Yol ayari/ince ayar/nedir,nasil yapılmalıdır?

Konusu 'SIRALI SİSTEM LPG AYARI GENEL BİLGİLER' forumundadır ve RomanoyaAyarVerenAdam tarafından 16 Aralık 2015 başlatılmıştır.

1. RomanoyaAyarVerenAdam

RomanoyaAyarVerenAdam LPG-C03a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    670
    Üstatlar bu lpg haritasında kaç devir ve kaç ms den sonra değerler hep aynı olmalıydı.Son haritam aşağıdadır.

Ekli Dosyalar:

• map.PNG
      map.PNG
      Dosya Boyutu:
      313,9 KB
      Görüntüleme:
      79
  2. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Okuması daha kolay olsun diye son iki kaydı tabloya çevirdim. 10 ms'deki değerleri 12, 14, 16, 18'e kopyalayacaksınız galiba.

Ekli Dosyalar:

• tablo.zip
      Dosya Boyutu:
      134,9 KB
      Görüntüleme:
      51
  3. x-calibur

x-calibur Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Emrah eline emeğine sağlık, bu Torque programının log kaydı için bir program var onunla grafiğe dökebiliyoruz.

Hasan Yetkin arkadaşımız Toyotforumunda sağolsun yapmış ve paylaşmıştı.

http://sourceforge.net/projects/torquelogviewandanalyze/files/latest/download

emrahdt bunu beğendi.
  4. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Log kayıtlarına baktım, en son tarihli olanı baz aldım ama siz o arada hiç ayarlama falan yaptınız mı? Haritada oynama falan, çünkü hiç bir kayıtta tutmuyor her zaman stft değerleri oynak geziyor, bir Rölantide güzel bir değer var diğerleri ya çok yukarıda yada çok aşağıda, yani stft ltft yi bir değere çekememiş gibi görünüyor. İlginç, ayarlarınızı haritayı yada lpg yazılımındaki değerleri hiç oynamadan uzunca süre kullanın, bazı devirlerde sabit gitmeye çalışın ki o anda belki ltft ler sabitlenir rölantideki gibi.

5. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Abi bunu bilmiyordum çok iyi oldu, çok pratikmiş. Boşuna amelelik yapıyormuşum ben :D

6. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Benim getzde ltft'nin değişmesi zaman alıyor hemen değişmiyor. 5~10 km'de falan anca.
    -Buradaki ltft nin bu kadar hızlı değişmesi valvematic motorla mı alakalı? vvt motorlarda da aynı bu şekilde mi?
    -ltft'nin uzun aralıkla değişmesi mi, yoksa bu şekilde hemen değişmesi mi daha iyidir?
    -Bu yakıt düzeltme işinde esas olan ltft mi yoksa stft mi, yani atıyorum ltft 10 stft -2 olursa nihai düzeltme 8 mi oluyor yoksa 10 veya -2 mi?
    -Tam gazda ltft kullanılıyor mu?

Fazla soru sordum kusuruma bakmayın.

7. RomanoyaAyarVerenAdam

Beğenilen Mesajları:
    670
    Korleme olarak rolanti satirini yüzde 4 attırdım diğer satırları da yüzde 5 artırdm.zaten fakirde çalışıyordu bir miktar fakiri önlemiş oldum inşallah. Bu arada mapta değerler değiştirince ltft sizin de dediğiniz gibi hemen tepki vermedi 1 dakika çalıştıktan sonra arti5 ten 0 a doğru gitti. Şimdilik bu ayarla kullanalım bakalım.

8. RomanoyaAyarVerenAdam

Beğenilen Mesajları:
    670
    kusura bakmayın ben program vardır diye düşündüm. Uğraşırdik sizi de.

emrahdt bunu beğendi.
  9. RomanoyaAyarVerenAdam

Beğenilen Mesajları:
    670
    hocam yeni geldim ayardan Anladığım ltft öyle hemen değişmiyor o devirde en az 1 dakika bakın en az 1 dakika sonunda uyanmaya başlıyor bakıyor ona göre kendini düzeltiyor. Ben rolantide denedim. Haritadan gazı attırdım ltft hiç değişmedi. Stft de değişmedi. 1 dakka çalıştıktan sonra stft eksiye düşerek ltft yi aşağı çekti. Yani ustaların dediğini bu şekilde ben de teyit etmiş oldum. Benim haritada değişken olma nedeni 2016 yazan ilk oluşturulan dosyada araç 40 km yi geçmedi 2.vites 3.vites 2500 4000 devir arası rampa tırmandı. Sonra 2016 2.olusturilan dosyada o rampa nin inişi var. Neredeyse gaza fazla basmadim. Bir müddet cut off indim. Sonra yol yine tatlı rampa biraz gaza basarak ilerledim.

10. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Sizin araç daha hassas ayarlıyor demek ki veya benim aracım geç adapte oluyor. Nerdeyse 2 aydır -3 civarında bende ltft sadece virgülden sonrası oynuyor. İyi mi kötü mü bilemedim ama bildiğim bir şey var o da obdli lpg sistemi şart.

RomanoyaAyarVerenAdam bunu beğendi.
  11. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Estağfurullah kusur bende bilmiyordum, sayenizde öğrenmiş oldum sağolun.

12. RomanoyaAyarVerenAdam

Beğenilen Mesajları:
    670
    Yok sizin araçta neredeyse aynı merak etmeyin. Bende 1 dakika tepkisiz kaldı sonra inmeye başladı sabitlenmesi de en az 1 buçuk dakika aldı. Onun için aracınızda sorun yok.

13. RomanoyaAyarVerenAdam

Beğenilen Mesajları:
    670
    abi 2016 yazan dosyalardan ilk olusturulani rampa çıkış. İkinci oluşturulan rampa iniş.birde 2016 3 . oluşturulan var yani en son oluşturulan onu bilmiyorum Adlarını tam kestiremedim.dosya isimlerinden de bir şey anlamadım. O şekilde bakarsan sevinirim

14. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    dosya isimlerini tarih ve saate göre veriyor, bende bu yüzden en son tarih ve en son saatte olana baktım. Diğerleri zaten hiç oturmamış, ama bence arabanızı birde sadece benzinde kullanarak deneyin. Bakın bakalım onda durum ne, lpg deki gibi yüksek ltft ve stft değerleri veriyor mu? Ben bu gibi durumlardan kestirmeden kurtulmak için arabanın mevcutta hafızasında kalan ltft leri stft ler ile sıfırlamasını beklemek yerine akü kutup başını sökerek sıfırdan durumu kontrol ediyorum. Vakitten kazanmak adına, sizde sıfırlayarak sadece benzinde kullanıp arabanızın durumunu kontrol edin, daha sonra lpg ayarına odaklanın. Malum bu ltft stft dediğimiz şey arabanın sensorlerinin yakıt ve hava karışımı oranlarını ölçerek arabanın kendisini yakıt bazında düzeltmesini sağlıyor. Ama sensorler havayıda dikkate alıyor. Benzinde en azından yakıttan mı havadan mı yanmadan mı sensorler mi sakat bir ihtimal yol gösterebilir. Yoksa bozuk olan bir arabada illa lpg haritası yada başka lpg ayarı ile düzeltmeye kalkmaya çalışmak olur.

15. RomanoyaAyarVerenAdam

Beğenilen Mesajları:
    670
    benzinde de benzer harita çiziyor abi belki de lpg aracın haritasını bozuyor kısa süreli benzinde kullanınca da ltft hemen düzelmedigi için benzinde de ltft fakir karışım gösteriyor. Şimdilik dediğim map değerlerini atadim.birnsure kullanıp bakayım hiç olmadı tekrar aküden resetlerim.

16. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Emrah, ingilizcen varsa mutlaka izle, ama çok çok iyi ingilizce bilmen de gerekmeyebilir, çünkü adam çizimlerle anlatıyor

RomanoyaAyarVerenAdam ve emrahdt bunu beğendi.
  17. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Abi çok sağol, adam güzel anlatmış gayet açıklayıcı oldu. Şu iki linkteki açıklamaları da eklersek sorduğum soruların cevapları çıkıyor. Özet olarak yazayım.
    http://www.easterncatalytic.com/education/tech-tips/fuel-trim-can-be-a-valuable-diagnostic-tool/
    http://longislandcatalytic.com/understanding-fuel-trims/

-Buradaki ltft nin bu kadar hızlı değişmesi valvematic motorla mı alakalı? vvt motorlarda da aynı bu şekilde mi?
    Motor tipinden ziyade, egsoz kaçağı, hava kaçağı, bozuk enjektör, kirli maf sensörü vs. ltft ve stft'de ani değişime sebep olabiliyor.
    *Hava kaçağı varsa rölantide + olan düzeltme devir arttıkça - ye geçiyor.
    *Yakıt pompası yetişemiyorsa veya maf sensörü kirliyse rölantide - de olan düzeltme devir artıkça + ya geçiyor.
    *Enjektörlerde kaçak varsa - düzeltme tavan yapıyor, yetersiz geliyorsa + düzeltme tavan yapıyor.
    *Oksijen sensörü öncesinde egsoz kaçağı varsa + düzeltme yapıyor.

-ltft'nin uzun aralıkla değişmesi mi, yoksa bu şekilde hemen değişmesi mi daha iyidir?
    ltft closed loopta zamanla öğrenilen bir değer ve stft gibi geçici değil. stft belli bir ortalama yakaladıktan sonra ltft'ye çarpan olarak etki ediyor. ltft stft'ye göre daha uzun aralıklarla değişiyor ve genelde sabit kalıyor.

-Bu yakıt düzeltme işinde esas olan ltft mi yoksa stft mi, yani atıyorum ltft 10 stft -2 olursa nihai düzeltme 8 mi oluyor yoksa 10 veya -2 mi?
    Esas olan ltft+stft değeri. Örneğin ltft 10 stft -2 olduğunda nihai %8 yakıt artıyor. Sağlıklı çalışan sistemde ltft ile stft arasındaki farkın %10'dan fazla olmaması gerekiyor. Yani ltft 10 stft -10 iken yakıt düzeltme 0 oluyor fakat sanıldığının aksine bu sorun yok demek değil çünkü arada %20 lik bir fark oluyor. Aradaki makasın da %10'u geçmemesi gerekiyor yani ltft-stft %10 sağlıklı çalışma aralığı olarak kabul ediliyor.

-Tam gazda ltft kullanılıyor mu?
    Tam gaz yakıt hesaplamasında mevcut ltft değeri kullanılıyor.

Ayrıca arızaları tespit edebilmek için ltft ve stft değerlerini rölantide ve 2500 devir civarında değerlendirmek gerekiyormuş.

Düzeltme: ltft+stft %10 sağlıklı çalışma aralığı olarak kabul ediliyor yazmışım ltft - stft %10 sağlıklı çalışma aralığı olacak.

Son düzenleme: 22 Ocak 2016
    x-calibur ve RomanoyaAyarVerenAdam bunu beğendi.
  18. RomanoyaAyarVerenAdam

Beğenilen Mesajları:
    670
    Ellerinize sağlık ustatlar kitap gibi bilgiler vermişsiniz ingilizcem olmadığından araştırırken mal mal bakıyordum yazılanlara. X-CALİBUR VE EMRAHDT ustatlar elinize sağlık

19. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Aslında şöyle bir durum var, Diyelim ki kötü bir yakıt aldık yada vakum kaçağımız vardı ve LTFT değerleri +%10 yada +%15 lere çıkmıştı, STFT dengeyi sağladığından -+ %2 bandında geziyordu,biz arabayı tamir ettirdik yada bu yakıttan kurtulduk, bu sefer arabada yüksek STFT değerleri görmemiz normal, çünkü hafızada kalan o devir ve yükteki LTFT değerini sıfırlaması gerekiyor. Üstte örnekteki gibi +%15 olmuş LTFT yi aşağıya çekmek için -%20 lerden başlayıp -%10 gibi değerler ile devam edecek şekilde LTFT yi aşağıya çekmesi lazım. Bu zamanlarda bu şekilde yüksek sınırları taşan STFT ler görmemiz mümkün ama bu düzeltme hemen olamıyor çünkü arabayı o devir ve yükte zor tutabiliyoruz. O devir ve yükte belli bir süre tutabilmemiz lazım ki LTFT yi aşağıya çekebilsin. Ama rölanti işi kolay devir nerdeyse aynı ve yük aynı olunca LTFT düzeltmesi yapımı daha kolay ve hızlı oluyor.

emrahdt ve RomanoyaAyarVerenAdam bunu beğendi.
  20. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Evet abi aslında öyle bir durum da var. Biraz hissetmekle alakalı biraz da aracı tanımak lazım, ezbere ltft-stf=%10 veya ltft+stft=%5 sınırını aşarsa hata var demek de yanlış.

Sayfayı Paylaş