LPG REGÜLATÖR TERCİHİ, LPG DE BASINÇ DALGALANMASI, LPG BASINÇ STABİLİTESİ

Konusu 'SIRALI SİSTEM LPG AYARI GENEL BİLGİLER' forumundadır ve mehmetanıl tarafından 21 Mart 2013 başlatılmıştır.

1. mehmetanıl

mehmetanıl New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    Merhaba ustalarım cevaplarınızı ve yorumlarınızı bekliyorum.
    1.100 beygirlik bir araca hangi regülatörün takılmasını önerirsiniz? kw? Normalden daha güçlü(büyük) bir regülatörün sisteme etkisi nedir?
    2.gaza yüklenip bırakıldıgında 1bar olması gereken basıncın dalgalanması maksimum ne olmasıldır? standart 1 bar (0,70-1,40) arası dalgalanma normalmidir?

2. Destek

Destek Administrator Staff Member

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba,
    100 beygirlik araç için standart regülatör kafidir. Fazlasına gerek olmaz.
    Basınçta meydana gelen oynama %10'u geçmemelidir. Normal değil.

3. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba,
    100 beygirlik araç için standart regülatör kafidir. Fazlasına gerek olmaz.
    Basınçta meydana gelen oynama %10'u geçmemelidir. Normal değil.

4. mehmetanıl

mehmetanıl New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    önerebileceğiniz bir marka var mı benim için. atiker fast sistem takılı aracımda. ve kullandıgım regülatör de atiker sanırım.

5. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba
    Atiker taktırmanız yerinde olur.
    Avrupa olanlar pahalıdır tek aldığınızda iyice pahalı olur.

6. sernet79

sernet79 New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    merhaba.benim kullandığım sistem atiker fast system ve regülatörü değiştirmek istiyorum.çünkü sabaahları marşa uzun basmam gerekiyor ve ancak o şekilde çalışıyor.aracın ecusunu sıfırladın fakat işe yaramadı.daha sonra atiker servisine gittim ve bana regülatörümün kaçak yaptığını ve kullandığım regülatör modelinin de bu yüzden üretimden kaldırıldığını söyledi benim aracım hyundai accent 2002, 1.3 motor ve 62 kw kullandığım 2 mm lik enyeksyon uçlarının da standart olmadığını söyledi bense ona kalibrasyonu kendim yaptığımı ve çarpanın 1.2 nın biraz üstünde olduğunu söyledim.oda bana regülatörü değiştirirsem 1.8 mm enyeksyon uçlarıyla normale döneceğini ve geç çalışma probleminin de düzeleceğini söyledi.sizce bu doğru mudur ? eğer doğruysa sitenizden atiker için regülatör alırsam kaç para olur hangisini tavsiye edersiniz.ama ürünlerinizde regülatör görmedim

7. husertas

husertas Member

Beğenilen Mesajları:
    17
    Arkadaşım uzun marş süresi sorunu ile LPG regülatörünün hiç bir alakası yoktur. Sıralı sistemde araç zaten benzinle çalışır. LPG sistemi ile uzun marş sorunu, sadece eğer yanlış LPG ayarı neticesinde motorun benzin haritası bozulmuşsa alakası olabilir. O da bir kaç yüz km benzinde kullanınca düzelir ve normale döner. Diğer çok zayıf bir ihtimal enjektörlerin LPG kaçırıyorsa manifolda dolar ve motoru kısa bir süre boğar. Sanırım ustan bunu kastediyor. Denemek kolay. Arabanı bir gün benzinde kullan ve ertesi sabah aynı problem oluyor mu gör.

LPG ile alakası olmayan Diğer kuvvetli ihtimaller, benzin basınç regülatörünün bozulması, benzin pompasının zayıflaması ve marş motoru elektrik aksamının yıpranmış olmasıdır. Daha zayıf olmak üzere bujilerin ve bobinin yıpranmış olması da sayılabilir. İyi bir usta bunları kontrol ederek hangisinden olduğunu anlar.

Saygılar

Moderatör tarafından son düzenleme: 10 Nisan 2013
  8. sernet79

sernet79 New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    ben bu söylediklerinin tamamını yaptım.ecuyu resetledikten sonra 150 km kadar benzınde kullanıp kalibrasyon yaptım.harıta tamamen örtüşüyordu.buna rağmen sorun devam etti.bana servisin söylediği bendeki regülatörün kronik hatası yüzünden üretimden kaldırıldığı dır.peki şunu açıklayabilirmisin bana.daha önceden 1.8 mm enjekyon kullanırken normal olan harita neden artık 2mm enjeksyon uçlarıyla normal oluyo.2mm uçlarla harita 1.2 cıvarında seyrediyooo.1.8 leri takınca 1.6 cıvarına çıkıyooo ve gaza basınca enjeksyonlar açık kalıyor ve program hataaa veriyo.
    sünu da söyleyeyim yukarıda yazdığın arıza ihtimallerinin hiçbiri bende yok bunların tamamını kontrol ettim bi kere bujilerde ve ateşleme bobininte arıza olsa araç çalışırken tekleme yapar,marş motoru arızalı olsa marş zayıf basar herşey gayet güzel ve tıkırında üstelik ben elektrik ve elektronık ustasıyım ve araba motorundan da gayet iyi anlarım

9. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba,
    Lpg yedek parça satışımız malesef yok.
    Yerli regülatörlerin 2 yıl ancak dayanabildiğini biliyoruz.
    Atiker her iki üç ayda bir yeni regülatör modeli çıkarıyor. Bunun hatayla değilde pazarlamayla alakalı olduğunu düşünüyorum.
    Eğer çarpanlarda bu şekilde değişim varsa basınçla ilgili probleminizin olduğu kuvvetle muhtemel.
    Uzun marş süresine lpg enjektörlerinde olabilecek kaçaklarda neden olabilir.

10. husertas

husertas Member

Beğenilen Mesajları:
    17
    LPG sistemini kapatıp bir gün kadar benzinde kullandın mı? Bende de benzer problem olmuştu da oradan tecrübelerime dayanarak söyledim. Epey kafa yormuştum o tarihlerde.

Araçta LPG yokken regülatör iş görmeyeceği için dediğin uzun kontak süresi hiç kalmaması gerek. Dediğim; LPG'yi tamamen bitir , tekrar LPG alma. Regülatör hatta kesicilerin bile kaçak yapsa, tank boş olduğ için bir önemi kalmaz. Yani araba sadece benzinde çalışıyor olur. Bu durumda da uzun kontak sorunu sürüyorsa demek ki sorun LPG den değildir. Ama uzun kontak kalmadıysa sorun gerçekten LPG'dendir. Önce bunun anlaşılması gerek. Diğer konulara sonra eğilmek gerek.

Ayrıca regülatör kaçak yapsa bile enjektörler sağlamsa motora giden bir gaz olmaz. Ben kaçak var mı diye şüphelendiğimde enjektörlere basınçlı hava bastım ama hiç kaçırmamışlardı.

Moderatör tarafından son düzenleme: 10 Nisan 2013
  11. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    aracımda LPG sistemim yok ama taktırma yolunda giden birisiyim :) yorumumu söyliyim konu ile ilgili:

emme manifoldundan regülatöre yapılan bağlantı neticesinde, rölantide 0,7 bar - tam gazda 1.4 bar görüyorsunuz.

bağlantı olmasa muhtemelen 1.4 - 1.5 gibi sabit bir basınç göreceksiniz. (regülatörde vida ile ayarlanan basınç)

arabanın benzin enjeksiyon sistemindeki regülatör bu mantıkla çalışıyorsa sıkıntı yok.

Konuyu açıklamak için 2 örnek veriyim:

peugeot 1.4 - benzin regülatörü sabit tip ve benzin basıncı sabit 3 bar
    vectra a GT 2.0 - benzin regülatörü manifold basıncına göre değişen tip, benzin basıncı rölantide 2.4 bar - tam gazda 3 bar

aracın orjinalindeki sistem ne ise, LPG de de aynı şekilde basınç değişmeli. böylece otomatik kalibrasyonlarda ayar sıkıntısı minimum olacaktır.

12. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba
    lpg kitlerinde bahsettiğiniz mantıkla çalışan regülatör bulunmamaktadır.
    Bu açığı kapatmak için map sayfası mevcuttur.
    Basıncın yüksek olması gereken devirlerde çarpan artırılarak yeterli yakıt manifolda enjekte edilmektedir.

13. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Kafamda net olmayan bir durum var, benim bahsettiğim devirden bağımsız bir durum. Manifolddaki durum gaza basma ile değişiyor..

Peugeot 106 1.4 araçta, benzin basıncı sabit, manifold basıncı ile değişmiyor. (eğer hortum bağlanmazsa, LPG basıncıda sabit olacak ama siz o şekilde bağlantı yapılmaz diyorsunuz)

Fakat LPG regülatörlerinde manifold basıncı ile basınçta değişiyor.

Bu araca uygulama yapıldığında, gaza az basarsak LPG çıkış basıncı düşük olacak, gaza çok basıldığında LPG basıncı yükselecek.

Bir tarafta sabit basınçlı benzin, diğer tarafta değişken basınçlı LPG gazı basıncı..

Otomatik adaptasyonlar bu farkı algılayıp düzeltiyor mu? Yoksa montaj sonrasında detaylı ayar gereklimidir?

Moderatör tarafından son düzenleme: 22 Nisan 2013
  14. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba,
    sanırım ortada yanlış algı var.
    Değişken basınç (ifade şekli doğru olmayabilir)sadece karbüratörlü araçlarda var.
    Gaz pedalına bastıkça birim zamanda salıverilen gaz miktarı artar.
    Sıralı sistemlerde lpg basıncı sabittir.
    Eğer değişme oluyorsa regülatörde arıza vardır ki bu durumda araç sağlıklı çalışmaz.

15. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    regülatöre emme manifoldunu bağladığımızda, motorun vakumu etkisi ile basınç değişir (mutlak basınç), gaza hiç basılmazsa basınç düşer, gaza tam basılırsa basınç artar.

yazılımda bu bir şekilde sabit görülüyor olabilir ama reelde basınç değişiyor.

birçok araçtada benzin enjeksiyon sistemide böyledir ama örnek olarak Pejo 1.4 motorlarda durum farklı ve benzin basıncı sabit.

bu durumda otomatik kalibrasyon nasıl yapılıyor? sıkıntı var mı? manuel ayar yapılması gerekir mi? bunları merak ediyorum..

Sırf bu nedenle kablo alıp, durumu görmek istiyorum zaten :)

16. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba
    sıralı lpg sistemleri manifold basıncını elektronik olarak okuyup değerlendirmektedir.
    Regülatör basıncı reel olarak sabittir.
    Sabit olmazsa sıkıntı çıkar düzgün çalışmaz araç.

Sağlıklı yapılmış montajda genelde oto. kalibrasyon iyi sonuç vermektedir.
    Şartlara bağlı olarak elle müdahele gerekebilmektedir.

17. husertas

husertas Member

Beğenilen Mesajları:
    17
    Pejo 1,4 motorlardaki gibi sabit basınçlı regülatörlerin bulunduğu motorlar, enjeksiyon süresi üzerinden yük dengelemesi yapıyor olmaları muhtemel. LPG'li motorlar da benzin enjeksiyon sürelerini belli bir çarpan ile çarparak LPG enjeksiyon süresi yaptığı için benzindeki yük dengelemesinin aynısını LPG de de yapıyor olmalı.

Nitekim benin araba Tempra 2.0 gaza bastığım zaman enjeksiyon süreleri doğrusal bir artış gösterirken, benim ustanın tamirhanesinde yaptığım denemelerde, bazı arabalar, mesela Laguna, rölantide gaza bastığımda enjeksiyon süresi önce kısa bir süre düşüyor belli bir düşüşten sonra 2000 devir civarı rölanti devrine tekrar geliyor ve ondan sonra yükselmeye başlıyor. Anlayabildiğim kadarıyla bu motorlar da sizin basettiklerinizden. Sonuçta benzin ECU'su bu durum için bir şeyler yapıyorsa, LPG ecu'su da aynısını LPG üzerinden yapıyor.

Benimki sadece yorum, farklı görüşler de olabilir, yada tamamen farklı bir gerçek de olabilir.

18. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Sn. Destek,

Biraz internette ve bu forumda araştırınca anladım ki ve yanılmıyorsam bazı regülatörler sabit basınçlı (ör: Atiker) bazıları ise, değişken basınçlı yapıda (ör: BRC - emme manifoldundan bağlantı yapılıyor)

Aracın benzin sistemine göre regülatör seçmek uygulamayı kolaylaştıracak gibi..

Pejo veya Renault 1.4 motorlar da sabit basınçlı regülatör var, bu araçlarda sabit basınçlı atikerin reg. kullanmak , otomatik ayar konusunu basitleştiriyor.

Umarım yanlış bir kanıya varmamışımdır :)

19. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba,
    biz ne dersek diyelim sizin kanaatiniz değişmeyecek gibi.
    Üstte yazdığımız mesaj geçerlidir.

20. MSC Elektronik

MSC Elektronik Administrator

Beğenilen Mesajları:
    72
    Merhaba, sistem kafanızda kurduğunuz kada basit değil. Regülatör basıncı vakum hattı üzerinden yani manifolt basıncı ile değişiyor. Manifolt basıncı gaza basma ile alakalı değil, gaz sabit olsa da motor yükü arttığında basınç artar. LPG sisteminde bu değişiklikleri ECU sensör verilerine göre işler ve enjeksiyon süresi ayarlar.

Tgaz = MAP basıncı / Gaz sıcaklığı x Tbenz / Hesap sabiti x K katsayısı

benzeri bir formül kullanır. Ayrıca buradaki Tbenz süresi aracın kendi ecu'su tarafından oksijen sensörü üzerinden verim değeri ile +/- %25'e kadar değiştirilir.

Sayfayı Paylaş