LPG SİSTEMLERİNDE GAZ YASASINA GÖRE SICAKLIK VE BASINÇ DÜZELTMELERİ

Konusu 'SIRALI SİSTEM LPG AYARI GENEL BİLGİLER' forumundadır ve emrahdt tarafından 8 Kasım 2015 başlatılmıştır.

1. x-calibur

x-calibur Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Hatta bakın bu fotoda ne diyor :) kırmızı dikdörtgenler şu andaki yerlerini gösteriyor, regülatör sıcaklığı 60-70 arası %1 yakıtı azalt, gaz sıcaklığı 30-40 arası %1 azalt, basınç 1.45 %15 azalt :) Görünen basınç Allahtan ki LPG regülatör basıncı değil, mesela orada LPG de çalışan basınç ayarlıyoruz ya 1 bar diyelim işte o zaman bu tabloda basınç düzeltmesi SIFIR, bazısı 1.20 bar yapıyor buraya göre 1.20 yi SIFIR yapmalı ki basınç düzeltmesi yapmasın, bu standart tabloya göre basıncı 1.2 yaparsa %5 azaltma yapacak sistem, sonrada deniyor ki basıncı arttırdım birşey değişmedi. İşte sebebi bu

powerkırk3, leoncu, Seslenti ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  2. Seslenti

Seslenti LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    147
    kisiler karisti ben @bektaş in ekledigi resme gore demistim, sonra baska biri yazmis fark etmedim :)

powerkırk3 ve x-calibur bunu beğendi.
  3. süleymanastina

süleymanastina LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    16
    buradaki değerleri bende kurcalamadan tıkladım sadece o zaman için hiç bir bilgim yoktu
    şimdi benim ilk işim aracım sabah veya soğukken lpgye geçtiğindeki lpg sıcaklığına bakacağım ve görüntüler alıp yine sizlerleyim :)
    emek veren herkese şimdiden teşekkürler

4. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Kalibrasyonu hangi lpg sıcaklığına ve basıncına göre yaptıysanız, düzeltmeleri o değerlere göre yapmanız gerekir, böylece kalibrasyon değerlerinden sapmalar düzeltilmiş olur. Kalibrasyon sırasında sıcaklık ve basıncı not etmek lazım.

süleymanastina ve powerkırk3 bunu beğendi.
  5. hondamurat

hondamurat LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    86
    Bir cok düşünce var ama en mantiklisi arac sabah sogukken takip edilerek benzin ms degerleri degismeyecek sekilde ayar yapmak daha mantikli degil mi. Yapilan montaj . Arac uzerindeki isi sensoru .kullanilan enjektör vsss bunlar hepsi degerleri etkiliyor. Dogru nozul capi ve iyi bir benzin haritasi uzerine yapilan kalibrasyon ve sonrası nda takip edilerek yapilan isi ve basınç ayari daha az kafa yormaya ve güzel bir sonuca yonlendirir diye düşünüyorum

GM 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

powerkırk3, emrahdt ve x-calibur bunu beğendi.
  6. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Tabi ki öyle. Mesela regülatör ısı düzeltmesi var. Regülatörün pozisyonuna göre düzeltebilirsiniz sadece. Yine lpg sensörünün yeri ve pozisyonu da önemli. Ekstra müdahale şart. İlk önce exceldeki değerleri girip, sonrasında tüm değerlerin aracın durumuna göre +1 +2 ... -1 -2 şeklinde en iyi ayara getirmek lazım.

powerkırk3 bunu beğendi.
  7. hondamurat

Beğenilen Mesajları:
    86
    Bakin ltf ve stf ayarlarına gore ayar yapmak çok guzel ama bende focus 1 var ve obd cihazı uyum saglamiyor mesela . Ben ve benim gibi arkadaşlar ne yapacak bu durum da. Benim fast sistemde eğim haritasina göre ayar yapıyorum. Sicaklik ve basinc değerlerini girip çarpanlara yapilan küçük müdahale ile carpan haritami ust uste getirip egimi de %5 değerleri icinde tutarak yapiyorum
    Bu şekilde performans ve ekonomiyi elde ettim.
    Bunlarin yaninda buji lerim 20 k degisir arac hava filtresi ni hep temiz tutmaya calisirim. Antifirizssiz arac binmem. Yagina suyuna onem veririm. Arada bir bir depo benzin bitiririm. Bunlari atlamayin lutfen.

x-calibur bunu beğendi.
  8. hondamurat

Beğenilen Mesajları:
    86
    Powerkırk nerdesin yahu . Gel bir el at . Bizim zamanımızda böyle tablo vs yoktu.

9. powerkırk3

powerkırk3 UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    2.311
    Hondamurat kardesim çinden 'ford vcm usb' kablosu alabilirsen obd baglantısı kurabilirsin.

leoncu bunu beğendi.
  10. hondamurat

Beğenilen Mesajları:
    86
    denedim . Olmadi protokol problemi yaratti.

11. powerkırk3

powerkırk3 UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    2.311
    E ben aldığımda olmuştu pwm 1850 degil mi

leoncu bunu beğendi.
  12. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Bunları atlarsak nasıl ayar yapacağız zaten :)
    Bu hesaplama sadece referans değer veriyor, deneme sayısını azaltıyor.

13. hondamurat

Beğenilen Mesajları:
    86
    Senin araç kac modeldi. Benimki 2000 model. Birde araştır dim . Bir araca olan diğerine olmuyor. İmkanin varsa link atarmisin

14. powerkırk3

powerkırk3 UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    2.311
    Bendeki 2004 dü .
    4 beş sene evvel arkadasa aldırmıstım.linki de veremiyecegim.

leoncu bunu beğendi.
  15. hondamurat

Beğenilen Mesajları:
    86
    Bu ayarlarda deneme şansı olmaz. Aklima sanayideki ustalar geldi bir an. Sen bin olmazsa yine yapariz.
    Arac sogukken kullandiginiz enjektor yapisina gore. Ben ahc kullaniyorum ve arac isindikca sicaklik degerini dusuruyorum.
    Arac soguk ken benzin ms degeri takip edilerek lpg isi degisimi benzini ne sekilde etkiliyorsa belli bir cizelge uzerinden yapilabilir. Verilen çizelge hangi basinc ve ortama gore hazirlanmis ilk once bunu bilmek lazim

powerkırk3 bunu beğendi.
  16. hondamurat

Beğenilen Mesajları:
    86
    Anladım . Zaten 2002 den sonrasinda sikinti yok. İlk cikan seride var problem. Valla denk gelirse alirim gelmezse cok da onemli değil

powerkırk3 bunu beğendi.
  17. powerkırk3

powerkırk3 UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    2.311
  18. hondamurat

Beğenilen Mesajları:
    86
    powerkırk3 bunu beğendi.
  19. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Çizelgedeki formülasyon net. Ortamın bir önemi yok, daha doğrusu ortamdan kasıt, kalibrasyon ortamı desek daha doğru olur. Kalibrasyon anındaki değerleri girdikten sonra teorik düzeltmeleri veriyor. Pratik size kalmış. Mayçiçek usta da ısı lpgyi arttıkça azalttığını söylüyordu. Fast2 nin yazılımında veya montajda hata olmayacak diye bir kaide yok.

Isı arttıkça yoğunluk azalacak, lpg miktarı arttırılması lazım başka çare yok.

Programdaki hata yüzünden düzeltme eğrisi ters çıkıyor olabilir bilemem.

powerkırk3 bunu beğendi.
  20. hondamurat

Beğenilen Mesajları:
    86
    İste burda yanildiniz
    Çünkü ayni programda 3 ohm duz enjektör sectiginizde ve kalibrasyonu buna göre yaptiginizda isi arttıkça lpg degerini arttirmaniz gerekli . Bu arada lpg 4 bar basinc altinda sivilasan ve 1 bar basinc altinda gaza dönüşen ayrica icinde bulunan propan ve butan bilesenlerinin farkli degerlerde ki yanilmiyorsam 0 derece de kaynama noktasi olan bir yapisi var. Fast 2 siteminin farkli fakli versiyonlarında durum ayni. Dedigim gibi enjektör yapisi bile durumu değiştiriyor. Maycicek usta oksijen sensorune taktigi cihazla ayarlari yapiyordu. Yani birebir gaz ,oksijen degerlerini okuyarak yapiyordu. Program hatali olabilir diyelim o zaman programa göre yapılmadığında bile sonuç ayniysa bence biraz daha duaunmek lazim

Sayfayı Paylaş