Yol ayari/ince ayar/nedir,nasil yapılmalıdır?

Konusu 'SIRALI SİSTEM LPG AYARI GENEL BİLGİLER' forumundadır ve RomanoyaAyarVerenAdam tarafından 16 Aralık 2015 başlatılmıştır.

1. karapardus

karapardus LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    14
    degerler guzel, tum tabloda eksi 3 luk bir azaltma yapilabilir. stf ltf toplami yuzde eksi arti 5 i gecmez ise iyi diyorlor.

RomanoyaAyarVerenAdam bunu beğendi.
  2. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    evet ama hem LPG programini hemde lft + sft değerleri görmek gerekiyor net yorum için

neden o kadar ciddi bir sapma oluyor rolantide durum normalden soru işareti oldu bende.

3. karatech

karatech Member

Beğenilen Mesajları:
    48
    Benim haritada rolanti 155, sizin videodaki %36 fakirde kaldığını düşündüğüm kısım ise haritamda 209. Birden arttırınca arıza lambası yakabilir, o kısmı %10-15 arttırıp gözlemleyin. Kitim farklı, basınç ve nozul de farklı olabilir ama araç aynı, rolanti ile o kısım arasında 50-55 birim fark var.

@maycicek hocam, değişken subap zamanlamasının çılgınlıkları bunlar. :)

Videodan almıştım bunu, biraz kötü görüntüsü, kusura bakmayın. Haritanızın son halini siz de paylaşırsanız o kısımları karşılaştırabiliriz.

maycicek bunu beğendi.
  4. RomanoyaAyarVerenAdam

RomanoyaAyarVerenAdam LPG-C03a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    670
    son ekranım yani video çektiğim ekran

Ekli Dosyalar:

5. RomanoyaAyarVerenAdam

Beğenilen Mesajları:
    670
    ben de anlamadım. ikisi aynı anda biraz zor ama daha sonra bir gözlemleyeyim.

şimdi ltft ve stft artı çıkıyorsa araç yakıtı artırmaya çalışıyor yani araç normalde fakir karışımda mı çalışıyor demek?

stabil giderken örneğin 2000 devir 50 km civarı ltft ve stft toplamı + -5 i pek geçmiyor

6. x-calibur

x-calibur Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    ltft kalıcı ve değişken, stft geçici ve değişken.ltft denen şey stft nin oturmuşu. Ecuyu sıfırladığınız zaman ltft silinir, stft zaten geçici olduğundan araç ecusunda kontak kapanınca sıfırlanır. Bu bilgiler ile sıfırlanmış şekilde giderken atıyorum 2000 devir 8 ms e geldiniz ltft 0, stft duruma bakar başlar yazamaya 5,8,10,12,12,12,12 ltft de bu arada yükselmeye başlar, 5,8,10,12 olurbu aşamada stft artık eskisi gibi yüksek Değerler yazmaz 0,2,1 gibi gider çünkü artık ltft 12 olmuştur ve onun üstüne ekleme yada azaltma yapar. Bu kısmı anladıysanız zaten çoğu kısmı anlamışsınızdır. Ltft nin artı olması yakıtın az geldiğini ve ltft miktarı kadar arttırmak gerektiğini anlatır. Ve bu artık o devir ve ms te SIFIR noktası olmuştur. Ltft eksi olması da yakıtın fazla geldiğini ltft oranı kadar azaltılması gerektiğini anlatır bize. Biz lpg de yakıt miktarını o HARİTA ekranı üzerindeki değerleri azaltıp arttırarak ayarlarız. Siz oradaki örnekte verdiğim ltft %12 olmuş yerdeki rakamı %12 arttırırsanız bu sefer stft başlar aşağıya doğru yüksek değerlerde saymaya -12,-10,-6,-5,-4 gibi bu şekilde ltft de 12 lerden atıyorum %2-%1 gibi değerlere gelir. Tüm bunlar sabır işidir. Öyle ayarladım oldu ile olmaz. Anlık kararlar verilmez belli bir süre kullanmak gerekir ayarlanmış haritada ve takip edilir

7. RomanoyaAyarVerenAdam

Beğenilen Mesajları:
    670

Bilgiler için teşekkürler.
    araçlarımız aynı son ayarda sizin anlattığım senaryoda ltft değeri kaç oluyor?

x-calibur bunu beğendi.
  8. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Hangi senaryo da anlayamadım?

9. burakizmir

burakizmir Member

Beğenilen Mesajları:
    10

10. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Burak hocam yazdığını anlayamadım ama, bu dediklerim kullanılmış oturmuş bir arabada geçerli. Eğer ki LTFT nin +7 olduğu yerde STFT hala daha +7 yazıyorsa zamanla LTFT o noktada %10 lara ve daha da yukarılara çıkar ve stft daha düşük düzeltmeler yapana kadar devam eder çıkışı.

11. karatech

karatech Member

Beğenilen Mesajları:
    48
    6-8 ms satırında 2500-3000 devire denk gelen kısımlarda 180-190 gibi değerler olmalı. Sizin harita bu hali ile sadece ilk iki satır için ayarlanmış gibi görünüyor, geri kalanı oto-kalibrasyondan çıkmış gibi. Araç hızını almış giderken LTFT-STFT değerleri normal görünüyor ilk 2-3 satırda dolaştığı için. Gaza yüklenip yüksek ms satırına düşüp devirlenme çabasına girince fakire düşüyor. Benim haritayı sizinkinin yanına koyup farklara (ilk satırdaki rakamları diğerlerine oranlayarak) bakın o zaman kafanızda canlanır. Benim harita @x-calibur üstadın haritası kadar sıfıra sıfır değil ama sınırlar dahilinde.

x-calibur bunu beğendi.
  12. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Sn.RomanoyaAyarVerenAdam,

Arabanızı belli bir süre bu ayarlarınızla kullanın, mümkün olduğunca çeşitli devirlerde sabit şekilde gitmeye çalışın, bu sürelerde STFT ve LTFT değerleri oturmaya başlar. Daha sonra LPG yazılımında grafik aldığınız ekranda giderken aynı zamanda ELM ekranında da log kaydı oluşturun. Sizin LPG yazılımında LTFT -STFT leri göremiyoruz ama Benzin Enjeksiyon Süresini ve Deviri görebiliyoruz, ELM de de LTFT-STFT - DEVİR leri görüyoruz ama Benzin Enjeksiyon süresini göremiyoruz. durum böyle olunca ortak zamanlar alınan kayıtlarda DEVİR leri denk getirirsek Hangi Benzin Enjeksiyon süresinde LTFT-STFT değerleri kaç görülebilir. ve ona göre ayar yapacağınız harita bölmesini seçebilirsiniz.

Burada öncelikli olan ayarlarınızın paramatrelerinin ve ön ayarlarının doğru olması, sonrasında MAP Harita kısmı ayarlaması yukarıda anlattığım yöntemle kolay olabilir. Ayrıca dediğim gibi, arabanızı bellirli bir süre kullanın ki herşey otursun, video kayıtlarına bakınca çoğu şey oturmamış görünüyor. LTFT denilen şey DEVİR ve YÜK durumuna göre bir sürü mevcut arabada, siz ilk kez o devir ve yüke gelince 0-1-2 yazması normal ama STFT o noktada 12-15 leri gösteriyorsa o noktada kullanmaya devam ederseniz LTFT niz 10-12 leri mutlaka bulur.

Bu şekilde sabırla ayar yaparsanız daha iyi olur, birden haritada habire değişiklikler yaparak sonuca ulaşmanız daha çok zamanınızı alır.

RomanoyaAyarVerenAdam ve karatech bunu beğendi.
  13. RomanoyaAyarVerenAdam

Beğenilen Mesajları:
    670
    teşekkürler. Daha ecu sıfırlayali 40 50 km oldu. Yaza kadar gozlemleyip yazın kafa yormaya başlarım. Sorum şuydu sizin araçta örneğin 4.vites 60 70 ile giderken birden gaza yarimdan fazla basınca ltft değeri kaclari görüyor Max. Ona göre bize de mihenk taşı olabilir.

14. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
  15. RomanoyaAyarVerenAdam

Beğenilen Mesajları:
    670
    anlamadığım.

teşekkürler

16. RomanoyaAyarVerenAdam

Beğenilen Mesajları:
    670
    Bu gün sabah araç soğukken 2.vites 2.000 devir giderken birden gaza yüklendim. Benzinde tabi arac. Ltft değeri artı 25 oldu.

17. ihsan

ihsan Member

Beğenilen Mesajları:
    4
    Arkadaşlar yaptığım ayarın ekran görüntülerini paylaşıyorum bana hataları söyler misiniz? çalışmada, viteş geçişlerinde, hızlanmada sorun yok şimdilik kullanıyorum ama yakıt çok yakar mı bu ayarlarda ?

aklıma takılanlar;
    LPG ye geçme süresi 3 ama ben bunu 6 yapsam nasıl olur?
    Enjektör hata zamanı 200 ben bunu 300 yapsam?
    bunların faydası veya zararı nedir?
    Max basınç yüksekti otomatik kalibrasyonda ben onu 1'e çektim
    Min basınç 67 civarındaydı onuda 45'e çektim
    aldığım basınç sonucu sizlerle paylaşıyorum şimdi

Ekli Dosyalar:

18. karapardus

karapardus LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    14
    LPG gecme zamanı 5 yap
    enjektör hata 300 yap
    bu değişiklikler aracı daha sitabil yapar, daha çok yakmaz.
    yanlız görüntüleri araç çalışırken (harita vs ekran görüntülerini) alırsan benzin ve LPG enjeksiyon sürelerini görülebilsin ve ona göre forumdaki ustalar yorumda bulunurlar. bu görüntüde lpg enjeksiyon süresi veya benzinde enjeksiyon süreleri foto da görünmediğinden yorumlanamıyor.

19. ihsan

ihsan Member

Beğenilen Mesajları:
    4
    Tşkler karapardus. Bende senin dediğin gibi yapmak istiyorum. düşündüğüm ayar öyle

20. powerkırk3

powerkırk3 UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    2.311
    ihsan bey
    1.Max basınç otomatik kalibrasyon dan sonra değiştirmeyin tüm haritayı etkiler
    2.min basıncı 0.65 den küçük ayarlamayın ki gaz biterken araç silkelemesin çekiş düşmesin.
    3.basınç ekranında turuncu çizginin başlangıcı 1.5 yakın bunu 1 e yaklaştıracak şekilde (rolanti gaz enj. zamanı 3.5 / 4 msn olacak şekilde) nozul büyütmeniz üst devirlenme performansının artmasına yardımcı olacaktır
    benzin gaz haritaları oluştuktan sonra her iki durum için resimleri paylaşırsanız sadece siz değil forumu okuyanlarda faydalanabilir..............

x-calibur ve emrahdt bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş