Yol bilgisayarindan lpg menzil hesabi

Konusu 'SIRALI SİSTEM LPG AYARI GENEL BİLGİLER' forumundadır ve kara65 tarafından 21 Şubat 2017 başlatılmıştır.

1. kara65

kara65 LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    43
    Yol bilgisayarindaki ortalama yakit tuketimi degerinden cok basit bir formul ile bir depo lpg ile gidilebilecek menzil hesabi yapabiliriz

Oncelikle lpg depomuzu fulluyoruz ve ortalama yakit tuketimi degerini sifirliyoruz. Sonrasinda lpg tamamen bitip benzine gecene kadar yani depoyu tamamen bitirene kadar lpgde kullaniyoruz.
    Sonra birdepo lpg ile gittigimiz km ile yol bilgisayari ortalama yakit tuketimi degerini carptigimizda bu sayi bizim SABİT SAYIMIZ oluyor.VE HER DEPO HESABIMIZDA BU SABIT SAYIYI KULLANIYORUZ

Sonrasinda her depoyu fulledigimizde ortalama yakit tuketimi degerini sifirliyoruz.
    FORMUL COK BASIT
    SABİT SAYI ÷ ORTALAMA YAKIT = LPG MENZILI

Örnek verirsem daha kolay anlaşılır
    Bir depo lpg tamamen bitirerek 400 km yol yaptik diyelim ve bir depo lpg kullaninda yol bilgisayari 8 lt (100 kmde) ortalama yakit gosterdigini farzedelim. Bu durumda bizim sabit sayimiz 3200 dur (400 * 8 )
    Sonraki tum hesaplamalarda 3200 sabit sayimizi kullaniyoruz.

Ornek 1 : yol bilgisayari ortalama yakit degeri 9 lt olursa
    3200÷9 = 355 (ortalama yakit tuketimi 9 lt oldugunda 1 depo lpg ile 355 km menzil)

Ornek 2 : yol bilgisayari ortalama yakit degeri 9.5 lt olursa
    3200÷9.5= 336 (ortalama yakit tuketimi 9.5 lt oldugunda 1 depo lpg ile 336 km menzil)

Ornek 3 : yol bilgisayari ortalama yakit degeri 7.2 lt olursa
    3200÷7.2= 444 (ortalama yakit tuketimi 7.2 lt oldugunda 1 depo lpg ile 444 km menzil)

Formul cok basit sabit sayi/ortalama yakit

NoT: her aracin gercek lpg tuketimi ile yol bilgisayari ortalama yakit tuketim degeri farklidir gercek ortalama degeri gostermez ancak yukardaki formulu kullandığımizda bu sapma dahil net bilgiler cikmakta.
    Ben 4-5 depodur bu formule menzil hesabi yapıyorum 5-10 km hata payi ile tutuyor menzil hesabim. Hata payi sebebide sabahlari ilk calismada benzin ile gidilen yoldan kaynaklaniyor diye düşünüyorum

Son düzenleme: 21 Şubat 2017
    powerkırk3, emrahdt ve x-calibur bunu beğendi.
  2. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Yol bilgisayarına göre anlık veya ortalama lpg tuketim hesabı da benzer şekilde yapılabilir. 5~6 depo sonunda ortalama lpg tüketimi bulunur ve daha önce ölçülen benzin tüketimine oranlanır.

Lt/100 km cinsinden
    Ortalama lpg / ortalama benzin tüketimi = sabit

Örnek:
    12.7 lt lpg / 10 lt benzin = 1.27

Yol bilgisayarindaki anlık veya ortalama tüketim 1.27 ile çarpılıp lpg tüketimi bulunur.

Bu sitede gerçek kullanıcı verileri var, ortalama değerler çok yaklaşık tutuyor.
    https://www.spritmonitor.de/en/

Destek, x-calibur ve kara65 bunu beğendi.
  3. kara65

kara65 LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    43
    Evet aynen dediginiz gibi mesela benim ortalama lpg tuketimim yol bilgisayari degerinin 1.22 fazlasi

Zaten yukarda anlattigim formulude burdan yola cikarak buldum.
    Normal yakit hesaplamasi yonteminin daha kisasi diyelim uzun uzun hesap yapmaktansa tek islemde sonuca ulaşılıyor

Sayfayı Paylaş