Fast Sistemde Sıcaklık ve Basınç Düzeltme

Konusu 'ATİKER LPG AYARI VE ATİKER LPG PROGRAM ANLATIMLARI' forumundadır ve EGR tarafından 21 Nisan 2014 başlatılmıştır.

1. EGR

EGR LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    211
    bilgiler gerçekten çok güzel sıcaklık ve basınç düzeltmenin kalibrasyon kadar önemi varmışta haberimiz yokmuş.

2. oktayoo

oktayoo Active Member

Beğenilen Mesajları:
    176
    "maycicek" dediğim gibi arkadaşın aracında ilk geçişte devirde hiç oynama yok,onun aracında tek ısı sensörü var regülatör ısısı neyese lpg ısısı o.Bende böyle yapıp lpg ısısını regülatör ısısına bağlayıp denesen sorunum düzelecekmi merak ediyorum.
    arakadaşın aracı tek ısı sensörlü lpg ecusu buna ne yapar,benim araçta ne yapar onun aracında sıkıntı yok.Hangisi daha mantıklı bendemi acaba sensörü tek yapsam.

Birde laptopu araca bağlamadan bulunduğun yerde lpg programını çalıştırıp basınç düzeltme ve sıcaklık düzeltme grafiği ile oynayabilirsin görsel anlatabilmen adına.Daha iyi öğrenmiş oluruz.

3. husertas

husertas Member

Beğenilen Mesajları:
    17
    Güzel bilgiler.
    Teşekkürler.

4. oktayoo

oktayoo Active Member

Beğenilen Mesajları:
    176
    "maycicek" basınç düzeltme sayfasında anlattığın değerlere göre şöyle bir grafik çıkıyor.Bunu regülatörün sebep olduğu oynamaları gidermek için kullanacağız.Peki sıcaklık düzeltmedeki amaç nedir

5. oktayoo

oktayoo Active Member

Beğenilen Mesajları:
    176
    "maycicek" geçmiş mesajınızda her 0.2 barda %12 arttırılacak demişsiniz.Bir sonraki net değerler verdiğiniz mesajınızda 0.8 bar %20 (bu %12 değilmi) 0.6 bar %40 (bu %24 değilmi).

6. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Evet haklisiniz 0.2 barda %12 azalacak.

Yalniz cizgi bi asagi bi yukari oynamayacak sabit olmali.

kalibrasyonu 1 barda yaptiysaniz, 1 bar altinda artis olacak 1 bar ustunde ise azaltacaksiniz.

Sicaklik ta ayni sekilde sabit egimli olacak kalibre ettiginiz sicakligin ustunde artis olacak, sicaklik azalinca carpani aAltmaniniz gerekiyor..

7. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Resme tekrar baktim dogru olmus :) sadece en basta ve en sondaki noktalarida asagi yukari tasiyip cizginin olabildigince duz gitmesini saglayin..

hesabida basinc ve sicakliga gore kendiniz bi kere daha hesaplayin. Sicaklik ve basinca gore degiaiyor oran.

8. oktayoo

oktayoo Active Member

Beğenilen Mesajları:
    176
    İşi çözmeye çalışıyorum sayenizde fakat hesaplarda hala yanlışlık var sanırım grafikte tuhaf oldu dik çıkış-inişler.Sizin basıncınız 1,00 bara ayarlı gaza basınca 0,8 oluyor demişsiniz sanki yanlışlık burda benimde 1.00 barda gaza basıp kalkınca giderken vs. 0,98-0,97-0,96 oluyor.Sizde de böyledir bence 0,8 e düşmez diye düşünüyorum.

9. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866

Tam gaz ve yuksek devirlerde dusuyor (4000-5000-6000).. Bi de benim reg sr06 tipi.. O regulator de basinc dalgalaniyor olabilir

Grafik bir yone.egimli cizgi olacak.. 0.2 barda %12 artma azaltma yapin. ve cizgiyi ayni egimde uzatin

10. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Sicaklik degisince birim hacimde gaz miktari degisiyor hava yakit karisimi miktarsal kontrol ediliyor. Hacimsel degil..

Sivilarda biyle bir problem yok yogunlugu cok cok az degisit.. Ama gazlar sicakliktan cok etkileniyor.

11. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Ekran goruntulerini almayi basardim :) eve varinca nete yuklerim arkadaslar.

12. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    evet arkadaşlar:

bu benim aracım için basınç düzeltme çizgisi:

Kalibrasyon basıncım 1,3 bar olduğundan, 1.3 barda değişiklik yok, altında ve üstünde uygun şekilde artıyor veya azalıyor. Şu anda rölantide problem yok, yarım gaz giderken problem yok, ama tam gaz 4000 - 5000 deviri geçince basıncım düşüyor. Burda beyin devreye girerek düşen basınca oranla yakıtı arttırıyor. Kısmet olursa bide video çekerim ekrandan, durum daha net anlaşılır.

bu da sıcaklık çizgisi, dikkatle bakarsanız, görüntüyü aldığım anda sıcaklığın olduğu nokta, sıfır noktası değil! kalibrasyonu güneşli bir havada durduğum yerde yapmıştım, gaz sıcaklığı 65 derecede.. bu akşam üstü ise 45 derece de ve ecu şu anda %6 kadar yakıtı kısmış durumda, çünkü sıcaklık düşünce yoğunluk artıyordu, fazla miktarda yakıt göndermemek için sıcaklığa göre yakıt ayarlanıyor..

13. EGR

EGR LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    211
    Maycicek paylaşımın çok güzel emeğine sağlık. Ben artık gerçek kalibrasyonun sıcaklık ve basınç düzeltme ile tamama erdiğini senin yukarıda paylaştığın fotolarda görsüm. Yukarıdaki ayarları örnek alarak kendi sistemimde ayar yapacağım.

14. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    kesinlikle öneriyorum, lpg doğası gereği bu düzeltmeler yapılmak zorunda zaten..

biz fast sistem kullanıcıları olarak çok şanslıyız. bu iki basit ekran ile, ayar süreci çok kısalıyor..

atikerin daha yetenekli fast sistemi ucuza satmasıda ayrıca inceleme konusu olmalı dimi :)

denizci595 bunu beğendi.
  15. malatyadoğan

malatyadoğan LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    6
    Gayet mantıklı ve önemli bir yakıt tasarrufu bekliyorum.Mayçiçek özellikle yakıt ile ilgili değişimleri de bildirirseniz sevinirim.

16. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Yakitla ilgili bir fark olmaz, nedeni ne derseniz: araclarimizin oksijen sensoru aktif olarak calistigi surece dusuk motor yuklerinde ve seyir hizlarinda hava yakit karisim orani 14.7:1 olacaktir. Dolayisiyla tuketilecek yakit ayni olacaktir.

Bu 2 ayarin faydasi:

1 ust devirlerde ve tam yukte basinc dusmesi nedeniyle karisimin fakirlesmesine engel olmak.
    2 ilk calistirma, yaz kis gibi sicaklik farklarini kapsayacak sekilde ideal ayari yapmis olmak.

17. malatyadoğan

malatyadoğan LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    6
    İdeal ayar =yakıt tasarrufu cevabı vermişsiniz zaten.Araç fakirde de zanginde de çalışsa sonuçta doğru karışımı sağlayamadığı için çok yakacaktır.Bu düzeltmeler sayesinde Fast sistemdeki devamlı harita değişimi olayı da tarih olacaktır kanaatindeyim.

18. oktayoo

oktayoo Active Member

Beğenilen Mesajları:
    176
    "maycicek"çok teşekkürler,nihayet beklediğimiz görseller geldi.Emeklerine sağlık.Benim aracım ilk lpg ye geçtiğinde regülatör sıcaklığı 38 derece iken geçtiğinde lpg havalar iyi iken 22-23 gibi okuyor program.geçen soğukta 38 derecede lpg ye geçtiğinde lpg 12 derece idi.Lpg 12 yada 22 okunuyorken gazı ecu az gönderiyor ve benim araç fakire düşüyor olabilirmi.Sıcaklık ayarını bu şekilde yapsam çözülemeyen ilk geçişteki devir sorunum çözülür mü?
    Lpg sıcaklık kalibrasyonumu 65 derecede yapmışım,araç tam ısındığında 72 derecelere geliyor nasıl bir orantı yapmam gerek,tahmini eğriyi program üstünde göstermeniz mümkün mü?

19. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Kalibrasyon yaptiginiz sicakligi sabit tutun, cizgiyi her 20 derecede %6 degisecek sekilde arttirin.

Sicaklik arttikca carpan artmali sicaklik dustukce carpam azalmali.

Referans olarak yayinladigim resmi kullanabilirsiniz. Ben kalibrasyonu 60 da yapmisim o nedenle 60 derecenin oldugu nokta oldugu yerde kaldi, 80 de %6 arttirdim, 40 ta % 6, 20 de %12 azalttim. O sekilde cizgi cikti.

Bu arada sicaklik farki ile yakit miktari degisir ama sicaklik dustukce yakit miktari artar..

20. oktayoo

oktayoo Active Member

Beğenilen Mesajları:
    176
    Dediğiniz sekilde yaptım hemen hemen aynı oldu eğri fakat ilk geçişteki titreme baya çoğaldı tersini yapıp denesem mi.Arkadasımın aracı gibi tek ısı sensörüne geçmeyi de düşünüyorum.

Sayfayı Paylaş