Yol ayari/ince ayar/nedir,nasil yapılmalıdır?

Konusu 'SIRALI SİSTEM LPG AYARI GENEL BİLGİLER' forumundadır ve RomanoyaAyarVerenAdam tarafından 16 Aralık 2015 başlatılmıştır.

1. x-calibur

x-calibur Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Aynen öyle, arabayı tanımak lazım. Genelde bizler burada LPG taktırdıktan sonra bilinçlenmeye çözüm aramaya çalışanlar olduğumuzdan zaten arabanın içine ettikten sonra (yanlış ayarlarla sağolsun bizleri arabayı kullandırtan ustalar yüzünden) çözümler arıyoruz :)

2. RomanoyaAyarVerenAdam

RomanoyaAyarVerenAdam LPG-C03a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    670
    Arkadaşlar bir sorum olacak.
    Resimdeki durumda yeşil top ve ltft stft değerlerine bakarak:
    -Ltft+STFT toplamı kadar mı artırma yapmalıyız.
    -Sadece topun bulunduğu kutuyu mu yoksa topun bulunduğu tüm satırı mı artırıp azaltmalıyız?

-Ya da doğrusu nedir? Önemli bir soru benim için....

Ekli Dosyalar:

• mobzen.PNG
      mobzen.PNG
      Dosya Boyutu:
      658,9 KB
      Görüntüleme:
      17
    Son düzenleme: 23 Ocak 2016
  3. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    -Ltft+STFT toplamı kadar mı artırma yapmalıyız.
    Ltft kabul edilebilir sınırlar (+-%5) içinde ise, sadece stft'ye göre ayar yapmanız yeterli.

4. RomanoyaAyarVerenAdam

Beğenilen Mesajları:
    670
    örneğin ltf 15 diyelim stf ise -8 bu şu demek değil mi. STF, ltf ye seni 8 birim aşağı çekeceğim der ve yavaşça çekmeye başlar...

5. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Tüm stft'ler sonucunda oluşan ortalama bir değer ltft'ye etki ediyor.

Şöyle kabaca anlatmaya çalışayım;

Stft etki etmeden önce
    Stft>>-3, -5, -2, -4, -6
    Ltft>>4, 4, 4, 4, 4

Stft ltft'yi aşağıya çektikten sonra
    Stft>>-1, 1, 2, -2, 1
    Ltft>>0,0,0,0,0

Bu arada kendi aracımda ltft=0 değerini sadece ecuyu sıfırladıktan sonra kısa bir süreliğine görebildim.

RomanoyaAyarVerenAdam bunu beğendi.
  6. RomanoyaAyarVerenAdam

Beğenilen Mesajları:
    670
    ben de bugün lpg haritasını biraz artırmıştım ona bakmak için biraz kayıt yaptım eskisi gibi ltft 15i görürken örneğin stft de 5 6 diye saymıyordu.ltft atıyorum 15 ile stft - 10larda dolaşıyordu.sabir devir girmeye çalıştım ama stft eksi olmasına rağmen ltft yi aşağıya çok yavaş çekiyor. Anlaşılan o ki ltf araç kullandıkça kemiklesiyor ve aşağı çekmek ya da yukarı çıkarmak uzun sürüyor. En iyisi ecu RESET atıp hemen ayara başlamak gibime geldi. Ya da ecu RESET 5 10 km yol. Sonra lpg ayarına girişmek gibi

7. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Ecuyu resetledikten sonra hiç gaza geçmeden (lpg sigortasını çıkarıyorum ben pratik oluyor) bir müddet sadece benzinde kullanıp (20~30 km günlük kullanımda veya bir kaç gün) benzindeki ltft'yi gözlemleseniz iyi olur. Benzinde ltft çok yüksek veya çok düşük çıkarsa sorunun kaynağını bulmadan lpg ayarına girişmemek lazım.

8. RomanoyaAyarVerenAdam

Beğenilen Mesajları:
    670
    peki eklediğim resim göz önüne alınırsa topun olduğu satıra komple artırım ya da azaltim mi yapılmalı?

9. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Topun üstü kendi sırası ve altındaki ikili matrixi seçebilirsiniz. :) 130-131/128-129/123-124 gibi daha hassas olmak için ise topu noktalara denk gelecek şekilde ayar yapın. Üstteki gibi ekran kaydınız varmı?

RomanoyaAyarVerenAdam ve emrahdt bunu beğendi.
  10. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Aeb yazılımları için genel olarak soruyorum abi, sadece topun olduğu noktaya mı müdahale etmek gerekiyor yoksa topun olduğu noktanın etrafındaki noktalar da dahil ediliyormu?

11. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Atiker fastta bulunan RPM düzeltme mantığının aynısı olarak düşünebilir miyiz? Onda da bir noktaya müdahale edildiğinde etrafındakiler kendiliğinden değişiyor.

Ekran Alıntısı.JPG

12. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Bu konuda çok tecrübem yok Emrah ama kendi arabamdan biliyorum öyle topluca seçince istediğim sonucu alamamıştım. Valvematik olmasından kaynaklı herhalde, nerdeyse çok fark ediyordu bu şekilde sağlı sollu bütün oynamalarda, bende tek tek noktasal olması için uğraşmıştım. Arabaya göre kite göre değişiyor herhalde bu ayarlanacak yerler. Mayçicek hocam tüm satır yada kolonu değiştirin diyordu herhalde ama emin de değilim.

13. emrahdt

emrahdt Active Member

Beğenilen Mesajları:
    179
    Valla ne diyim abi corollaya tüp taktıracağım ama şu değişken valf zamanlaması olayı kafamı karıştırıyor biraz. Motor lpgye uyumlu olmasına uyumlu da, ayarı tutturmak çok zor gibi geliyor forumda okuduklarıma göre. Kitin obdli olması tolere ediyordur umarım böyle ince noktaları yoksa kafa ütülemeye devam...

14. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    OBD li kit tolere ediyor ama iyi ayarlanmış olması şart malesef, çünkü obd kalıcı harita çıkartmıyor. Aslında araba ECUSU gibi kendine ait ltft stft kayıtları olsa süper olabilir, daha hızlı işlem görebilir. Benzinde arabanın ECUSU LPG de LPG ecusu ltftleri iyi olurdu :) Ama ne yaparsan yap taktıracaksan illa OBD li bir kit taktır iyi bir ustaya

emrahdt bunu beğendi.
  15. RomanoyaAyarVerenAdam

Beğenilen Mesajları:
    670
    bakalım hem. Ltft hem de haritanın canlı videosunu ileriki zamanlarda yükleyip kafa utuleyebilirim:) aslında senin dediğin givi topun oldugu noktaya nokta vuruşu yapmak mantıken doğru ama bu en üst düzey usta ayari diye düşünüyorum. Tr de tek x-calibur yapabilir :) ben ilk etapta o satırı komple değiştireyim bu en kolay olanı gibi bir müddet ltft dizgine getirince noktasal atış yapabilirsem öyle yaparım :)

16. karapardus

karapardus LPG-C01a-pro Kullanıcısı

Beğenilen Mesajları:
    14
    Topun bulunduğu satırı ve alttaki satırları 8 10 12 14 16 18 satırlarda %12 artır. Bir sürü takip et ltft düşmesi lazım o satırlarda.

17. x-calibur

Beğenilen Mesajları:
    3.067
    Estağfirullah benim öyle bir iddiam yok, sadece ekranda tüm değerleri aynı anda görebildiğim için video kaydı alarak bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Biraz sabır ve araştırmak gerekiyor. Herkes kendi kitinde ve arabasında usta olsa yeter

18. maycicek

maycicek UZMAN

Beğenilen Mesajları:
    866
    Topun bulunduğu satırın tamamına lft + sft toplamı (19-7 =12) uygulayın.

8 MS deki değerleri lft ve sft +/-%5 yaptiktan sonra 10-12-14-16-18 tablonun kalanına bu degerleri aynen uygulayin

Ctrl+c ve ctrl+v kullanabilirsiniz.

19. RomanoyaAyarVerenAdam

Beğenilen Mesajları:
    670
    teşekkürler ustam önce bir ekran kaydı yapayım. Sonra buraya yüklerim daha sonra bir düzeltme işine gireriz inşallah.

20. RomanoyaAyarVerenAdam

Beğenilen Mesajları:
    670

Son yol ayarım. grafiğin yoğunluğu +-3 arasında.sapan değerler genelde araç solarken rampada devir yükseltirken.

Sayfayı Paylaş