Nissan Qashqai Zavoli sistem gaza geçiş sorunu ve genel bilgi talebi

Konusu 'ZAVOLI ALISEI LPG AYARI VE ZAVOLI ANLATIMLARI' forumundadır ve Bariska tarafından 25 Mayıs 2014 başlatılmıştır.

1. Bariska

Bariska New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    Merhaba, ben sizden yeni zavoli kablosu aldım. Aracım 2011 nissan qashqai. 1.6 16V 117HP Gücünde, HR16DE kodlu 8 enjektörlü motor var. 2 yıldır üzerinde zavoli OBD-II Sistem var. Enjektörler Zavoli pan enjektör. Montaj İzmirde yetkili bir bayi tarafından güvendiğim bir usta tarafından yapıldı.
    Ankara'ya taşındığımdan ve abimin de etkisiyle ayarlmayı artık kendim yapmak istiyorum. Forumu okuyarak ve abimin katkıları ile biraz ayar yapmaya çalıştım. Regülatör çıkış basıncı 1.10, benzinde çalışırken benzin enjeksiyon süresi (bundan sonra uzun uzun yazmamak için BES diye yazacağım) 2,32'ydi. Gazda BES 2,70 lerdeydi. Ayarlayarak ikisini neredeyse eşitledim. Gazda iken gaz enjeksiyon süresi (bundan sonra uzun uzun yazmamak için GES diye yazacağım) ise 4,70 civarlarında. Bu değerin BES değerinin 1,5 katını geçmemesinin uygun olacağını okuduğumu hatırlıyorum. Eğer böyle ise benim enj. memesi küçük anlamına geliyor değil mi? Üzerindekilerin hangi çapta olduklarına dair bir fikrim yok maalesef.
    Şimdi bir kaç sorum olacak,
    benim arabamın 8 benzin enjektörlü olması ayarlamamı etkiler mi?
    8 enjektör her devirde çalışıyor mu yoksa sadece yüksek devirde veya yüksek güce ihtiyaç olduğunda mı devreye giriyor.
    GES ve BES arasındaki bu oran benim arabam için de geçerli mi?
    Benim arabam için kaç mm meme kullanmam uygun olur?
    Benim asıl çözmeye çalıştığım sorunum ise günün ilk çalıştırmasında gaza geçişte devir düşmesi, nadiren stop etme, takiben 2-3 dk boyunca rölantide salınım. Sıcakken ise çok az bir titreme olması. Bu montajdan beri devam eden bir sorun. Defalarca ayar yapıldı, sorun azaldı ama kaybolmadı. Yaptığım ayar ile sıcakken geçiş epey iyileşti, soğukkenki durumu da ilk fırsatta deneğeceğim. Sizce sabah ilk çalıştırmadaki devir düşmesi neden kaynaklanır?

2. Bariska

Bariska New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
  3. Destek

Destek Administrator Staff Member

Beğenilen Mesajları:
    1.102
    Merhaba,
    benim arabamın 8 benzin enjektörlü olması ayarlamamı etkiler mi?
    8 enjektör her devirde çalışıyor mu yoksa sadece yüksek devirde veya yüksek güce ihtiyaç olduğunda mı devreye giriyor.
    - Diagnostik sayfasından 8 enjektörün aktif olup, oladığını kontrol edebilirsiniz.
    GES ve BES arasındaki bu oran benim arabam için de geçerli mi?
    - Geçerli. O şekilde olursa ideal ayar yapılmış olur.
    Benim arabam için kaç mm meme kullanmam uygun olur?
    ,- 2.2mm
    Benim asıl çözmeye çalıştığım sorunum ise günün ilk çalıştırmasında gaza geçişte devir düşmesi, nadiren stop etme, takiben 2-3 dk boyunca rölantide salınım. Sıcakken ise çok az bir titreme olması. Bu montajdan beri devam eden bir sorun. Defalarca ayar yapıldı, sorun azaldı ama kaybolmadı. Yaptığım ayar ile sıcakken geçiş epey iyileşti, soğukkenki durumu da ilk fırsatta deneğeceğim. Sizce sabah ilk çalıştırmadaki devir düşmesi neden kaynaklanır?
    - Bu tür sorunlar genelde soğuk motorda zengin karışımdan kaynaklanır.
    Haritanız normal. Çarpanlar yüksek değil. Nozul çapının 2.2mm yapılması daha sağlıklı ayar imkanı verebilir.

4. Bariska

Bariska New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    Tekrar merhaba, cevaplarınız için teşekkürler, enjetör nozullarını değiştirmek istiyorum, yakın olduğundan şaşmaz sanayiye gittim. Pek fazla LPGci yoktu, olanlar da elimizde yok dediler, biraz da satmaya gönülleri yok gibi geldi. İnternette de çok araştırdım ama henüz bulamadım. Nereden bulabileceğim konusunda yardımcı olabilir misiniz?

5. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.102
    Merhaba,
    eğer enjektörleriniz Pan enjektör ise bulma ihtimaliniz yok.
    Tornacıya ayarlatmanız gerekiyor.
    Veya kendi imkanlarınızla yapabilirsiniz.

6. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    neden değiştirmek istiyorsunuz?

enjeksiyon süreniz rölantide 4.5 ms civarında, bu değer, benim birçok kişiye önerdiğim değerdir.

rölantide 4.5 ms lpg enjeksiyon süresine sahip sistemde, üst devirde enjektör açık kalma sorunu gibi bir sorun, dolayısıyla fakir karışım sorunu olmaz, gayet sağlıklı çalışır..

nozzle ölçüsünün uygunluğu konusunda aşağıdaki testi yapabilirsiniz:

boş bir yolda, alt devirlerden itibaren tam gaz basın, 6000 - 6500 devire kadar çıkın..

bu sırada da LPG enjeksiyon süresini gözleyin, 14-15 ms den fazla bir süre görmezseniz, nozzle ve basınç ölçüsü son derece uygun demektir.

gaza geçiteki sorunlarla ilgili önerim:

geçiş ısısı : 40 derece yapın (şu anda 35 derece)
    bekleme süresi: 3 saniye, 5 saniye yapın

üst üste bindirme zamanlaması: 0 saniye, 1 saniye yapın (lpg enjektörleri 1 er sn ara ile devreye girerek, yumuşak geçiş yapacak)

lpg enjektöründen çıkan hortumlarında birbirine eşit uzunlukta ve olabildiğince kısa olmasını sağlayın.

bu şekilde gaza geçişte yaşadığınız sorunlar azalacağını düşünüyorum..

7. Bariska

Bariska New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    Cevaplar için teşekkürler hocam. Üst devir testini müsait bit zamanda yapacağım. Diğer ayarlamaları da deneyeceğim.

8. Bariska

Bariska New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    Bu resimdeki değerlerden;
    Geçiş için devir başlangıcı,
    Üstüste bindirme zamanlaması,
    Geçiş için regületör ısısı,
    Benzinden gaza geçiş gecikmesi parametrelerini değiştiremiyorum. Yeni değer giriyorum ama bu ekranda başka yere tıklar tıklamaz eski değere dönüyor. Değer değiştirip kaydetsem de eski değer görünüyor. Sorun neden kaynaklanıyor olabilir? Yardımcı olabilir misiniz.

9. Bariska

Bariska New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    Destek, yardımcı olabilecek misiniz:confused:

10. Destek

Beğenilen Mesajları:
    1.102
    Özel mesaj atıldı.
    Son durum hakkında mesaj bekliyoruz.

11. Bariska

Bariska New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    Teşekkür ederim, sorun çözüldü. Aslında sorun benden kaynaklanmış, ilgili yrdeki değeri değiştirdikten sonra enter e basmam gerekiyormuş, ben ise ekranda başka yere mouse ile tıklıyordum, girdiğim değer de kayboluyordu.

12. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Gecislerde duzelme var mi son durumda?

13. Bariska

Bariska New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    üstüste bindirme zamanlamasını 1 yaptığımda daha iyi oldu gibi geldi ama bir de sabah erken denemem gerekiyor.

14. Bariska

Bariska New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    Bu sabah tekrar denedim ilk geçişte illaki devir düşmesi oluyor. Bir türlü çözemedim bu sorunu.

15. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Hangi degisiklikleri yaptiniz? sicaklik arttirdiniz mi?

16. Bariska

Bariska New Member

Beğenilen Mesajları:
    0
    Sıcaklığı 40 yaptım, geçiş devrini 1500 yaptım, üstüste bindirme zamanlaması 1, hala hissediliyor. Henüz çözemedim sorunu.

Sayfayı Paylaş