LPG SİSTEMLERİ NASIL ÇALIŞIR? BENZİN ECU'Sİ VE LPG ECU'Sİ FARKLARI NEDİR?

Konusu 'SIRALI SİSTEM LPG AYARI GENEL BİLGİLER' forumundadır ve byati tarafından 26 Kasım 2012 başlatılmıştır.

1. byati

byati New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    Bilindiği üzere enjeksiyonlu araçlarda hava sensörü, su sıcaklık sensörü ,yakıt sensörü gibi motoru çevre şartlarına göre benzin ECU suna sürekli bilgi gönderip SFT değerinin değişimini sağlıyor.Örneğin bir yanmada yakıt % 10 fazla olduğunda eksoz sensörü değeri ölçüm zengin karışım olduğunu ECU ya bildiriyor ve ECU bir sonraki döngüde değeri düşürüyor.En ideale yakın ayara getirmek için bu ECU sürekli enjeksiyon yakıtını ayarlıyor.

Şimdi LPG ECU ları neden araçlardaki sensörlere göre uyarlanmıyor?Benzin ECU ları gibi bu sensörlerden gelen verilere göre enjeksiyonları düzenlemiyor?

Bu durumda ayarsız olan LPG sistemi dolayısıyla Benzin ECU sunada olumsuz etkileri olmakta değilmi? Araö LPG yakarken diyelimki eksoz sensörü karışımı fakir yada zengin olarak okuyum benzin ECU suna bildirdi.ECU bu değere göre Benzin enjeksiyonlarına gerekli düzeyde sinyal gönderiyor ama benzin yakmadığı için araç yakıt değeri değişmiyor.Bu döngü sürekli böyle sürüp gidiyor sanırım.

LPG ECU ları sensöre göre SFT LFT değerleri değişken yapılamıyor mu?

2. Destek

Destek Administrator Staff Member

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba,
    Lpg montajı yapılmış bir araç aynı benzinde çalışıyormuş gibi bütün sensörleri kullanır.
    Tek yapmadığı şey benzin enjektörleri açmak.
    İyi yapılmamış montaj ve kalibrasyondan sonra aracın ltf ve stf' lerinin bozulmasının nedenide budur.
    İşte tam bu noktaya vurgu yapmak için her zaman şunu söylüyoruz:
    araç lpg'de çalışırken benzin enj. süreleri değişmeyecek.
    Aynı benzinde çalışırken değer ne ise aynı kalacak.
    Aracın bütün sensörleri aktif durumdadır.

3. byati

byati New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    LPG ecu'su araç sensörlerinden de sinyal alıp yakıtı bu doğrultuda kendi SFT ve LFT sini değiştiriyor mu peki hocam? Ama öyle olsaydı LPG ayarı bu denli sık yapılması gerekmezdi sanırım.

4. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba
    yanlış anlaşılma olmasın.
    Lpg ecu'sunun sensörlerle alakası bulunmamaktadır.
    Kontrol aracın kendi ecusunda durmaktadır.
    Lpg ecusu benzin ecusunu taklid etmektedir.
    Lpg ecu'su araç üzerinde etkileşim içerisinde olduğu tek şey enjektörlerdir.
    Oksijen sensörü bağlantısı bilgi amaçlıdır.
    Sonradan çıkan obd destekli ecu'lar var. Fakat devamlı otomatik adaptasyon açık bırakıldığında oda aracın çalışma düzenini bozmaktadır.

5. husertas

husertas Member

Beğenilen Mesajları:
    17
    Enjeksiyon sürelerinin eşit olması tamam, bir şekilde bu sağlanabiliyor. Ama Lambda sinyali, LPG ve benzin egzos gazlarının analizine bağlı olarak ECU'ye sürekli olarak zengin veya fakir karışım uyarısı göndererek benzin ve buna bağlı olarak LPG enjeksiyon sürelerini bir şeklide bozmuyor mu? Maalesef bozuyor. Sonuçta arabanın benzinde çalışma düzeni tamamen bozuluyor ve LPG sistemi de buna bağlı olarak yenden kalibrasyon istiyor. Sonuçta ikisinden birisini tercih etmek zoruda kalıyoruz. Diğeri mutlaka bozuk çalışmak zorunda kalıyor. Emülatörle lambda sensörü uyutulsa bile, bu sefer de sıcaklık, basıç, yakıt vs. farklılıklar aracın hava/yakıt karışım oranına etki etmeyeceği için yine bozuk kalacaktır.

Sanırım LPG'ye özel bir Lambda sensörü yapılmadığı sürece bu bozulmanın önüne geçemeyeceğiz.

6. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba
    Haritada her devir için geniş band sensör ile yapılan ayardan sonra ayar bozulmaz.
    Kalibrasyon sağlıklı yapılmadığında lpg aracın düzenini bozuyor.
    Bu bağlamda kalibrasyonun iyi yapılması önemli.
    Lambda sensörü benzin ya da lpg farketmez ikisinide sağlıklı bir şekilde ölçüyor.

7. husertas

husertas Member

Beğenilen Mesajları:
    17
    Benim araç Tempra 2.0ie 16v , lamda sensörünü LPG'de 1'de çalışacak şekilde kalibrasyon yaptığımda araç çok fakir karışımda çalışıyor oluyor, aracımın performansı zayıflıyor, mutlu olmuyorum. LPG de iyi çalışır duruma getirdiğimde ise lambda 0,45 gibi bir değere düşüyor. Bu sefer de benzin düzeni bozuluyor. Benim araç için her iki yakıt türünde de tatminkar çalışması imkansız gibi bir şey.

BRC'nin montaj klavuzunda okuduğuma göre, benimkisi gibi LPG ile çok barışım olmayan Marelli ECU'leri daha montaj aşamasında emülatörle uyutuyorlarmış. Sanırım en iyi çözüm yine de bu, çünkü ideal kalibrasyon, mutlu olduğumuz kalibrasyon olmayabiliyor. Mesela ben aracımı zengin karışımla kullanmayı seviyorum. Zengin karışımda motorun sesi bile başka bir tatlı ve derinden geliyor. Ama zengin karışıma ayarlarsam bu seferde benzinde sıkıntı yaşamaya başlıyorum. LPG yi kapatıp, uzun süre benzinde kullanmayınca arabanın LTF değerleri bir daha normale hiç dönmüyor. Akü kutuplarını sökmek vs. hiç fayda vermiyor.

Bu yüzden önceliğim arabamın LPG de iyi çalışması oluyor. Şimdilerde emülatörle Lambdayı uyutmayı planlıyorum. Yine de harika bir şey olmayacak biliyorum ama en azında LTF bozulmasından kaynaklı, gaza basınca arabaın tıkanması, kontak süresinin uzaması, alt devirlerde silkeleme vs. problemleri ortadan kaldırmış olacağım. Ondan sonra da LPG kalibrasyonu ile canımın istediği gibi oynayabileceğim.

Tabiki destekleriniz için çok teşekkürler, desteğiniz olmaysaydı bunlardan habersiz araba kullanıyor olurduk.

8. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba
    Aracınızın cinsiyle alakalı bir durum söz konusu olabilir sizinde dediğiniz gibi.
    İllaki Marelli olması gerekmez. Her hangi bir marka,model aracıda zengin veya fakir karışımla çalıştırırsanız aynı sonuçlar ondada olur. Çekişten düşer,kontak süresi uzar.
    Size tavsiyem geniş band sensörü olan bir ayarcıda sağlam bir kalibrasyon yaptırmayı denemeniz.
    Sonuç alamazsanız uyutursunuz.

9. husertas

husertas Member

Beğenilen Mesajları:
    17
    Maalesef buradaki ustaların wide band lambda denilen şeyi hayatlarında bir kere bile duymuş olduklarını sanmıyorum. Onu bırakın LPG kaynaklı rölantide stop etme yada zengin karışım kaynaklı silkeleme sorunlarında daha önce defalarca Atiker servislerine gitmiştim, ve benim şimdi kolayca yaptığım çarpanları ayarlayarak sorunu çözme olaylarından bile habersizler. Üstelik Atiker'in fabrikasınının bulunduğu Konya'da böyle bu durum. Fabrikayı servislerini şikayet için aradığımda, o olmazsa bir de diğerine gidin diye tavsiyede bulunuyorlardı.

Zaten onlara olan müracatlarımda hep hayal kırıklığına uğradığım için kendi ayarımı kendim yapayım diye sizin kablolarınızdan aldım. Kabloyu aldıktan sonra bir kere bile Atiker servisine uğramadım. Hatta LPG sisteminin eskiyen enjektör, regülatör vs. parçalarını bile kendim değiştiriyorum artık. Havaya giden paralar bir yana bir yana LPG kaynaklı stres kalmadı. Allah Razı olsun sizlerden.

10. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Manzara iş açıcı değil malesef dediğiniz gibi.
    Ankaradaysanız cihaz konusunda yardımcı olurum.
    Amin hepimizden inş.

11. byati

byati New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    Sonuç olarak hem aracın ECU'su hemde motor ömrü için LPG kalibrasyonu çok önem arz deniyor admin kardeşimin de yazdığı gibi.Bu da ancak benzin değerlerini sağlıklı bir şekilde LPG ECU ya enjekte etmek olduğu daha iyi anlaşılıyor.

12. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba,
    Sağlıksız kalibrasyon ecu'ya zarar verir diyemeyiz.
    İdeal olmayan hava yakıt karışımı motorun üst kapak elemanlarına zarar verir zamanla.
    Sağlıklı yapılmayan kalibrasyonda tasarruftanda söz edemeyiz.

13. fkoseoglu

fkoseoglu New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    merhaba
    Araçımla alakalı bi sorun bulunmakta ama 7 aydır çözüm bulamıyoruz aracım 5 ay önce hafif hafif yokuşlarda genellikle kekeleme ye başladı. bununla ilgili motorla alakalı yapılması gerekne ne varsa yaptık buji bobin bogaz kelebegi ama bir sonuç alamadık daha sonra gaz söktük bir kaç gün denedim düzelme olmadı üst kapak soküldü subap yuvalarında oturma oldu soylendi yapıldı aracım tekrar düzeldi 2000 km sorun yaşamadık lpg sistemi tekrar takıldı 1000 km sonra yavaş seyir halinde hafif hafi gaz yememezlik yapmaya başladı sorunu çözemiyoruz lpg firması araçla alakalı diyor. ne yapmam gerekli araçın ecu sunda bir sorun bulunmakta lpg ecusu aracın ecunumu karıştırıyor bulamıyorum

14. EGR

EGR LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    211
    kekeleme yokuşta gaza basıncamı oluyor yoksa araç örenğin 2-3-4 vs viteste iken boğuluncamı oluyor? araç boğulduğunda vites düşmeyip gaz verincede yapabilir. birde kullandığın lpg kiti nedir ve enjektörleri kaç ohm?

15. fkoseoglu

fkoseoglu New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    merhaba aracım 2011 lancer araçta takılı sisiem prins valve care mavi enjektor aracın araçta normal yolda okadar hissetirmiyor yanlızca hafifi rampada veya rampa yukarı cıkarken hafif hafif silkelelme yapıyor gaza yükleninice düzeltiyor lpg ecusunun araç beynini karıştırmış olabilecegini düşünüyoruz ama nasıl aracın beynin eski haline getirecegiz bilmiyorum lpg yi kapattık benzinde kullanıyorum düzelir diye araçtanda sogdum iyice bu konu ile ilgili yardımcı olursanız sevininirm

16. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba,
    aracı bir süre (100km)benzinde kullanıp durumu yazarsanız sorunun kaynağından emin olabiliriz.

17. fkoseoglu

fkoseoglu New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    araçımı lpg dügmesi kapalı benzinde 230 km kullanıyorum halen devam etmekte.

18. fkoseoglu

fkoseoglu New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    bügün yeni birşey keşvettim aracımı seyir halinde 20-40 km hızda 1-2 viteste bu olay daha fazla hissettiyor.

19. fkoseoglu

fkoseoglu New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    Merhaba daha önce belirttiğim gibi aracımlaa lakalı çok sıkıntı çekmekteyim isterseniz bu konu ile ilgili aracımla alakalı süreci paylaşayım aracım 1 sene önce prins yağlama sistemi taktırdım aracım 7000-8000 km yağlamasız çalışmış yani sübap koruma çalışmamış daha sonra fark ettik sistemi çalıştırdık daha sonra aracta bi kekeleme başladı boz kelebeği temizlendi düzelir gibi oldu genelde yokuş yukarı 3 viteste 2000-3000 devir arası yapıyordu aracımı ustalara götürdüm buji değişti bobinler denendi boğaz kelebeği ve diger kontroller 3 servis gezdim ve 5-6 özel usta ama hiçbir sonuç alamadık enson motor üst kapağı sökulecek sübaplarda dediler söktürdük sübap yuvaları oturmuş denildi ve motor yapıldı daha sonra aracım düzeldi 2000 -3000 km benzinde kullandı bi sorun hissetmedim ne zamanki lpg sistem, tekrar takıldı araç benzinde lpg geçerken vuruntu yapmaya ve yine sorunlar başladı aracım düşük devirde yokuş yukarı yavaş seyir halinde hafif hafif silkelemeye başladı lpg takıldıktan sonra 1 kaç gözlemlediğin olayda var onları da paylaşayım aracım 1 kere su eksiltti ve araç ilk çalıştığında yüksek devirli çalışmaya başladı ve benzine de çok geç geçiyor egzozdan da su atıyor ustalara sorduğumda da normal olduğumu söylediler gözlemlememi söylediler suyunu tamamladım 1 haftadır su eksilme yaşamıyorum lpg tamiri ile uğraşan ustamızla görüştüm oda lpg aracın ecusunu karıştırmış olabileceğini haritanın bozulduğunu söyledi biraz benzinde kullanmamı söyledi 200 km dir kullanıyorum halen sonuç değişmedi arabaya göre benzin değerleri farkedebileceğini söylemişti. halen kullanıyorum çok sıkıldı arabayı satmaya kadar gidecek herhalde yardım bekliyorum iyi çalışmalar.

20. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.103
    Merhaba,
    yeni nesil araçlarda lpg, lpg ayarı güzel yapılırsa 40-60k.
    Bilinçsiz ve rasgele yapılmış ise kısa sürede subablara zarar verebilmektedir.
    Ecu'ların karışması, karıştıması söz konusu değil. Sorununuz yine kapak ile alakalı olabilir.
    Bu kadar süre benzinde kullandınız ve düzelmedi ise sorun ayar ile alakalı değildir. Soğutma suyu elksildiğinde lpg'ye geçme işlemi geç olabilir.

Sayfayı Paylaş