SIRALI SİSTEM LPG DE NOZUL ÇAPININ ÖNEMİ

Konusu 'ATİKER LPG AYARI VE ATİKER LPG PROGRAM ANLATIMLARI' forumundadır ve mt_44 tarafından 2 Haziran 2014 başlatılmıştır.

1. mt_44

mt_44 Active Member

Beğenilen Mesajları:
    58
    nozul çapı genişledikçe enjeksiyon süresi kısalmakta nozul çapı daraldıkça enjeksiyon süresi uzamakta böyle olunca nozul çapının ne önemi varki zaten enjeksiyon süresi gerekli ayarlamayı yapıyor... Ben diyorumki nozul çaplarını büyütüp lpg enjeksiyon süresi ile benzin enjeksiyon süreleri aynı yapılsa nasıl olur acaba

2. t_jet_çi

t_jet_çi Member

Beğenilen Mesajları:
    9
    tesadüfün bu kadarı bende aynı soruyu sormak için konu açıyordum ki bunu gördüm :)
    Evet bu hafta sonu nozul çapını 2.1 den 2.3 e genişlettik.Aracın kimyası değişti.Değişim 0.2 olmasına rağmen neden bu kadar değişti anlamadım.Tekrar kalibrasyondan sonra enjeksiyon süresi azaldı.Bunun artısı eksisi nedir aceba? Birde araç istikrarsızlaştı.Teklemeler arttı , üst devirlerde silkelemeler başladı yine.Evet aynı soruyu bende soruyorum.Bu nozul çapının gerçekten fonksiyonu nedir?

3. Destek

Destek Administrator Staff Member

Beğenilen Mesajları:
    1.102
    Merhaba,
    nozul çapının önemi enjeksiyon sürelerini aracın müdahele ile düzeltebildiği değerler arasında olmasını sağlamak.
    Araç beyni müdahele konusunda sınırsız davranamaz. Belli tolerans değerleri vardır.
    Evet araç enj. sürelerini eşitler ama enj. süreleri olması gerekn değerden çok uzak olabilir. Bu durumda araç istikrarsız çalışır, performans düşer ve yakıt sarfiyatı artar.
    Yani mesele enj. süresini görsel olarak eşitlemek değil.
    Aracın çalışma sistemini etkilemeden, benzinde çalışıyormuş gibi eşitlemek gerekiyor.

4. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Arkadaslar nozzle capi = kapasite..

Basincla birlikte belli yakit puskurtmek lpg sisteminin amaci.. Burda onemli kriter enjeksiyon sureleri..

Lpg enjeksiyon suresi 14-15 ms geciyorsa nozzle ve basinc yetersiz demektir..

Bu sorgulanacak bir nokta degil, silindir hacmine ve guce gore belirlenip daha da ellenmemesi gereken degerlerdir.

Tekrar belirtmek gerekirse esas amac enjeksiyon suresinin 4-15 ms arasinda kalmasi.. Ayar yaparken hedefiniz bu olmali..

5. malatyadoğan

malatyadoğan LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    5
    14-15 ms değeri normal araçlar için geçerlidir.Beygir gücü ve silindir sayısı yüksek araçlarda 25 ms yelere kadar süreler uzayabilir.Nozul büyültüp enjeksyon süresini 4ms altıına düşürmek(standart araçlar için) valtek enjektörlerle kardan çok zarar getirir.Kapasitesinden fazla çalışan enjektörler tekleme, performans düşüklüğü gibi sonuçlara maruz kalırlar.Birde enjektör ömrü haliyle kısalır.Örnek videoyu inceleyecek olursanız adam Hana enj. ile 26 msye kadar çizgileri örtüştürmüş.Valteklerle 15ms sonrası ayar yapmak zaten imkansız çünkü o msden sonra enjektörler devamlı açık kalıyor.

6. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866

4000 devir / dakika= sn de 66 tur demek

bu 66 turdan sadece 33 unde enjektoru calistirabilirsin (krankin 1 turu emme, 1 turu eksoz, sadece emme turunda yakit puskurtmek dogrudur)

1 sn = 1000 ms

1000 / 33 = 30 ms eder..

Daha 4000 devirde 30 ms nin 25 ini harcarsan, 5000-6000 devirde sure yetmez, daha bir puskurtme bitmeden digeri baslar.. Yani tum sureyi puskutmeye harcasan da gene yeterli yakiti gonderemezsin..

Bu hesapta gucte yok farkindaysan sadece devir sayisi var..

Arabalar 6000 -6500 devire cikiyorsa 14-15 ms gecmemeli sure, benzin sistemi zaten gecmez lpg de benzer sekilde gecmemeli..

Enjeksiyon suresi zaten devirle alakalida degil gaza ne kadar bastiginizla alakalidir.. 5 ci vites 1000 devirde giderken gaza sonuna kadar basin, enjeksiyon suresi hemen artar ve devir yukselsede hemen hemen ayni degerde kalir.. Lpg programindan kendiniz de izleyebilirsiniz bu dedigimi..

7. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Hana ile valtekin sure anlaminda bir farki yok, enjeksiyon suresi motor devri ile alakalidir..

Hanada tam gazda 25-26 ms oluyorsa 4500 devirden sonra hep acik kalmaya baslayacak demektir.. bu sekilde calisan benzin enjeksiyon sistemi yoktur..

8. malatyadoğan

Beğenilen Mesajları:
    5
  9. malatyadoğan

Beğenilen Mesajları:
    5
    Değerler 23ms kadar çıkmış.

10. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    youtube açamıyorum bilgisayarımdan ama tek 1 sorum var

aynı video da benzin değeri 23 ms çıkıyormu?

çıkmıyorsa lpg sistemi yanlış kurgulanmış demektir..

hesabı yaptım size, 23 ms ye çıkıyorsa, kabaca 4750 devirde tüm emme çevrimi boyunca açık kalıyor demektir, 4750 devirden sonra püskürtmeler üst üste binmeye başlar.. devir yükseldikçe yakıt püskürtebileceğin süre daha da azalacağından, yakıt yetersiz kalır, fakir karışım vee.. sonucu biliyorsunuz..

o nedenle aracın maksimum devrine göre enjeksiyon süresi belirlenmesi lazım..

6000-6500 devir dönüyorsa (ki dönmeyen yoktur sanırım, daha bile fazla dönenler var) enjeksiyon süresi 14-15 ms yi geçmemelidir.

diğer konuya gelirsek; kararlılık konusunda da nasıl bu kadar kesin yorum yapabiliyorsunuz? nasıl bir test yaptınız aracınızda veya bir başka araçta?

benim aracımda wideband afr göstergesi var, ayarı bir kere yapınca, tam gaz afr hep aynı oluyor valtek lerle,her seferinde hemde.. bence gayet kararlı/stabil çalışıyorlar..

siz nasıl bir test uyguladınız?

11. malatyadoğan

Beğenilen Mesajları:
    5
    Evet benzin ms değerleri de 22ms civarında.Bu da gayet normal çünkü 100 km de 15litre gibi yakıt tüketimi olan araçlar da mevcut.Bu araçların ms değerleri de 20yi aşabilir diye düşünüyorum.Bazı durumlarda kendimizi fazla zorlamamamız gerek aslında Valtekler o kadar iyi olsa Brc,prins,zavoli,dymco,hana,baracuda,ıg3... gibi enjektörler olmazdı herhalde.Sakin kullanımda 10ms kadar valteklerle arasında fark olmadığı konusunda sizinle hem fikirim, ama daha yüksek msde valtekler sınıfta kalıyor.Desteğin söylediği gibi düşük omaj daha verimli çalışma demektir.Yukardaki enjektörlerin çoğu 2ohm civarı çalışan enjektörler.Bu firmaların fiyat farkı da zaten programlarından çok regülatör ve enjektörlerinin kalitesinden geliyor.

12. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    videodaki arac nedir? eğer gerçekten benzin süresi tam yükte 22 ms oluyorsa 5000 bin deviri geçmiyor olsa gerek..

bizim kullandığımız modern binek araçları düşünürsek, 6000 devir çeviren bir motorda 15-16 ms den fazla enjeksiyon süresi olmamalı, 4 zamanlı motorun çalışma prensibi bu, kendim kural yazmıyorum burda.. google da "injector duty cycle" konusunu araştırırsanız, neden olamayacağına dair çok sayıda yazıya ulaşmak mümkün.. forumumuzda bile çok sayıda kullanıcı programdan ekran görüntüsü koydu, fast sistem grafiklerinde mavi çizgi benzin enjeksiyon süresidir, ben 20 ms üstü benzin süresi hiç görmedim..

hem çok güç / çok yakıt için enjeksiyon süresinin fazla olması gerekli değil, nozzle çapı büyültürsünüz, basıncı arttırırsınız gerekli yakıtı sağlarsınız

benim aracımda nozzle 2.5 mm, basıncı değiştirmeden 3 mm yaparsam , aynı sürede püskürtülen yakıt %45 artar, zaten aynı hacimde diğerlerinden çok güçlü motorların ya benzin enjektörleride yüksek kapasitelidir, yada benzin basıncı daha yüksektir..

ben hala valteklerle ne gibi bir sıkıntı var anlamış değilim, stabilite , performans olarak ne problem yaşadınız, benim aracımda hava yakıt karışımını hassas olarak gösteren bir gösterge takılı durumda, gaza her bastığımda göstergede aynı değeri görüyorum.. atikerin 2 ohm luğunuda kullandım birkaç gün değişen birşey yok..

sistem düzgün kurgulandıktan sonra performans, stabilite anlamında valteklerin diğerlerinden hiçbir farkı olmadığına eminim, bir tek ömrü düşük vakteklerin diyebilirsiniz, diğerleri daha uzun ömürlü diyebilirsiniz, ona eyvallah derim, çünkü ben daha 2500-3000 km anca kullandım LPG :) 50 bin km sonra ne olacak zaman gösterir..

13. malatyadoğan

Beğenilen Mesajları:
    5
    Enjektörlerin içini açıp bakarsanız farkı anlarsınız.Valteklerin pim yapıları, yaylarının kalitesizliği vs.
    Aslında aynı şeyleri söylüyoruz normal araçlarda süreler 14ü geçmemeli linkteki araç 2.2 motor 607 yeşil hanalar kullanılmış.Bu kadar üst msde süreleri valtekle eşitleyin bravo derim.

14. t_jet_çi

t_jet_çi Member

Beğenilen Mesajları:
    9
    Sonuc olarak nozul capi genisletildikten sonra mevcut ayar uzerinden nasil bir degisiklik yapmak gerek?

15. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Carpan katsayilari azaltmak gerekir, sizin durumda ayni ayar islemini en bastan yapmaniz lazim..

16. husertas

husertas Member

Beğenilen Mesajları:
    17
    Yeni Atiker LPG takılmış arabalarda dinamometre sonuçları motor gücü neyse onu veriyor. Bir Marea HLX'i olan arkadaşım Safefast OBD taktırdı. Araç 155 beygirdi. LGP'deki gücü 153 baygir olarak çıktı diye hatırlıyorum.

Yani enjektörlerinin Valtek oluşu arabanın performansına bir zarar vermedi. Sorunsuz bir sistemde Valtek enjektörlerin bir dezavantajı olacağını düşünmüyorum. Ömürleri kısa o ayrı mesele. Ama fiyatının ucuzluğu bu dezavantajı zaten örtüyor.

17. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Dediginiz gibi bir problem olsa ben gaza her bastigimda farkli deger gorurdum ama hep ayni afr goruyorum, fuel trimlerim sifira yakin kaliyor 3-4 ay kullandiktan sonra bile..

Hem lpg ms leri o kadar yuksek olmamali zaten.. O iste bi terslik var gibi geliyor bana..

Valteklerin kalitesi dusuktur belki dogru ama yuksek ms lerde kullanip daha cabuk asinmasina neden oluruz.. Ayni miktarda gazi puskurtebiliyorsak neden dusuk sureleri tercih etmeyelim?

18. husertas

husertas Member

Beğenilen Mesajları:
    17
    Çok üst devirelerde araç zaten openloop modunda çalışmaz mı? Yani bütün sensörlerden gelen veriler devre dışı bırakılır ve benzin vs. enjektörler tamamen açık kalır. Benim bildiğim bu şekilde. Durum buysa bu devirlerde enjektörlerin açılıp kapanması vs. gibi bir gündem anlamsız kalır.

19. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Videoyu izleme firsati buldum evet benzin sureleri uzamis ama fakir karisimdan zoraki uzamis..

Ariza kaydi olusmus lpg de.. Lpg suresi o kadar fazla olunca ust devirlerde enjektor acik kalmasi cok normal..

Bu enjektor markasi ve kalitesi ile ilgili bir durum degil.. Enjektor zamanlamasinin teorigi bu. Hana, brc, valtek farketmez, bu uygulama dogru degil dogru olmadigini programda ariza isigi ile belli etmis..

20. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Tamamen acik kalma diye bisey yok, tercihte edilmez.. Surekli acik kalma hatali lpg uygulamalarinda sik gorulur, boyle bir durumda programlarda hata olarak belirtilir.. Cunku cok tehlikeli bir durumdur

Sensorlerden sadece oxygen sensor devre disi kalir, short term fuel trim calismaz, ama long term fuel trimler kullanilir..

devir, motora giren hava miktari, hava sicakligi, su sicakligi aktiftir ve yakit sure hesabinda kullanilir..

Sayfayı Paylaş