Yakıt Ekonomisi- Az yakma teknikleri :)

Konusu 'SIRALI SİSTEM LPG AYARI GENEL BİLGİLER' forumundadır ve symbol tarafından 24 Mayıs 2018 başlatılmıştır.

1. symbol

symbol LPG-C04a Pro Brc Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    969
    Eğer sayın @Destek onay verirse bu başlık altında ekonomik sürüş tekniklerini paylaşalım istiyorum. Bazen aracı doğru kullanmadığımız durumlar olabilir. Kısa bir yazı dizisine başladım. İlk yazıyı ekliyorum yorumlar tecrübeler varsa paylaşalım :)

Yakıt Ekonomisi – Az Yakmak – 1

LPG ayarı ile ilgili yazılarıma ekonomik araç kullanma yöntemlerinide eklemeye karar verdim. Araçlarımıza ekonomi olması amacıyla LPG sistemleri taktırıyoruz ve %30-40 civarında benzine göre yakıt ekonomisi sağlıyoruz. Peki sağ ayağız hassas değilse ve aracımızı yanlış kullanıyorsak neredeyse %15 daha fazla yakıt harcıyor olabiliriz. O sebeple bir yazı dizisi hazırlayıp araçlarımızı daha ekonomik nasıl kullanabiliriz, nasıl lpg de daha az yakabiliriz anlatmaya çalışacağız.

Kural – 1 Fren Kullanmayın

İlk başta ütopik gibi görünsede aslında her frene basışımız yakıt tüketimini arttırıyor. Yeni nesil araçlarda cutoff özelliği bulunmakta yani ayağımızı yazdan çektiğimizde araç viteste ve belli bir devirin üstündeyse ECU benzin enjektörlerini kapatıyor ve motor kendi haline gitmeye devam ediyor.

Bu sebeple eğimli noktalarda gaza ve frene basmak yerine aracı viteste bırakıp ayağımızı gazdan çekmek bize ekonomi olarak geri dönecektir.

Kırmızı ışık vs gördüğümüzde ışığa kadar hızlı gidip ışıkta frene basmak yerine ayağımızı gazan çekip yavaş yavaş hızımızı azaltmakta bize yakıt ekonomisi olarak geri dönecektir.

Kendi ev-iş güzergahımda bir analiz yaptım. Ve aracın ne kadar süreyle cutoff da gittiğini ölçtüm. Rakamlar şaşırtıcı

Yaklaşık 20 dakikalık sürüşümüzün %35 ini cutoff da geçirmişiz. Yani %35 lik kısımda yakıt harcamamışız.

Tabi trafiğin yoğun olduğu noktalarda bu biraz zor olabiliyor. Benim güzergahım yarı şehir içi yarı şehirler arası olduğu için cutoff süremi arttırabiliyorum.

Birde aracın ne kadar süreyle hareket halinde ne kadar süreyle durduğuna bakalım;

Toplam yolculuğumuzun sadece %7sinde aracımız hareketsiz kalmış çoğunluğunda ise hareketliymişiz. Bu durumda haliyle yakıt ekonomisine fayda sağlıyor.

Buarada bu güzerhagtaki yükseklik farkı bizim için önemli. Ne kadar yokuş çıkmışız ne kadar yokuş inmişiz. Eğimi ölçmek için aşağıdaki sitesiyi kullanıyorum. Bizim güzergahımzıdaki eğim durumu ;

https://www.doogal.co.uk/RouteElevation.php

22.5 km klik yolumuzda bir bir süre yokuş yukarı gittik sonrasında ise bu yokuşun bir kısmını indik. İşte bu iniş noktasında cutoff un nimetlerinden faydalandık.

Buarada yakıt tüketimimiz 6.2 lt/100km. LPG olarak hesaplarsak ortalama 7,4 lt LPG ye tekabül ediyor. Aracımız Clio 1.2 16V Grandtour.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere

Cliosymbol, Aceryeni, MEHMET AVCI ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  2. symbol

symbol LPG-C04a Pro Brc Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    969
    Yakıt Ekonomisi – Az Yakmak – 2

ilk yazımızda cutoff u anlatmıştık. Şimdide aracın yakıt tüketim mekanimasını anlamay çalışalım. Bu mekanizmayı anlarsak hangi durumlarda aracın nasıl bir tüketim davranışı sergileyebileceğini tahmin edebiliriz. Örneğin dşük vites yüksek devir mi yoksa yüksek vites düşük devir mşi? 3000 devir mi en ekonomik devir? Bu soruların cevabını aramaya çalışacağız.

Araç ECU su son derece komplike bir bilgisayar. Motordan aldığı sensör bilgilerine göre enjektörlerden püskürtülecek yakıt miktarını hesaplıyor. Bizim tüketimimiz litre yakıt / km olduğuna göre pay kısmını düşürmemiz payda kısmını arttırmamız gerekiyor

Şimdi gaza bastık diyelim araç ECUsu arka planda ne yapıyor basitçe bakalım. Gaza bastığımızda araca giren hava miktarı gaz kelebeği sayesinde artıyor. Giren hava miktarı ve devire göre ecu yakıt miktarını hesaplıyor. Aslında bu hesap basit şöyleki;

Diyelimki gaza bastık, gaz kelebeği açıldı, manifold basıncımız artıyor. Rölantide ortalama 33 kpa olan basınç 100 kpa ya doğru artıyor. Bu durumda araca giren hava artıyor. Hava mikatrını ölçen MAF sensörü, basıncı ölçen MAP sensörüdür. Bazı araçlarda sadece MAF,bazılarında sadece MAP bazılarında ise hem MAP hemde MAF sensörü bulunuyor. İdeali hem MAF hemde MAP sensörünün bulunmasıdır, ECU daha ince hesap yapabiliyor MAF sensörü araca giren havayı ölçüyor diyelimde 4 gram/saniye, stokiyometrik orana göre closed loop da 14.7 birim havaya karşı 1 birim yakıt püskürtülüyor. Yani ECU 4g/s havaya karşı ne kadar yakıt püskürteceğini hesaplıyor ve enjkektörleri gerekli sürelerce açıyor(inj t_on ms). Kısacası motora ne kadar hava girerse o kadar fazla yakıt tüketiyoruz.

Aslında bu bahsettğim hesaplama aracın yük durumu hesaplamaya yarıyor. Yani LOAD dediğimiz yük durumu. LOAD artarsa yakıt artar.

Eğer OBD üzerinden bir ELM327 cihazı ile motor verilerine bakma şansınız varsa yolda giderken MAP basıncınıza bakın. MAP ne kadar 33kpa ya yakınsa o kadar az yakıt tüketmiş oluyorsunuz.

Peki ahngi devirde aracı kullanmamız gerekiyor, bunu anlamak için anlık tüketim & MAP grafiğine bakmak gerekir. Kullanım sırasında MAP basıncını en düşükte tutacak şekilde sağ ayağımızı ayarlamamız gerekiyor.

Sabit hızla gideceğimiz zaman en üst viteste en düşük MAP basıncıyla aracı kullanmak bize yaktı ekonomisi sağlar.

Hızlanma durumunda MAP basıncını olabildiğinde düşük tutmaya çalışmak, yani yavaş hızlanmak bize yakıt ekonomisi sağlayacak.

Devir ilişkisine gelirsek bu araçtan araca değişiklik gösterir. Yeni manual araçlarda vites değişim ikazı vardır. Vitesi yükselt veya azalt şeklinde ok çıkar gösterge panelinde. Bu güzel bir göstergedir ve doğru kullanıldığında yakıt ekonomisi sağlar. Eğer bu göstergeniz yoksa gaza sağ ayağınızla olabildiğince hassas basın, yavaş hızlanın, yavaş hızlanmak ciddi yakıt ekonomisi sağlayacaktır ve daha az yakmanızı sağlayacaktır.

Belirli devirin altında gaza fazla basmak yakıtı olumsuz yönde etkiler ve fazla yakarsınız. Örnek vermek gerekirse araç 5.viteste ve 50km hızla gidiyorsunuz, hızlanmanız gerekti gaza basmaya başladınız, aracın torku düşük devirlerde maximumda olmadığı için araç kendini toplayamaz ve ECU derki hızlanamıyorum daha fazla yakıt püskürtmeliyim. Bu durumda vites küçültüp hızlanmak daha faydalı olacaktır, ama yine söylüyorum yavaş hızlanacağız

Genel olarak 2000-2500 devir arasında sabit hızda araç hangi viteste olursa olsun en az yakıtı tüketecektir. Eğer ani hızlanma gerekiyorsa vites küçültmek fayda sağlayabilir.

Bunları tecrübe edebilmek içni yol bilgisayarındaki anlık tüketimi izlemek ve aracın yakıt tüketim stratejisini analiz etmek gerekmektedir.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. OBD den topladığım verilere göre devir- MAP ve yakıt ilişkisini excel ve minitabde analiz edeceğiz

cafer, Aceryeni, MEHMET AVCI ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  3. ersahca

ersahca LPG-C02b-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    761
    Yesil dalga gibi mantikli sistem.

En azindan tanidigimiz, bildigimiz guzergahlarda uygulayabilecegimiz zamazingo. Hem olur olmadik yerlerdeki radara da girmezsiniz...

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sayfayı Paylaş