LPG SİSTEMLERİNDE OBD BAĞLANTISI FAYDALARI KULLANIMI

Konusu 'DİĞER LPG MARKALARI AYAR VE PROGRAM ANLATIMI' forumundadır ve speedystop tarafından 29 Ocak 2017 başlatılmıştır.

1. speedystop

speedystop Active Member

Beğenilen Mesajları:
    38
    Selam.ustalarim şimdi obd li kitler malum yakıt haritasını yanma sonucu oluşan ltft ye göre optimum seviyede tutmaya yarıyor. Kafama takılan mesela Gold sistem için konuşuyorum. ECU direkt ltft ye mudehale ediyor. Ltft neyse gaz kesmede o kadar. Bir seneryo yazayım. Araç benzinli ilk kez LPG taktik, rolantide araç hava aldığından ltft +10 yaparak stft yi sıfırlamis. Açtık obd yi -10 yapacak bu seferde ltft -10 olacak stft de +10 yazacak sonra obd tekrar mudehale edecek git gel git gel bu olayın sonucu ne olur? Diğer asıl merak ettiğim. Obd ayarlarında zenginleştirerek fakirlestir. Fakirlestirerek fakirlestir diye seçenek var. Hangisi? Zenginleserek yakıt nasıl fakirlesiyorki? Fakirlestir dediğimde stft - oluyor zenginleştir derken stft + oluyor bunu. Tam olarak mantığı nedir? Özellikle haritası bozuk bir araçta işlevsiz kalirmi? Uzun oldu kusura bakmayın lnsaAllah derdimi anlatabilmisimdir.

2. x-calibur

x-calibur Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Ve aleykum selam :)

Obd li sistem aslında ayarı açık değilse hiç birşeye müdahale etmiyor :) Ayardan kastım ADAPTASYON kısmı yazılımdan yazılıma türkçe çevirisinden çevirisine değişiyor bu adaptasyon seçeneği.

ADAPTASYON açık değil ise obd li sistemde sadece ARACIN ECUSUNUN YAKIT DÜZELTMELERİNİ LTFT STFT sini yazılımda görürsünüz diğer obdsiz sistemlere göre. Yani ekstra bir elm327 ceptel gibi falan gerekmez.

Zenginleştirerek fakirleştirme yada tersi sadece türkçe tercüme hatası yanlış anlatımı. Arabadan arabaya değişen bir sistem bu aslında, genelde ARTI LTFT YADA STFT yakıt arttırmak anlamında olurken bazı arabalarda bu ARTI değer yakıt azaltma olarak kullanılıyor. Burada işte arabaya göre bu olayı seç demek istiyor. Ters mi düz mü işliyor ltft stft anlamında.
    Hocam ltft nin stft yi sıfırlaması gibi bir olayı yok, bu kısımda yanlış anladınız. Stft ltft yi bir düzene getirene kadar değerleri yüksek olabilir ltft o noktaya ulaştığında stft düzene girip azalır. Nasıl anlatsam, bir dilenci geliyor para istiyor,siz 10 kuruş veriyorsunuz fazlasını istiyor 25kuruş veriyorsunuz yine fazla istiyor 50 kuruş 1 lira 10 lira derken 10 liraya fit oluyor. Artık sizden 10 lira değil 1 kuruş istiyor sonrasında. 10 lira onun için yetiyor. Yani direk 10 lira vermiyorsun dilencinin ihtiyacına göre veriyorsun. Artık dilenciyi geldiğinde tersleyip 1 kuruş ile yolluyorsun 10 lira verdik ya be deyip :) saçma oldu sen yine ihtiyacı olanı tersleme.

elkmuh bunu beğendi.
  3. elkmuh

elkmuh Well-Known Member

Beğenilen Mesajları:
    858
    Peki obd li kitlerde ltf ya da stf deki değişmeleri lpg ecusu nasıl algılıyor . Benzin enjeksiyon sürelerinde bir değişim olduğunda önceki verilerden bir hesapla mı buluyor ?

4. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Aracın obd portuna giden haberleşme kablosuna yada kablolarına lpg ecusundan kablolar bağlanıyor.

elkmuh bunu beğendi.
  5. elkmuh

elkmuh Well-Known Member

Beğenilen Mesajları:
    858
    Güzel fikir . Yabancıların bu teknolojiyi bize gıdım gıdım satma olayına uyuzum . Bu daha önceden yapılabilir ve uygulanabilir bir sistem . Bize çaktılar zamanında obd siz kitleri ; şimdi al bu obd li diyorlar .

6. speedystop

speedystop Active Member

Beğenilen Mesajları:
    38
    Bakalım benden ne zaman bikican abim :) stft ltft olayını anladım vesilenle. Tamam peki sana bir soru daha sorayım. Şu an benim rölanti ayarları güzel gördün. Araba hava almıyor benzinde ltft 3 e kadar düşüyor. Biraz daha benzinde binip öyle ayar yapacağım. Şimdi sana bir uzmanlık sorusu daha. Şu anki ayarlarımda benzinden LPG ye geçince araba devir inip yükseliyor. Ee yanma tamam niye böyle yapar? Her zaman yapmıyor ama. Benim montajı yapan usta 4 enjektörün yerini dümdüz delmis. Hortumlarin boyutları birbirinden farklı bu niye böyle dediğimde bişey olmaz ben manifolda giren kısımdaki nozullari ona göre taktım yani uzak olan yere büyük nozul yakın olan yere dar nozul taktım dedi. Bir tane LPG ciye sordum öyle sistemmi olur o hikaye yazmış dedi duzelttir dedi. Sen ne diyorsun bu konularda.

x-calibur bunu beğendi.
  7. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Benzinden LPG ye geçtiği noktada belki ayarsızlık vardır. LPG yazılımda Benzinden LPG ye geçiş ayarları kısımında bile ayarsızlık olabilir. Bu ayarların olduğu yere bak, ben mesela 1600 devirde hızlanırken geçiş yaptırıyorum. Araç çalışınca 1600 deviri geçmediğinden her zaman ısınana kadar ve gaza basıp 1600 deviri geçinceye kadar benzinde çalışıyor araç.

LPG enjektörlerinin takibinin yapıldığı bir kısım vardır yazılımda oradan bakın enjektörlerin ayrı ayrı çalışma sürelerine, birbirlerine yakın değerlerde olmalı benzin enjeksiyon süreleri.

elkmuh bunu beğendi.
  8. speedystop

speedystop Active Member

Beğenilen Mesajları:
    38
    LPG demi demek istedin abim. Var bende o menü tek tek açılıp kapanıyor LPG değerlerini görüyorum her enjektörün hemen hemen aynı degerleri

9. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    OBD olayını 2001 li yıllardan sonra arabalarda zorunlu hale getirdiler herhalde. Birde aslında bu OBD en azından benim kendi LOVATO dan baktığım ve anladığım düzgün harita olmazsa bir anlamı da yok. Sabit gidersen o devir ve yükte o zaman anlamlı oluyor. Aslında LPG ecusunun da öğrenmesi en güzeli, o şekil lpg kiti var mı bilmiyorum.

10. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Çok fazla mekaniksel bilgim yok ama değerler aynı ise sıkıntı yoktur demek olabilir o zaman montajda. Nece konuşuyorum ben ya :)

11. elkmuh

elkmuh Well-Known Member

Beğenilen Mesajları:
    858
    Bu söylediğini anlayamadım üstad . Zaten obd li lpg kitlerinde lpg ecu su ltf değerlerini okuyup ona göre kendine çeki düzen vermiyor mu ?

12. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Anlık veriyor hocam, yani STFT gibi , LTFT gibi kalıcı bilgi yok LPG ecusunda, tabii bu dediğim Lovato Easy Fast Obd2 için geçerli diğer markaları bilmiyorum.

Örnek yazayım, mesela harita aklınıza gelsin top oynuyor sağa sola yukarı aşağıya, 2500 devir 6 ms te mesela LPG düzeltmesi +5 olsun (obd adapstasyon açık ise bu kısım var) her top oraya geldiğinde o +5 düzeltmeyi önceden yapmıyor tekrardan hesaplayıp düzeltiyor.

elkmuh bunu beğendi.
  13. elkmuh

elkmuh Well-Known Member

Beğenilen Mesajları:
    858
    Peki üstad sizin toyota motoru MPİ mi Dİ mi ?

14. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Bilmem ki VALVEMATİK MOTOR diye geçiyor atmosferik.

15. RomanoyaAyarVerenAdam

RomanoyaAyarVerenAdam LPG-C03a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    670
    bazı araçlar fakir karışım da çalışıyor fabrika çıkışı öyle. bildiğim kadarıyla suzuki Swift bazı otur tipleri belli bir oranda fakir karışım da çalışıyor fabrika çıkışı böyle.

16. elkmuh

elkmuh Well-Known Member

Beğenilen Mesajları:
    858
    Yeni nesil enjektörlerin yakıtı direk silindire püskürttüğü sistemlere DI , eski nesil yakıtın manifolta püskürtüldüğü sistemlere MPI diyorlar. Yeni DI motorlara benzin enjektorlerini kullanarak sıvı lpg püskürtülüyormuş. Ama regülatörlü gazın buharlaştırıldığı sistemi nasıl monte ediyorlar kafam basmadı.

17. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Sorunu tam anlayamadım ama Sıvı LPG de manifolddan püskürtülüyor. Sıvı direkt enjeksiyon farklı, o normal benzin enjektörü hem lpg hem benzin püskürtüyor herhalde.

elkmuh bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş