdım. Ben kablo olarak biliyorum burayı :) Tanıtım eksik demek ki , yada ben işime gelen yerle ilgilendiğimden sadece kablo olarak biliyorum

4. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Akacak kan damarda durmaz derler. Sağlık olsun. www.lpgkablo.com ürünlermize bakabilirsiniz.
    Öncelikle basıncı 1.40 yapmalı. Map değerlerine ve enj. sürelerine bakarak tekrar değerlendirme yapalım.

5. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
  6. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Araç rolantid eve lpg'de çalışırken ayarlayabilirsiniz.
    Sıkıntı olmaz. Ayar sonrası kalibrasyon yapmalısınız.
    Özellikle Atiker yedekleri karsız satışta.
    Diğer markalarıda bize sormadan almazsınız artık:)

x-calibur bunu beğendi.
  7. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Regülatör basıncını arttırmada ki mantık nedir hocam? Neden dolayı basınç arttırıyoruz? LPG ms ile Benzin MS lerini aşağılarda tutmak için mi? Hedefimiz nedir? Bununla alakalı okuyabileceğimiz bir konu varmıdır? Nozzle büyütme işi yada küçültme işine pek giremem çünkü daha ruhsata işletmedim :(

8. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Amaç enj. sürelerini aşağı almak. Zaten dediğimiz gibi Lovato da olması gereken basınç 1.40

x-calibur bunu beğendi.
  9. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    O zaman nasipse ilk işim bu Regülatör kafasındaki kısmı döndürerek basıncı 1,40 bara ayarlamak olacak. Allah razı olsun bilgilendirmeler için.

10. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Üstat eve gelince aklıma geldi, ben yazılımda bir yolculuk sonrası hemen yazılımdan baktığımda bu regülatör , basıncını 1.5 barlarda falan görüyorum. Ama normal bağlantıda 1.12-1.00 arasında oluyor. Bu olay normal mi? Video kayıtlarıma bir daha bakayım şimdi daha iyi anlamak için.

Düzeltme : Pardon o gördüğüm 1,5 barları ben benzine aldığımda görüyormuşum, videolara baktım LPG ışığı sabitlendiğinde ,98-1,05 bar arasında gidip geliyor LPG Regülatör Basıncı. Bu basıncı ayarlarken motor sıcaklığı yani regülatör sıcaklığı 60 C nin üstünde mi olacak? Mantıken öyle olması lazım :)

Son düzenleme: 5 Ağustos 2015
  11. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Evet. Normal kullanımda mevcut değerler isabetli olacaktır.
    Tam ısınmış motor.

12. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Sağ olasın üstat, Allah razı olsun. Benim MAP değerlerim burada arkadaşların paylaştıklarından çok yüksekti zaten belkide durum bundandır. 160-180-190 lı değerler vardı bende. Bakalım basıncı yükseltince ne olacak.

13. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Arkadaşlar, malum hepimizin kablosu var ve bu işlere meraklıyız. İyiki de kablomuz var ve böyle bir ortamımız var, sorup soruşturup öğreniyoruz. Bugün 2. bir bayiiye gittim. İnanın buradakilerde bir haltlardan anlıyorlarsa adım Murat değil. Vay anasını ya cehalet diz boyu, sadece patronları ağzı laf yapan birşeyleri bildiklerini sanan tipler hepsi bu kadar. Bu kadar da olmaz yahu, arabalarımızı kimlere emanet edip te LPG montajı yaptırıyoruz anlayamıyorum. Sözüm işini layığıyla yapanlara değil ama bana denk gelmedi demek ki :) Bu arkadaşlar montaj konularında belki yeterli bilgilere sahipler ama kesinlikle YAZILIM konusunda hiç bir bilgiye sahip değiller.

Hani PC niz arızalanırda bilmediğiniz için Bilgisayarcıya gidersiniz , onlarda yaptıkları bir formatır falan ama on yere girip çıkarlar sanki çok bir şey yapıyorlarmış gibi size gösterirler ya ve bilmediğiniz için de sizde vay anasını adamlar derya deniz dersiniz ya o şekilde bunlar yahu. Bugün nozullerin çapını arttırmaya gittim, B sınıfı enjektör varmış. 1600 cc 98 Kw Valvematic arabaya B sınıfı takmışlar yani 1,8 mm enjektör. Bugün yükseltme amaçlı gittim niyetimde D nozul yani 2,2 mm taktırmak vardı. Adamlara gittim ellerinde B den başka nozul yok, işlem yapalım dediler, bende matkapla deleceksiniz herhalde dedim. Zaten bunu deyince afalladılar, zaten hepsi öyle deliniyor falan demeye başladılar neyse delinsin bakalım dedim, deldiler falan taktılar arabaya. Benim arabada ben basıncı 1,4 barlara getirmiştim, amacım kitin standartlara uygun olarak 1 barda ve rölanti gaz ms süresi 4,5 ms altında olmamasını sağlamaktı. Bu şekilde yazılımda Regulatör basıncını 1,38 bara ayarlamıştım. Adamlar eviriyorlar çeviriyorlar yok bu nozül büyük geldi olmadı Allah Allah falan diyorlar, bende ufaktan tırstım, başka sıkıntılar var herhalde dedim. Adamlar basıncı düşürmeye korkuyorlar bakmıyorlar ki yazılım ayarları nedir ne olması lazım, tek bildikleri otomatik kalibrasyon ve sağa sola olmadık şeylere tick koymak yada değiştirmek. Neyse böyle kullan bakalım dediler, bende eve geldim, Regülatör basıncını yazılımdan 1,01 bara getirdim herşey normale döndü :) Orada tırsmış olmasaydım belki D sınıfı 2,2 mm nozule deldirecektim.

Burada okurdum maycicek Murat hocam, der dururdu Matkapla del Matkapla del diye, garibime giderdi. İnanın matkapla deliyorlar ve gidipte nozul almanın bir anlamı yokmuş. Neyse işi öğrendim en azından korkuyordum bu LPG gaz işlerinden patlar matlar diye, ama yapılanları görünce yuh dedim içimden. Bir nozul sökebilmek için anahtar, tornavida enjektörlerin bağlantısını sökmek için vede matkap :) Hepsi bu kadarmış. Ama kafamda soru kaldı, hiç gaz kaçak testi falan yapmadılar, huylandım bak şimdi acaba sıkıntı olur mu ki? Bu arada nozul çapının ,2 mm büyümesi bile enjektörün sesini azalttı. Basıncıda düşürdük ondan dolayı da iyi oldu herhalde.

14. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    * Elle delinen nozul çapı her zaman eşit olmaz. MM den bahsediyoruz. 0.1mm lik bir farkın bile önemi var. Her zaman fabrikasyon ölçülü nozul öneriyoruz.
    Yolunuzun üzerinde ise uğrayıp kaçak kontrolünü yaptırmanızda fayda var.

maycicek ve x-calibur bunu beğendi.
  15. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Ya sorma hocam, ne yapalım şimdi? Neyse bi daha iletişime geçeyim bakalım bu adamlarla.

Hey Alllahım ya, şükür elhamdulillah.

16. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    evet benim de önerim fabrikasyon üretim nozzle almak olur, bulunamıyorsa son çare olarak delmek uygun olur.

Destek ve x-calibur bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş