307 1.6 rölanti tekleme sorunu

Konusu 'ATİKER LPG AYARI VE ATİKER LPG PROGRAM ANLATIMLARI' forumundadır ve fætih tarafından 6 Ocak 2017 başlatılmıştır.

1. fætih

fætih New Member

Beğenilen Mesajları:
    4
    Sadece farlar açık
    Elektriksel olma ihtimali varmı bu olayın IMG_0655.PNG

2. x-calibur

x-calibur Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Hayır hocam, şimdi siz yük bindirdiğiniz zaman başka devir ve yükteki ltft ye geçiyor araç ecusu. Siz ısınmış araçta rölantide dururken hiç bir yük yokken yani klima farlar vb açık değilken durum ne? Farlar ve klima tam hız açıkken durum ne ona bakın. Hiç birşey açık değilken map 0.30 lu değerlerde olur, yük binince kelebek açılır map değeri 0.4 0.5 li değerlere yükselir tam gazda mesela map değeri atmosfer basıncına eşit olur 0.9 lu değerler. Siz yukarıda dediğim gibi benzinde ısınmış motorda test ederseniz iyi olur. İlk fotodaki gibi stft eksi değerlerde olması gerekir ki ltft zamanla aşağıya düşsün.

fætih bunu beğendi.
  3. fætih

fætih New Member

Beğenilen Mesajları:
    4
    Bunlar araç sıcakken yaptığım testler. Klima vs açıkken - değerler alıyor.
    Normalde klima kapalı iken + değerler veriyor rölantide.

4. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Hocam dediğim gibi aracınızın yetkili servisi yada anlayanı bir usta bulun ve kontrol ettirin. Lpg ile pek alakalı değil gibi görünüyor şu anki durumda.

5. fætih

fætih New Member

Beğenilen Mesajları:
    4
    valla hocam anlayan birini bulamadım. artık forum sitelerinden vs ile gidip eşşeğe anlatır gibi anlatacağım.
    araç rölantide 90 derece sıcaklıkta çalışırken farlar kapalı aracın kaloriferi kapalı teyp bile çalışmazken yük yokken stft değeri (devamlı değişen) +2 +3 +7 gibi değerler veriyor.
    ama farlar sisler klima 4 kademede arka cam resistansı açıkken stft (devamlı değişen) -2-3-7 gibi değerlere dönüşüyor. x-calibur hocam daha önce eğer bu şekilde olursa araç hava alıyor demiştiniz. ben direk bu sorun üzerine ilerleyeceğim hafta sonu . valla yardımlarınıza ihtiyacım var. koskoca sanayilerde derdimden anlayan adam bulamadım

6. powerkırk3

powerkırk3 UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    2.311
    Fatih Bey motorun hava alması kanister den yapabilir mi acaba...

7. elkmuh

elkmuh Well-Known Member

Beğenilen Mesajları:
    858
    Şu mesajı başka bir forum da yazmıştım ; isterseniz bir okuyun :

Arkadaşlar uzun süredir başıma ağrılar sokan arabamdaki rolanti devri sorununu çözdüm ; şöyle ki otomobilim ilk çalıştırdığım anda hava sıcaklığından bağımsız olarak 1500 ya da 1250 devirde çalışmaya başlıyor ; motor iyice ısınıncaya kadar da normal rolati devrine ( 750 ) düşmüyordu ; bu düşme anına geldiğinde de devirde aşağı yukarı dalgalanmalar yapıyor ; yolda giderken de sanki kendi kendine gaz veriyordu . Bu sorunu çözmek için şu çalışmalarda bulundum .
    1- Daha öncede bu sorunla boğuşmuş sonradan daha önceki motor conta yakma icraatimden sonra esrarengiz biçimde kendi kendine düzelmişti. Bu yüzden ilk önce bir kelebek boğazını temizleyim deyip balata spreyi ile işe giriştim. Bu arada zibilyon tane kelepçelenmemiş hortum ; güzelce toplanmamış iletken teller buldum . Arabamın torpidosundan ayırmadığım bir torba ince klips ( cırt ) ile alayını bir güzel sabitledim . Sizde bunlardan bir torbasını torpidoya atın tavsiyemdir :) Her zaman çok işe yarar. Neyse bu temizlikten sonra aha düzeldi derken arabayla biraz gezince eski gıcık haline geri döndü.
    2- İnternette ne kadar forum varsa aradım ; taradım ; okudum ; @@alpernbugra üstadın forumdaki paylaşımını okudum ; uyguladım ; ahanda düzeldi derken biraz gezince gene bozuldu.
    3-Gözümü karartıp rölanti düzenleyici valfi aldım ( 50 TL ) ; tekrar kelebek boğazını söküp valfi takdım ; ahanda düzeldi oh be derken sabah gene arabamı aynı halde buldum ; rolanti valfi sağlammış onuda anlamış olduk ; sağlık olsun :)
    4- Bu noktada artık subap ayarı yapdırsam mı diye düşünürken bir akıl yürütmede bulundum . Motorun daha yüksek devirde dönmesi için daha çok hava lazım ; ben ayağımla gaza basmıyorsam ; rolanti valfi de sağlamsa bu motor bu havayı başka bir yerden bulup deviri yükseltiyor ; bu noktada şu arızaların olma ihtimali var ;
    a) Emme manifoltunda çatlak var ; değişmesi lazım .
    b) Emme manifolt contasında sıkıntı var ; yenilenmesi lazım .
    c) Kelebek kutusunda çatlak var ; bu noktadan hava alıyor ki ben görmedim herhangi bir çatlak ; bozukda olsa 400 Lirayı o zımbırtıya kim verir.
    d) Kelebek kutusunun emme manifoltuna oturduğu noktadan hava alıyor .

Bu şıklardan müdahale edip düzeltebileceğim sadece d şıkkıydı ki kelebek kutusu contası gerçekten iyice ezilmiş ; manifolta sanki conta yokmuş gibi çok rahat oturuyordu kelebek kutusu . Bu noktada conta üzerine sıvı conta ilavesi ile kelebeği yuvasına oturtmayı düşündümse de hiç sıvı conta uygulaması yapmadığım için biraz çekindim ; sıvı contadan bir parça manifolta düşermi diyede huylandım ve bundan vazgeçtim. Ne yapabilirim diye düşünürken aklıma bant teflon geldi . Kendi contası üzerine baya bir teflon bant ile kat yaptıktan sonra kelebek kutusunu sıkı sıkıya manifolta oturttum . Tekrar filtre kutusunu da üzerine monte ettim ( Filtre kutusunu artık söküp takmaktan o kadar hızlandım ki bazen kendime şaşırıyorum :) )

Tekrar vira bismillah deyip umutsuzca marşa bastım ; iki dakka önce 1500 olan rolanti devri 750 ye düştü ; arkasından uzunca bir test yapdım ; herşeyin bir anda saat gibi olduğunu gördüm . Bu kadar düttürük bir contanın bu kadar büyük sıkıntıya yol açtığına da şaşırmadım değil. Bu konuda sıkıntı çeken arkadaşlar için paylaşımda bulunmak istedim ; internetde bu husus ile ilgili tecrübelerini paylaşan diğer arkadaşlara buradan da selam olsun :)

8. fætih

fætih New Member

Beğenilen Mesajları:
    4
    kanisterden olduğunu düşünmüyorum. ama kontrol ettirebilirim.
    boğaz kelebeğinin kontası yeşil birşey ondan yaparmı bilmiyorum daha önce bende söktüm taktım titreme vardı yine o zaman. ama benden önce söküp taktılarsa ondan yaparmı diye düşünmüyor değilim.

9. elkmuh

elkmuh Well-Known Member

Beğenilen Mesajları:
    858
    Ayrıca hava filtre kutusu tespit civataları aynen lastik sıkar gibi dengeli ve çapraz sıkma ile sıkılmalı . Yoksa bir tarafa doğru en ufak dengesiz basma alttaki kelebek kutusunun dengesini bozar ve manifolta oturduğu noktadan hava alır.

10. RomanoyaAyarVerenAdam

RomanoyaAyarVerenAdam LPG-C03a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    670
    maf ve boğaz kelebeği temizliği yaptırın bujileri kontrol ettirin. hava filtresi yenileyin.

11. fætih

fætih New Member

Beğenilen Mesajları:
    4
    boğaz kelebeğini balata spreyiyle tertemiz yaptım.hava filtresi 1000 km bile değil değişeli.maf sensörüde temizlendi.

12. fætih

fætih New Member

Beğenilen Mesajları:
    4
    Arkadaşlar şuan araçta tekleme yapmadı ama nasıl yapmadı derseniz araç ısındıktan sonra 2 defa kesiciye kadar soktum aracı ondan sonra ne lpg ne benzinde tekleme kalmadı. Sonra stft hep - değer verdi. Ben bunu daha öncede yapmıştım o zamanda düzelmişti. Delirmemek elde değil

13. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Stft eksi değer verdi dediğiniz zamanda baktınız mı hocam MAP sensörü kaç bar gösteriyordu? 0.4 0.50li değerlerde ise sizde zaten o değerlerde eksi stft vardı ltft 7.8 idi. Ama 0.3 lü değerlerde ise düzelme olmuş diyebilirsiniz.

14. fætih

fætih New Member

Beğenilen Mesajları:
    4
    0.40 idi tam olarak. Ben bu arabanın manifoldu söktüreyim sanırım hava alıyor dediğiniz gibi.

15. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Hocam bu hava alan yeri eğer varsa tabi bulmak için çeşitli yöntemler var. Hava almadan kasıt ölçülmeyen hava tabiiki yani maf sensöründen sonra girebilecek yerler. Mesela bu şekilde lpg için açılan delikler yada diğer bağlantı noktalarına balata temizleme spreyi sıkılıyor ve bakılıyor Stft de eksi yönde değişim var mı diye. Tabii ısınmış motor ve benzinde rölantide hiç yük yokken çalışma esnasında bunlar yapılacak. Eğer balata spreyi sıktığınız yerde stft normal seyrinden eksi yönde değişiyor ise oradan içeriye hava emiyordur. Çünkü balata spreyi yanıcı bir gaz ve yakıt olarak motora girdiği için araç ecusu yakıt düzeltmesi yapıyor. Hafif hafif şüphelendiğiniz yerlere dikkatlice sıkıp telefondan stft takibi yapabilirsiniz.

Son düzenleme: 12 Ocak 2017
  16. fætih

fætih New Member

Beğenilen Mesajları:
    4
    bu arabanın emme manilfold o kadar terski. el girmiyor kol girmiyor. hiçbirşey yapılamıyor. geçen sıktım balata spreyi ama değişen en ufak şey anlamadım çünkü manifold girişine bile sıkılamıyor

anaconda41 bunu beğendi.
  17. anaconda41

anaconda41 Member

Beğenilen Mesajları:
    14
    hava alan yeri tespit edebilmek için rölanti normal devrindeyken ama motor fazla ısınmadan, emme ve egzoz manifoldlarına, hava borularına bir şişeyle su sıkın. sıktığın hangi yerde rölanti sapıtıyorsa oradan bi şekilde hava alıyordur.

x-calibur bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş